Julsakerna är redan framme då är det dags för djurägarna att förbereda sig för djurens bästa

Vi börjar närma oss decembermånad, ja, vi ska först ta oss igenom november, men eftersom julsakerna redan ligger på hyllorna i våra stora varuhus så tänker även vi vara ute i god tid. För tid och förberedelse om vad som komma skall och vad som innebär ett litet eller stort helvete för många djur.
Håll era katter inomhus, hästen i spiltan och håll hårt i koppel när ni rastar era hundar!
Dessa dagar runt nyår (och tyvärr ännu tidigare innan det är tillåtet att skjuta) är inga dagar som man ska tänka ”det händer inte mig”, ”min hund går alltid fot”, ”min hund viker inte från min sida” m.m. det är bättre att ta det säkra före det osäkra och använda koppel på hundar, låta katten gå på lådan, sätta kaninburen på ett skyddat men svalt ställe, sätta öronproppar och luva på hästen.
För er hunds skull, och för att bespara er själva stressen med en hund som sliter sig och springer iväg i skräck, kontrollera att halsband/sele sitter som de ska innan ni går ut genom dörren för en promenad.

 Varje år får vi på Husdjurshjälpen.Skåne in många efterlysningar runt nyår som gäller djur som är försvunna efter att ha blivit skrämda av en raket/smällare som smällde av. Varenda en av dessa djurägare kan intyga att det inte är värt att inte hålla hårt i kopplet om man måste gå ut med hunden, att inte låta katten vara in och gå på lådan istället för att gå ut o.s.v.
Det bästa alternativet är att på nyårsafton vistas på en plats där det inte finns ljud från smällar och raketer. Om du inte kan göra det, följer här några rekommendationer, som hjälper dig och din hund att härda ut:

• Tänk på att själv inte bli uppstressad av smällandet då detta kan föras över på ditt djur.
• Motion har en lugnande effekt så se till att din hund är välrastad under perioden med mycket smällande. Gå en extra lång runda på nyårsafton, om du normalt går 20 minuter den dagen, ta då istället en promenad på 1,5h.

• Förbered en mörk och lugn plats. Det är bäst om hunden redan känner till platsen, så den kan känna sig trygg där! Kom ihåg skål med vatten och favoritleksaker.

Vissa hundar söker själva skydd i badrummet.

• Slå på musik, som dränker ljudet av smällar.

• Man kan också täcka fönstren för att dölja ljussken.

• Är din hund skotträdd är det viktigt att man börjar träna och förebygga i tid. Det finns olika cd-skivor med ljud för ljudträning som man spelar för hundarna så att de vänjer sig olika ljud.

• Man kan också ta hjälp av en hundspykolog för att få hjälp att klara av skrämmande ljud.

• En bra idé är att köpa leksaken Kongo som kan stimulera din hund. I mitten av denna kan man smeta smör, ost eller annat gott. Med denna kommer er vän att vara sysselsatt hela natten. Slickande och bitande kan ha lugnande effekt.

Det finns olika preparat som kan fungera lugnande t ex Zylkene (läs mer på www.zylkene.se) och Adaptil (läs mer på www.ceva.nu). Dessa kan ni börja använda flera veckor innan nyår. DAP finns också och måste också användas en tid innan.

Men är smällandet olidligt för din hund finns det receptbelagd lugnande medicin. För att få detta utskrivet måste ni boka en tid snarast för hälsoundersökning då det är viktigt att hunden är frisk.

De råd som skrivs i ovanstående text är även råd för ägare till andra husdjur, inte bara hundägare. En katt som vanligtvis är en utekatt klarar att vara inne ett par dagar och om katten är inne så slipper ni oroa er för vad som kan hända den där ute under nyårshelgen när det smälls som värst. Det är inte alla katter som har förmånen att få vara inomhus när det smäller, det finns tyvärr många katter som inte har något hem.

Tips till hästägare: http://www.hippson.se/artikelarkivet/lifestyle/med-fokus-pa-hastarna-vid-tolvslaget.htm

Artiklar om ämnet : 

http://www.agria.se/hund/artikel/skott-smallare-och-fyrverkerier  (Fredrik Steen – hundcoachen)

http://www.agria.se/hund/artikel/4-satt-att-hjalpa-en-skottradd-hund (Fredrik Steen – hundcoachen)

Filmklipp:

Såhär kan en hund se ut med panikångest:  https://www.youtube.com/watch?v=UhHF7MgJXMo

Tv4 – veterinären Christopher Bujon om nyårssmällare och skotträdda hundar (från 2012): http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/veterin%C3%A4ren-christophe-bujon-om-ny%C3%A5rsfyrverkerier-och-skottr%C3%A4dda-hundar-2253991

Anmälning_bortsprungetdjur

Checklista_FörsvunnetDjur151011

 

 

Ulrika Bengtsdotter