Husdjurshjälpen.Skånes föreläsningskväll i Åhus

FöreläsningHDH_IDHUND_ÅhusBK 151015

Igår kväll, torsdagen den 15 oktober, hade Husdjurshjälpen.Skåne och en av ID-hundsförarna i Skåne föreläsning hos Åhus Brukshundsklubb.

Brukshundsklubben ligger i ett mycket vackert naturområde med mycket skog runt omkring, och just igår kväll susade trädkronorna rejält runt husknuten.

Nästan varenda sittplats var upptagen, och det var härligt att Åhus Brukshundsklubbs medlemmar tog sig tid att lyssna på oss. Det hade inte varit så mycket folk på en föreläsning sedan Polisen hade varit där och haft föreläsning en gång.

Först pratade jag om Husdjurshjälpen.Skåne – vad gör man om man ”hittar” ett bortsprunget djur? Vem ringer man o vad ska hända för det ska gå rätt till? Vad gör man först när djuret försvunnit? Vem ringer man? Vem kontaktar man? Vad är viktigt att upplysa om när man efterlyser ett djur? Hur söker man själv, på egen hand? Vad ska man tänka på det första dygnet? Var efterlyser man sitt djur? Vilka uppgifter ska vara med i denna efterlysningen? Om djuret är försvunnet länge – vad kan man göra? Detta var några av sakerna jag pratade om.

Ingrid Marien som har en ID-hund pratade bland annat om hur fungerar ett IDHund Team? Vilken utbildning har detta Teamet? Vad får man fram, genom att anlita ett IDHund team? Spåret visar vad som hänt, hunden tar upp apporter. Hur söker ett IDHund team? Hur olika de olika IDHund teamen är och jobbar på olika villkor. Hur blir ett IDHund team bättre? Varför har några licens och andra ”bara” utbildning? Ideellt eller avgifter?

Tiden gick väldigt fort och klockan tickade iväg, men en härlig och varm kväll trots blåsten där utanför.

Vi hoppas på flera bokningar från andra brukshundsklubbar, djurgymnasium, djursjukhus eller ideella organisationer. Föreläsningen är ju gratis!

Ulrika Bengtsdotter