Katter på vift

Börjar med en uppmaning till alla kattägare: ID-MÄRK & REGISTRERA DIN KATT NU!
Varje vecka kommer in till oss på Husdjurshjälpen.Skåne ett flertal efterlysningar på försvunna katter från förtvivlade kattägare som vill få hem sin älskade familjemedlem. Det är innekatter som hoppat ut genom ett öppet fönster, det är katter som brukar vara ute men som aldrig varit borta så länge som denna gång, det är katter som är med ägaren på semester på en för katten okänd plats, det är katter där familjen precis flyttat till ett nytt hem på ny ort, det är katter som är nya i familjen och det kan vara katter som har sele/halsband och koppel på sig. Oavsett hur katten försvunnit så är den inte mindre saknad av sin familj.
Om din katt försvinner så sätt upp efterlysningslappar, massor av lappar så ingen kan missa att den katten som de kanske sett ligga och sola sig på en gräsmatta eller katten som en hund på kvällspromenad med sin ägare morrade åt är en saknad katt. Börja med att lappa i området där katten försvann och lappa sedan ”utåt”, lägg efterlysningar i brevlådor och sätt upp på platser där folk rör sig mycket. Lägg upp en efterlysning hos oss på Facebook, Blocket, HittaKissen.se och Hittadjur.se. Prata med folk och be dom hålla koll i området. Har där varit något som flyttat i området och då haft en flyttbil öppen som katten kan gått in i? Finns där företag i området där det finns transportbilar stående? Hör med veterinärer, djursjukhus och lokala kattföreningar om de fått in någon katt som ser ut som din katt. Leta inte bara på dagtid, efter mörkret har fallit är ibland den bästa tiden att leta. Sätt ut några matstationer i området för om katten har tillgång till mat där den befinner sig så är chansen mindre att den drar iväg. Ge inte upp, ha tålamod!

När det gäller efterlysningar på försvunna katter så har vi på Husdjurshjälpen.Skåne valt att dessa läggs direkt i gruppen som ett eget inlägg men när det gäller upphittade katter så har vi en speciell ”tråd” (ett inlägg) där dessa ska läggas in som en kommentar. Har mer än en gång varför det är så att upphittade måste ligga som en kommentar i en tråd och svaret på den frågan är egentligen rätt logisk: Upphittade katter ska ligga som kommentar i tråden så att den som saknar en katt (och alla andra också förstås) lätt ska kunna se vilka katter som är upphittade. Kanske just deras saknade familjemedlem dyker upp i den tråden. Det har påpekats att det inte går att dela de upphittade katternas efterlysningar som ligger i tråden men om den som lägger in en katt i tråden först gör ett offentligt inlägg om den upphittade katten på sin egen profil och sen klistrar in texten och länken i kommentarsfältet så kan alla dela från personens profil.
Sen har vi den sorgliga tråden för katter, den tråden där man lägger in upphittade avlidna katter. Ledsamt nog är det många upphittade avlidna katter i den tråden. Om du hittar en avliden katt så ta den till en veterinär och kontrollera om katten är chipmärkt, om ni inte har möjlighet att komma iväg så fråga oss om vi känner till någon med chipläsare som kan komma och kontrollera katten. Glöm inte anmäl till polisen att ni hittat katten. Det är inget roligt besked att lämna till en ägare att deras katt inte är i livet längre men jag är ganska säker på att ägaren kommer att vara tacksam för att du tog dig tid att hitta ägarna och ge dom besked om vad som hänt. Om katten är omärkt och ingen ägare kan hittas så lägg t.ex upp en efterlysning på Blocket eller i lokala dagstidning, ge ägarna en chans att få reda på att deras katt inte längre är i livet.
Nu skulle jag kunna lägga upp lite olika efterlysningar som vi har på katter men i ärlighetens namn så kan jag inte välja ut vilken katt som ska få hamna här och vilken som inte ska få det, där är så många som saknas och alla är lika saknade och lika mycket värda att lyftas fram, så därför uppmanar jag dig istället till att bläddra igenom vår logg i vår Facebookgrupp.

Njut av augustisolens värmande solstrålar ♥

Ulrika Bengtsdotter