Skepp å hoj och biltransportsinformation i sommar

Hundibåt

Foto: Frallan Elsas blogg

HUND I BÅT

  • Lär din hund att stiga på och av båten.

  • Aktivera din hund ordentligt när den är på land och låt den få uträtta sina behov innan ni ger er ut till sjöss igen.

  • Se till att hunden har tillgång till friskt kranvatten ombord.

  • Se till att hunden har en lugn och skyddad liggplats ombord.

  • Ta gärna med hundens korg eller favoritfilt hemifrån.

  • Tänk på att flytvästen ska passa hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund, eftersom den väger mer när pälsen är blöt.

  • Även hundar kan bli sjösjuka. Du kan få sjösjuketabletter på recept från din veterinär.

  • Kolla hur din hunds försäkring – vad som gäller – det kan skilja emellan bolagen.

Hundbur:Använd en bra och säker hundbur som är avsedd för bil. Det finns många på marknaden och du kan till och med specialbeställa buren så den passar just din bil. Utställningsburar och transportburar i plast erbjuder inte alls samma säkerhet som burar avsedda för biltransport. Tänk på att säkra buren med spännband så att den sitter fast i bilen och inte riskerar att kastas framåt vid en eventuell krock.

Bälte:Det finns flera olika säkerhetsbälten på marknaden med en sele som du kan fästa i bilens säkerhetsbälte. Välj ett robust, vadderat bälte som inte består av tunna band som vid en eventuell krock kan gå av eller skada din hund genom att skära in i huden.

Lastgaller:Ett lastgaller bör vara tillverkat av metall. Ett lastnät håller inte emot hunden vid en krock. Det är viktigt att säkra sätena framför genom att spänna fast bilbältena på båda sidor. Tänk på att ett lastgaller kan skydda dig men inte din hund. Vid en krock kan hunden falla ur bilen och hamna i trafiken. Ett lastgaller är inte ett lika säkert alternativ för din hund som en hundbur eller ett säkerhetsbälte.

Övrig last:Det är viktigt att du säkrar övrig last i bilen. Lösa föremål kan skada både dig och din hund vid en eventuell krock eller hastig inbromsning.

Källa: Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben

 

Ulrika Bengtsdotter