Från djurförsöksanläggning till rehabhem/omplaceringshem – Öppet Hus på SPCA Sweden

Husdjurshjälpen.Skåne har idag varit på Öppet Hus på SPCA Sweden utanför Örkelljunga.

Det var med lite blandade känslor som man körde dit. Varför? För där SPCA Sweden befinner sig nu var innan Astra Zenecas djurförsöksanläggning med beaglar. Ett ställe där hundarna plågades av olika försöksexperiment.

Då tillbringade dessa beaglehundar hela sina liv som försöksdjur och var inte vana vid att bo tillsammans med människor. Djurvännerna på nätet menade att hundarna lär sig snabbt och ville att alla hundarna skulle omplaceras när verksamheten las ner. Hundarna var ganska ociviliserade och de hade inte varit utanför labbet. När Astra Zeneca la ner sin verksamhet utanför Örkelljunga flyttade man de hundar som fanns i anläggningen till deras egna anläggning i England för fortsatta djurförsök, de omplacerade inte (vad vi känner till iallafall).

beagle_buav

Bild på en beagle inne i en av boxarna på Astra Zeneca. Foto: Djurens Rätt

Så när man såg den stora anläggningen ifrån parkeringsplatsen mitt ute i skogen kunde man föreställa sig vad som pågått där när Astra Zeneca fanns.

SPCA150502

Bild på fd  Astra Zenecas anläggning – nu SPCA Sweden. Foto: Husdjurshjälpen.Skåne

Att gå in genom portarna som fortfarande är välbevakade, men i ett helt annat syfte kändes konstigt – lite som ett fängelse. Att från att ha varit en plågsam och negativ anläggning till ett center där nu det viftar i majoritet glada svansar känns oerhört bra. Det finns naturligtvis djur där nu som inte mår bra, och återigen är det vi människor som gjort att de inte mår bra. Detta är djur som har mer eller mindre nått botten – de kan bland annat blivit slagna eller vanvårdade – och så osäkra på oss människor för de har tappat sin livsgnista och självkänsla på grund utav en eller flera personers onda maktbehov. Med facit i hand har en del av dessa djur kunnat rehabilitera sig till ett sådant bra tillstånd att de tillslut kunnat omplaceras och lever nu livet så som ett djur ska göra.

Under vår vandring runt den stora anläggningen fanns hundhus, katthus och smådjurhus. Vi besökte naturligtvis alla hus och tankarna vad dessa hundar, katter och kaniner/marsvin har i sin ryggsäck ger mig en rysning men samtidigt ett leende för nu kommer alla dessa djur som finns här någon gång få det dom verkligen förtjänar – kärlek och trygghet och bli någons familjemedlem som de kan lita på. Rent och snyggt i alla husen, vilket naturligtvis är tvunget, finns ju en massa regler gällande miljön och djurhållning.

Jag ställer mig också frågan varför man skaffar ett husdjur och sedan inte ställer upp för dem till 110% hela deras livstid. Hur kan man tröttna på sitt husdjur? Självklart kan det uppstå problem i livet, som t ex sjukdom som gör att man inte kan ta hand om sitt djur och med smärta i hjärtat måste omplacera sitt djur till ett annat hem, istället för att avliva ett friskt djur som kostar lika mycket eller t o m mindre, beroende på vad för sorts djur, och överlämna djuret till SPCA som med sina kunskaper kan finna rätt och nytt hem åt djuret. Men poängen är – skaffa inget husdjur om Du inte är 110% villig att ödsla din tid på ditt djur under hela djurets livstid.

SPCA1505024

Bild från Katthuset. Foto: Husdjurshjälpen.Skåne

För en tid sedan fick vi ett pm in till oss där en tjej frågade vad man kunde göra då ägaren flyttat men inte tagit med sig sin katt, utan låtit den vara kvar och nu sprang katten fram och tillbaka och ville in i porten – hur ska katten veta som kanske varit innekatt veta att nu får den klara sig själv? Och hur man hjärta att göra så?! Svaret är – nej, man har inget hjärta om man gör så.

Smådjurshuset på SPCA Sweden innehöll mesta dels kaniner. Kaniner som tillhört någon och troligen varit tam men när man tröttnat släppt ut dom och önskat dom alla lycka i ensamheten. Vackra fina kaniner i olika färger och storlekar med dessa söta små ögon tittade på en som om de sa ”De lämnade mig, men nu är jag räddad och nu är jag redo för en egen familj igen”. Smådjurshuset liksom katthuset kommer att bli mer eller mindre smockfullt ju längre vi går mot sommaren och efter sommaren, för det är nu på våren många skaffar små husdjur så som kaniner, marsvin eller katt och när hösten kommer så har man tröttnat och släpper ut dem till en värld de inte är vana vid.

Jag tycker vi borde tänka själva om hur det skulle kännas om du hade hamnat i en stor stad någonstans i världen utan någon som helst trygghet, kunskap om staden eller om människorna där – hur hade Du känt Dig?

Husdjurshjälpen.Skåne skänkte ett antal saker till och för djuren till SPCA Sweden (som är en ideell förening). När det var dags att ta farväl av anläggningen hade jag en bra känsla i kroppen och hopp om mänskligheten gällande djurens rätt att må bra, då det var många besökare som var lika nyfikna som vi på stället och jag kunde höra runt omkring mig människor som kom och frågade SPCA-personalen om det djur de var intresserade av att ta hem till sig. Jag hoppas att lika mycket folk tar sig möjligheten att köra dit imorgon då de har Öppet Hus även imorgon mellan kl 10-16.

Jag vill inte ens tänka tanken på att om jag hade varit på besök då Astra Zeneca befann sig där – och hundarna ylade efter en när man vände bort ryggen och lämnade dessa hundar åt sitt groteska öde – nu vände jag ryggen med en bra känsla och hopp om den mänskligheten gällande djurens rätt att få må bra och en andra chans.

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter