Brottet och straffet har inga gränser – vi måste hjälpas åt!

Det vi nu kommer att skriva om är en sann berättelse. Vi har fått tillåtelse av ägarna att skriva deras historia.

Händelsen inträffade i Skåne och varför vi skriver om denna händelse är för att vi ber Er ALLA där ute att ha ögon och öron öppna, för tyvärr lär inte detta vara sista gången en sådan här händelse inträffar. Uppmärksamma långsamtgående bilar som kör förbi Ert i tid och otid (dokumentera gärna själva) och berätta gärna för Er eller Era grannar om Er oro för den och den bilen/skåpbil/flakbil – kanske har din granne också samma misstänksamhet som Du?

Många jobbar dagtid och har då sina hundar instängda i sitt hus (eller lägenhet) eller så är hunden/hundarna i en hundgård. Man bor kanske i ett villaområde där folk går eller kör om vartannat och man har kanske nära grannar som är pensionärer och som är hemma på dagarna och har koll på vad som händer på gatan. Inte i sin vildaste fantasi tror man att man ska drabbas av ett inbrott – och speciellt inte om man har en hund eller hundar som skäller skarpt när en eller flera kända/okända kommer in på tomten, eller rättare sagt in i hundens/hundarnas revir.

I detta fallet var hundarna instängda i ett av rummen när inbrottstjuven eller inbrottstjuvarna gick in i huset. De sökte igenom allt och i alla rum och när dörren öppnades där hundarna fanns blev det troligtvis lite kalabalik.

När ägarna kom hem och upptäckte inbrottet var båda hundarna borta. Inte ett spår efter dom. Hundarna var varken valpar eller seniorer, utan var i sin bästa ålder. Den ena hunden hittades efter några timmar oskadd men omskakad så klart.

En efterlysning i olika forum gick ut efter hunden och många timmar efter började tips komma in vart hunden kunde befinna sig. Beskrivningen på den försvunna hunden stämde i alla tips som kom in och en plan började skapas för det som ägarna fick höra var att tjuven/tjuvarna försökte sälja hunden till förbigående i en annan ort.

Vi kan inte gå in på mer detaljer men denna händelse slutade lyckligt för hundägaren och hunden för flocken är nu åter samlad.

Vi ber alla i vårt samhället – om Ni ser människor sälja hundar eller andra djur från en bil eller skåpbil, på en parkeringsplats eller på ett ställe där det är lite folk och som verkar dölja saker som t ex kan inte svara på frågor om djuret, har inga papper på djuret just då (”men kan ordna det senare” brukar det låta), säljes billigt eller att Ni inte kan eller inte får hälsa på hemma hos dom (oftast drar de en snyfthistoria som ska få oss att få lite ångest och säga ”..men det behövs inte om Ni tycker det är jobbigt just nu”.

Djur ska säljas hemma hos uppfödaren. De ska kunna visa registreringspapper och veterinärbesiktningspapper. Be att få prata med före detta köpare – be uppfödaren att ringa en före detta köpare t ex eller om Ni kan köra dit och hälsa på. Det är viktigt att Ni är försiktiga – för annars kan det vara så att Ni köper ett stulet djur eller ett olagligt insmugglad djur som kan ha diverse sjukdomar och som måste avlivas bara efter några dygn som Ni har haft djuret.

Ring Polisen 114 14 – för djurets skull och för Ert samvete.

SverigesLagbok

Foto: TT

Ulrika Bengtsdotter