Tid, hemkomna djur och Facebooks användarvillkor och äganderätt

Tid!

Dagarna går fort när det finns mycket att göra. Påsken är förbi, solen har visat sina bästa strålar i veckan och just nu visar vädergudarna sin trista sida genom att ge oss blåst och regn.

Nåja, för att liva upp det trista, så har påskhelgen och veckan varit intensiv men så har också ett antal djur kommit hem. Lotus, Ästher, Tage, Scott, Mysan, Tyra, Fanny och Johansson har bland annat kommit hem igen. Glädjelycka som vanligt när dom blir infångade eller kommer hem själva.

Men lycka är det fortfarande inte för många andra ägare…det finns många hundar och katter som fortfarande är försvunna i Skåne. Hoppet finns alltid kvar, och hoppet tändes för vissa kanske lite extra mycket när man kunde läsa i media om chihuahuan Svea som hittades efter att ha varit stulen i hela 8 år (!). Vi kommer lite då och då i bloggen lägga ut efterlysningar på djur som är väldigt saknade och varit borta ett tag – allt för att de ska hittas och komma hem i sin trygghet.

Facebooks användarvillkor och äganderätt gällande våra efterlysningar på Husdjurshjälpen.Skåne

En annan sak som man bör känna till när man använder Facebook är vad som tillhör Dig och vad som tillhör Facebook. En vanlig missuppfattning hos många användare är att Facebook äger allt material som du laddar upp, såsom texter och bilder. Enligt Facebooks användaravtal ger du tjänsten delad äganderätt.  Källa: https://www.facebook.com/legal/terms

Du äger allt innehåll och alla uppgifter som du publicerar på Facebook och du kan reglera hur det ska delas med hjälp av dina sekretess- och applikationsinställningar.
När du publicerar innehåll eller uppgifter med inställningen Offentlig innebär det att du tillåter att alla, inklusive personer som inte är inloggade på Facebook, kan visa och använda uppgifterna samt koppla dem till dig (d.v.s. till ditt namn och din profilbild). Koppla dem till dig = källa ska anges om man kopierar istället för delar – gäller bild som text.
Källa: https://www.facebook.com/legal/terms

När vi ibland får in efterlysningar har efterlysningen väldigt lite information. För att Ni ska få så mycket information som möjligt, ras, ålder, om djuret försvann på känd eller okänd mark, chippad och registrerad, kontaktuppgifter, hur djuret är mot okända människor och djur, eventuella allergier och mediciner, polisanmält, om djuret bär halsband och/eller koppel på sig vid försvinnandet kontaktar vi alltid ägaren först för tillåtelse att göra en ny efterlysning samt att få använda deras privata bild/bilder till efterlysningen med som möjligt komplett information. Den som äger bilden, är helt enkelt den som har tagit bilden. Många tror att de som är med på bilden måste tillfrågas innan man publicerar den, men det är alltså tvärt om. Det är den som tagit bilden som måste tillfrågas.
För oss är det viktigt att allt ska gå till på rätt sätt, då det till exempel har förekommit att ägaren inte vill att efterlysningen ska delas mer än privat eller till en viss grupp/sida eller inte vill lämna ut sina kontaktuppgifter av olika anledningar.
Vi talar om för ägaren att vi delar efterlysningen till andra djurgrupper och att det är viktigt att vi samarbetar genom att hålla kontakten vid eventuella observationer så vi kan delge detta snabbt in i efterlysningen.

Då Husdjurshjälpen.Skåne blev ett registrerat varumärke 2014  sätter vi alltid ett ® på våra egna efterlysningar som vi administratörer gör.

 

http://www.dreamstime.com/stock-photos-thumbs-up-like-icon-image27203813

Bild: www.dreamstime.com

 

Ulrika Bengtsdotter