Brev till landshövdingen Margareta Pålsson

Anmälning_vanvård2015

Året var 2012, den 17 december – i Sveriges Radio kommer denna önskning ifrån Djurskyddsföreningen Nordostskåne .

”Djurskyddet i Nordostskåne vill att Skåne satsar på särskilda djurpoliser, på samma sätt som man gjort i Stockholm, Göteborg och Kalmar. I dag träffar flera av de skånska djurskyddsföreningarna landshövding Margareta Pålsson, för att förklara varför de tycker att detta är så viktigt….”

”…Det handlar med andra ord om poliser som bygger upp särskild kompetens på det här området och specialiserar sig på just ärenden som rör djur och djurskydd.”

Källa:  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5383664

Svaret ifrån landshövding Margareta Pålsson kommer inte långt efter, den 18 december 2012.

”Landshövdingen i Skåne Margareta Pålsson säger ja till förslaget om djurpoliser i länet. Igår träffade flera av de skånska djurskyddsföreningarna landshövdingen och förklarade varför vi borde ha djurpoliser.”

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5383861

Ja, vi har skrivit om detta en gång innan i vår blogg, men det skadar absolut INTE att skriva om detta igen.

Vi på Husdjurshjälpen.Skåne har under våra tre år fått pm eller mail gällande djur som mår dåligt på grund utav vanvård, misshandel eller på andra sätt gör att djuret befinner sig i ett otryggt och inte miljöanpassat för detta eller dessa djur. Vi får frågorna – Vad kan vi göra? Kan Ni hjälpa oss på något sätt? Länsstyrelsen lyssnar inte på oss – vad kan vi göra mera? Polisen lyssnar inte på oss – vad kan vi göra mera?

Vi förstår att både Polisen och LS har många olika arbetsuppgifter och många ärende per dag och enligt en intervju med rikspolischefen Bengt Svensson ser han djurärenden som en ”irriterande ärende” och skulle önska att sådana här ärende skall skötas av andra och inte av Polisen. Intervjun med rikspolisen Bengt Svensson, den 10 oktober 2014 lyder;

”Länsstyrelsen beslutar om omhändertaganden som polisen verkställer. Ökningen kan bero på att det finns fler inspektörer. Dessutom har effektiviteten blivit bättre då djurskyddet 2009 flyttades från kommunerna.

Just djurärenden kan ta tid från att åka på larm och utredning på brottsplatser eftersom det är poliser i yttre tjänst som får rycka in.

-Har man ett begränsat antal poliser en arbetsdag så är det klart att det blir färre kvar om en del av dem är uppbokade för att hämta djur. Man kan diskutera om polisens kompetens ska användas på ett annat sätt, säger Linnéa Littmann, utredare på Brå.

Många polischefer vill att deras anställda ska slippa den här typen av jobb, bland dem rikspolischef Bengt Svenson. Han har räknat upp djurärendena i samma andetag som hittegods, passärenden och inspektion av istappar. När Linnéa Littmann intervjuade tio polischefer till en nyligen släppt Brå-rapport ville ingen ha kvar uppgiften, om det inte finns en uppenbar risk för konflikt med djurägaren.”

Källa: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisen-tar-hand-om-allt-fler-djur

Men om personen eller personerna ringer till Polisen om ett pågående brott eller ett brott som nyligen hänt där djuret eller djuren fortfarande lider, och Polisen hänvisar till att ringa LS, som i sin tur säger att de kan förhoppningsvis komma och kolla ärendet om 2-3 dagar när det faktiskt gäller ett eller flera djurs liv eller död akut, då är det väldigt beklagligt och en katastrof. När personen eller flera personer faktiskt säger mer än en gång ringer och påpekar att djuret eller djuren inte kommer att överleva 2-3 dagar till, då ska man banne mig lyssna på de personerna och agera direkt. Ett djur kan inte ropa på hjälp själv – det är banne mig vår skyldighet att ringa Polisen när ett brott begås eller har begåtts – och då är det också Polisen och LS skyldighet enligt lag att följa upp det. Är det akut är det akut! Inte ska vi vanliga människor behöva agera själv och sätta oss själva för livsfara samt göra olagligheter?! Det enda vi vill är att dessa människor som gör djur illa är att de sätts dit och döms OCH att djuret eller djuren kommer ifrån sina demoner. 

Hade en person sett en ”Smash-and-grabb”-inbrott och ringt Polisen och sagt att det pågår just nu – hade minst 1 eller 2 polisbilar tryckt på gasen direkt för att hinna dit – men inte dör kläderna eller skorna eller tobaken – det kan dock djuret eller djuren göra. Eller har jag fel?

Det har bara på några år blivit enkelt för falska och pengagalna människor att skaffa sig ett husdjur. Det är ju också tyvärr så att Tullen inte har möjlighet att stoppa dessa illegala smugglingarna in i Sverige med oskyldiga stackars djur då deras arbetsuppgifter och prioriteter också dragits in. Dessa oskyldiga små liv säljes ofta med falska papper, falska annonser, falska bilder och utan vaccination och EU-pass och dyl gör att sjukdomar, konstiga avelsresultat osv ökar dramatiskt. Under detta år 2015 har ju redan två fruktansvärda händelser där övergivna valpar längs E18 och i skogen hittats, övergivna av sina säljare – man bara dumpar dom så hoppas man på att andra djur dödar dom eller att de fryser alternativ svälter ihjäl.

Tyvärr tror jag att det finns fler av dessa fall som vi inte har en aning om och tyvärr kommer sådana här fall att fortsätta så länge inte Sveriges regering lägger in mer pengar på djurskydd, prioritering av djurärenden på Tull, Polis, LS och på Djurpoliser SAMT höja straff för sådana här plågoandar. Jag önskar att jag aldrig personligen kommer att påträffa valpar eller andra övergivna djur ute i skogen eller ödemarken, för då hade jag ”gått i sönder totalt”, samtidigt kanske jag hinner rädda det eller dessa djur innan det är försent.

Så snälla landshövding, Margareta Pålsson, när kommer djurskyddspoliserna till Skåne? Djurinspektörerna på LS kan fortfarande finnas och göra sina ärenden, men det måste finnas djurskyddspoliser som ENBART arbetar med akuta ärenden och som har jour och som kan och vågar agera direkt och har kunskap!

Det är väl inte meningen att vi, ideella nätverk eller föreningar, ska böna och be för akuta insatser för djuren på laglig väg?

// Husdjurshjälpen.Skåne

 

Ulrika Bengtsdotter