Dags att förbereda för nyår!

ÄR NI INTE KLOKA?! SKA VI FÖRBEREDA FÖR NYÅR REDAN NU?! 

Jo, så är det. I alla julstress som brukar förekomma i decembermånad är det lätt hänt att glömma våra djur förrän precis någon dag innan första fyrverkeripjäsen smäller och det brukar ju bli redan någon vecka innan själva nyårsafton. Därför skriver vi detta redan NU – som en påminnelse och för att Ni ska hinna ordna hjälp, hos veterinär eller på pensionat eller ordna där hemma.

Våra fyrbenta vänner kan vara väldigt skotträdda. Smällandet börjar redan tidigt innan nyår och då byggs rädslan upp. Om du vet att din hund får panik vid ljudet av raketer och smällare eller andra höga ljud, kan ni försöka lindra stressen med olika hjälpmedel.

Det bästa alternativet är att på nyårsafton vistas på en plats där det inte finns ljud från smällar och raketer. Om du inte kan göra det, följer här några rekommendationer, som hjälper dig och din hund att härda ut:

• Tänk på att själv inte bli uppstressad av smällandet då detta kan föras över på ditt djur.
• Motion har en lugnande effekt så se till att din hund är välrastad under perioden med mycket smällande. Gå en extra lång runda på nyårsafton, om du normalt går 20 minuter den dagen, ta då istället en promenad på 1,5h.

• Förbered en mörk och lugn plats. Det är bäst om hunden redan känner till platsen, så den kan känna sig trygg där! Kom ihåg skål med vatten och favoritleksaker.

Vissa hundar söker själva skydd i badrummet.

• Slå på musik, som dränker ljudet av smällar.

• Man kan också täcka fönstren för att dölja ljussken.

• Är din hund skotträdd är det viktigt att man börjar träna och förebygga i tid. Det finns olika cd-skivor med ljud för ljudträning som man spelar för hundarna så att de vänjer sig olika ljud.

• Man kan också ta hjälp av en hundspykolog för att få hjälp att klara av skrämmande ljud.

• En bra idé är att köpa leksaken Kongo som kan stimulera din hund. I mitten av denna kan man smeta smör, ost eller annat gott. Med denna kommer er vän att vara sysselsatt hela natten. Slickande och bitande kan ha lugnande effekt.

Det finns olika preparat som kan fungera lugnande t ex Zylkene (läs mer på www.zylkene.se) och Adaptil (läs mer på www.ceva.nu). Dessa kan ni börja använda flera veckor innan nyår. DAP finns också och måste också användas en tid innan.

Men är smällandet olidligt för din hund finns det receptbelagd lugnande medicin. För att få detta utskrivet måste ni boka en tid snarast för hälsoundersökning då det är viktigt att hunden är frisk.

Artiklar om ämnet : 

http://www.agria.se/hund/artikel/skott-smallare-och-fyrverkerier  (Fredrik Steen – hundcoachen)

http://www.agria.se/hund/artikel/4-satt-att-hjalpa-en-skottradd-hund (Fredrik Steen – hundcoachen)

Filmklipp:

Såhär kan en hund se ut med panikångest:  https://www.youtube.com/watch?v=UhHF7MgJXMo

Tv4 – veterinären Christopher Bujon om nyårssmällare och skotträdda hundar (från 2012): http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/veterin%C3%A4ren-christophe-bujon-om-ny%C3%A5rsfyrverkerier-och-skottr%C3%A4dda-hundar-2253991

Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner. Stoppa den idag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. Fyrverkerier ska skötas av stat, kommuner, föreningar eller klubbar.  Dessa kan anordna fyrverkerier, med fastställda start och stopptider på särskilt utvalda platser.  Alla får då möjligheten att uppleva fyrverkerierna, samtidigt skulle riskerna att någon kommer till skada,bli traumatiserad, upplever ångest eller andra obehag, bli mycket mindre. Skriv under för att förbjuda fyrverkerier (över 30 000 har redan skrivit på): http://www.skrivunder.com/fyrverkeribegransningar

Även om din hund inte tidigare visat obehag vid smällare bör du hålla din hund borta från det värsta smällandet på nyårsnatten. Ta inte med hunden ut vid tolvslaget!

OM ER HUND SKULLE RYMMA IFRÅN ER, RING POLISEN 114 14 OCH POLISANMÄL FÖRSVINNANDET. KONTAKTA OSS PÅ HUSDJURSHJÄLPEN.SKÅNE – JOURNUMMER 0725-42 20 40 SÅ HJÄLPER VI ER MED ATT GÖRA EN EFTERLYSNING OCH TAGGA MEDLEMMAR SOM BOR I JUST DET OMRÅDET SOM KAN HJÄLPA ER ATT LETA.

KOMPLETTERING till detta inlägget:
Precis som Eva skriver i kommentarsfältet så bör ALLA som har husdjur hålla djuren inne under dagarna runt nyår. De råd som skrivs i ovanstående text är även råd för ägare till andra husdjur, inte bara hundägare. En katt som vanligtvis är en utekatt klarar att vara inne ett par dagar och om katten är inne så slipper ni oroa er för vad som kan hända den där ute under nyårshelgen när det smälls som värst. Det är inte alla katter som har förmånen att få vara inomhus när det smäller, det finns tyvärr många katter som inte har något hem. 

 

 

Ulrika Bengtsdotter