De osynliga djuren – ”mitt namn är Love”

Det vi ska berätta nu för Er handlar om de osynliga djuren i Sverige. Sverige är ett bra land där många djur har det bra med mycket kärlek, ramar och trygghet, men det finns JUST nu i vårt avlånga land  de osynliga djuren – ja, tyvärr. Nyligen kom ju en lag om förbud mot tidelag (vilket borde kommit för länge sen, men det är en annan diskussion) och vi har en djurlag där vanvård och misshandel inte är tillåtet (dock är straffen alldeles för låga, men det är också en annan diskussion). Våra djur är en egendom (enligt lag), det vill säga en sak, inte ett djur med känslor och som kan uppleva saker och ting precis som vi människor. Jag önskar av hela mitt hjärta att alla skall inse att djur inte är en egendom, en sak – att lagen ändras snarast – utan är ett djur som har så mycket intelligens, hjärta och humor som vi människor – vi är ju släkt med aporna – ”remember”?

Djurskyddslagen inom djur som far illa har målet att djuren ska ha det bra och kunna bete sig naturligt. Det står också i handlingar att det innebär att fysiskt och psykiskt lidande för djuren är förbjudna.

Det här är berättelsen om en hund, vi kan kalla honom Love. Love för det är det han får nu om man uttalar hans namn på engelska ”love” = kärlek. Då vi har fått godkänt av Loves nya ägare att få berätta om Loves historia (det man har kunnat forska fram) samt att vi på Husdjurshjälpen.Skåne  får in tips ibland om just sådana här händelser, vill vi upplysa och uppmärksamma vårt samhälle om de osynliga djuren – för vi måste tillsammans använda våra ögon för att hjälpa dessa djur. Djur kan inte skrika på hjälp själva – de gör som vi människor ber eller tränar dom till. Love har inte kunnat skrika på hjälp och vi kan garantera att om han hade kunnat det så hade han gjort det. Vi vill också påpeka att det inte bara är hundar som far illa utan det är många andra sorters djur som gör detta.

Love är en hund på cirka 4 år. Han köptes som valp på en seriös kennel till en familj där han hade det jätte bra. Tyvärr, vilket kan hända och som inte är planerat, får familjen ändrade arbetsförhållande vilket innebär resor efter något år, därför säljer de Love för att han ska slippa vara ensam och man kan inte tillfredsställa hans behov.

Här är sedan lite luckor vart Love hamnar, men Loves historia det sista året är att han har fått vara i miljöer där det varit otrygghet, rörigt, våldsamheter (?) och missbruk av olika slag. Love har haft ett antal ägare och fått flytta som en vante emellan olika hem och inte fått någon som helst lugn då han fått flytta runt och Love har inte prioriterats ett dugg.

En dag upptäcker en privatperson någonstans i Sverige en säljannons uppsatt i en affär där man vill sälja Love först för någon tusenlapp men sedan sänkt priset på honom till några hundra kronor. Då Love har äkta stamtavla bör priset innehålla minst en nolla till i summan. Men det är akut enligt säljaren och hade det inte varit för flytt till ett annat ställe så hade han fått följa med. Det framkommer att säljaren är missbrukare och ljuger mycket om Loves historia och så vidare när en privatperson som misstänker att något är fel och reagerar på säljsumman kontaktar säljaren.

Två dagar efter första kontakten med säljaren, kör två personer och köper Love. Dessa två personer har letat efter precis en sådan här hund och när de får höra genom ett nätverk (inte vi på Husdjurshjälpen.Skåne) om Love bestämmer de sig direkt för att köpa honom och samtidigt rädda honom ifrån den osäkra och otrygga miljön. När de möter upp säljaren och Love, visar först Love lite osäkerhet med svansen mellan benen och vågar inte sig fram och hälsa. Personerna som ska köpa honom har en av sina andra hundar med sig, och efter en kort stund släpps Loves misstänksamhet och han vågar sig fram och hälsa både på dom och på deras hund. Love hoppar utan problem in i deras bil när det är dags att åka till sitt nya hem, och säljaren visar ingen sorg eller ånger och säger inte ens adjö till honom.

Två dagar senare kör man Love till veterinären för undersökning. Den sammanställning de får höra är att Love är utmärglad (han vägde 42 kg och en normalvuxen väger allt från 60 kg och uppåt), han är stel i ena höften, han har inte blivit höft- eller armbågsröntgad vid 18 månaders ålder, ingen försäkring, han har både öron- och ögoninflammation och det kan t o m bli aktuellt med operation i båda ögonen då han har cherryeyes, dessutom har han inte blivit vaccinerad utan blir det direkt där då. Avmaskad hade han redan blivit av de nya ägarna. Ögon- och örondroppar (som kostar en hel del) skrivs och hämtas ut direkt på närmaste Apotek.

Love är det osynliga djuret – hur kan man inte ha sett Loves situation? Man måste ju ha varit ute och rastat Love ute i samhället, och ändå har ingen den utmärglade hunden som dessutom är en stor hund.

Så det finns alltså osynliga djur i Sverige som inte mår bra och vi ber Er att hålla ögonen öppna och reagera om Ni ser något som ser eller är fel. Ring Polisen, samla in konkreta bevis t ex foto eller en filmsnutt och var förstås rädda om Er själva.

Ni kommer att få uppdateringar/följa Loves tillstånd och förhoppningsvis förbättring här på vår blogg. Jag har själv fått gåvan att träffa Love och jag kan säga att han är en hund med stort hjärta och visar förvånande stort tillit till människor trots det han har fått uppleva under sitt 4-åriga hundliv. Enligt Loves ägare har han redan visat sin uppskattning genom att visa att han vill bli klappad och kela samt att han delar gärna ut pussar på dom. Han har också förstått att de hemska öron- och ögondroppar är något bra för honom och att det är för att han inte ska ha ont, och därför sitter han stilla och låter dom greja både med öron och ögon. Det kan komma att bli en kostsam historia för de nya ägarna om operation måste göras – i nuläget vågar man inte göra det då han är för utmärglad utan han måste först gå upp många kilo för att det ska bli aktuellt. Men jag, samt andra privatpersoner, som känner Loves nya ägare, har lovat att hjälpa till det vi har möjlighet till med kostnader av foder, medicin och operation om inte försäkringen täcker.

Vi hoppas att Ni vill följa med på Loves resa – han har kommit till paradiset nu.

 

Länkar:

Djur som far illa http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurskydd/djursomfarillaellerstor.4.2e937121386c0f243f80005.html

Du ansvar  för dina djur http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurskydd/duansvararfordinadjur.4.50fac94e137b6809084800074.html

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter