Dvärgbandmask och ekollon

Det är inte bara efterlysningar som vi på Husdjurshjälpen.Skåne informerar om. Ibland får vi in eller läser själva viktig information till djurägare som bör uppmärksammas och upplysas om.

I veckan har en varning kommit ut gällande dvärgbandmask i Skåne och upp mot Småland. Dvärgbandmasken är en parasit som har rödräv, hund och mårdhund som huvudvärd men som för att kunna bli fullt utvecklad måste värdväxla med ett annat djur. En gnagare, oftast en sork insjuknar, smittar räven som tar den och sedan utsöndrar dess ägg med avföringen för att smitta ett nytt värddjur som av misstag kan bli en människa. Hundägare bör vara uppmärksamma på smittorisken särskilt om de ofta är ute i naturen och har en hund som gärna jagar sork eller om de reser utomlands med hunden. Man bör avmaska. Närkontakt med en smittad hund är en risk. Äggen finns inte bara i avföringen utan kan finnas över allt i pälsen – den som jagar behöver ha ett högre smittotänk. Masken smittar även till människan. Så håll koll på Era djur och kontakta Er veterinär om Ni upptäcker dvärgbandmask.

En annan farlig för djuren som kommer med hösten är ekollon. När ekollonen faller till marken kan det bli frestelse för djuren. Och då handlar det inte bara om att knapra så smått, utan snarare om att glufsa i sig rejäla mängder. Problemet är att ekollon innehåller stora mängder av växtämnet tannin som djur är mycket känsliga för. Tannin är frätande och kan orsaka inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skada njurar och lever. Varje höst rapporteras om hundar som förgiftats av ekollon, men främst drabbas boskap som får och hästar. Att tänka på är ju mindre djuret är, desto mindre mängd ekollon behövs för att skadorna inte ska stanna vid magsmärtor utan bli betydligt allvarligare. Särskilt giftiga är omogna ekollon.

Symptom på förgiftning kommer ganska snabbt: kolik liknade symptom, håglöshet eller att djuret slutar äta. Ingen medicin finns mot ekollonförgiftning.

Det finns säkerligen andra faror gällande växter nu när hösten kommer. Lite information brukar finnas på försäkringsbolagens hemsidor men Ni får gärna kommentera, upplysa  och skriva andra faror som man bör vara uppmärksam på i höstens vackra färgpalett.

Ulrika Bengtsdotter