Från A till Ö – grunden till allt

Det händer ofta hos oss men också på andra djursidor där man kan lägga in en efterlysning att personen bara skriver t ex ”Försvunnen ifrån Lund” och sen ingenting mera eller delar in en efterlysning utan någon som helst information utan då måste man klicka på bilden (om det finns) för att få information eller (om det inte finns någon bild) försöka ta reda på mer information själv genom att skicka pm eller kolla på dennes logg om där finns mera information. Detta kan ta en oändlig tid och ger också uppståt till en frustration bland medlemmar i gruppen som vill dela men inte vet vart detta djur försvann eller är upphittad och även för oss administratörer.

Vi förstår att man vill ha ut efterlysningen så fort som möjligt MEN det stjälper mer än hjälper om inte efterlysningen innehåller viktiga punkter.

Vad är då viktigt att tänka på när man lägger in en efterlysning på Facebook?

ENDAST EN (1) EFTERLYSNING PER HUND / KATT 
(Är ni osäker på om djuret redan finns i gruppen så scrolla igenom de inlägg som finns hos oss alternativt sök efter djuret med hjälp av det lilla förstoringsglaset som finns ovanför medlemstalet till höger.)

ENDAST EN (1) BILD I EFTERLYSNINGEN, vill ni lägga fler bilder så lägger ni in dessa i kommentarerna under ert inlägg eller gör ett bildcollage. När man har ett inlägg med fler än en bild så är kan man inte dela inlägget på bästa sätt och kommentarerna i tråden följer inte med.

Detta ska framgå klart och tydligt i RUBRIKEN till efterlysningen:
• NAMN, ÅLDER, RAS
• DATUM för försvinnandet alternativt upphittandet
• ORT & KOMMUN för försvinnandet alternativt upphittandet
• ÖVRIG INFO om djuret som kan vara bra att känna till är t.ex. om den har halsband, om den är chipad / öronmärkt, behöver ev medicinering, några speciella kännetecken, försvann djuret i ett för den känt eller okänt område, är djuret vanligtvis skyggt eller glad, rädd för andra djur, rädd för människor
• KONTAKTPERSON (samt telefonnr / mailadress)

Här är ett exempel på en komplett efterlysning;

Exempel på efterlysning_HDH                                                                Bilden tillhör Husdjurshjälpen.Skåne


Om Du delar en efterlysning ifrån en persons profil  eller ifrån en annan grupp : 
 SÅ SKA DET SOM NÄMNS OVAN SKRIVAS IN I RUBRIKEN. Det ska också framgå var orginalinlägget finns om det inte framgår av delningen.

Låter det jobbigt? Det är inte så jobbigt om man gör rätt direkt efter denna mall. Varför ska man göra så här då? Av erfarenhet så ser vi att inlägg där det inte står någon information bryr sig inte medlemmarna om att dela. Det är för jobbigt att leta efter information var det är och/eller vet man inte hur man gör för att leta efter informationen. Detta drabbar självklart det upphittade eller försvunna djuret. Som vi har påpekat innan i andra inlägg – TID ÄR VIKTIG FÖR DESSA DJUR! Ju snabbare och korrekt information som kommer ut direkt desto snabbare kan ärendet lösas och/eller spridas utan förvirring.

Vi administratörer inne på Husdjurshjälpen.Skåne kan ibland känna oss som ”tjatkärringar” då ”tomma” efterlysningar kommer in till oss och vi ber den person som lagt in efterlysningen att komplettera med text ifrån orginalinlägget eller att det kommer in en efterlysning med flera bilder som inte kan delas. Vi har gjort ett antal bilder och texter inne hos oss för att underlätta och informera om detta – det fungerar just nu sådär kan jag uppleva.

Om alla delar denna information på sin logg, så hoppas vi att fler får klarhet varför och hur viktig en korrekt efterlysning ska se ut för allas bästa och framför allt – för djurens bästa. 

 

 

 

Ulrika Bengtsdotter