Funny en Amerikansk Cockerspaniel och en himla massa eldsjälar

När en hund varit försvunnen ett tag så kan det kännas som att ingen längre söker aktivt i skog och mark men där är alltid eldsjälar som inte ger upp. Dessa eldsjälar fortsätter att ta sina promenader i området där den försvunna hunden setts senast, de fortsätter att ta den där lilla extra svängen för att titta efter hunden på väg hem från jobbet, de fortsätter att dela ut efterlysningslappar och prata med folk. Eldsjälarna kan inte släppa tanken på att hunden är där ute någonstans. Sverige är fullt med eldsjälar, Skåne är fullt med eldsjälar och Husdjurshjälpen.Skåne har massor av medlemmar som är eldsjälar.

I denna historia om en bortsprungen hund fanns det många eldsjälar som aldrig gav upp, här kommer Funnys historia:

I slutet av juli 2012 kom Funny, en 3-årig Amerikansk Cockerspaniel, till sitt nya hem hos ett pensionerat par utanför Höör. Anpassningen till att bo i ett nytt hem med ny husse & matte gick bra och Funny trivdes. Den 25 augusti var Funny någon kilometer från hemmet hos sin hundvakt och då hände något som fick henne att rymma. 5 dagar senare fick en av Husdjurshjälpen.Skånes administratörer syn på Funnys efterlysning och la in den i gruppen och genast började efterlysningen delas. En av denna historias eldsjälar, Helga, kontaktade matte som naturligtvis var förtvivlad. Helga berättade om Husdjurshjälpen.Skåne och vilken hjälp matte skulle få och åkte sen ut och började lappa runt om. Fler och fler anslöt sig och hjälpte till att söka, prata med folk och sätta upp efterlysningslappar. Matte la in efterlysning på Blocket och i den lokala dagstidningen. Även Funnys gamla husse, Lennart, engagerade sig och hjälpte till på de sätt han kunde från hemmet i Örebro.

(Efterlysningslappar och att prata med folk är många gånger A & O när en hund är försvunnen, ofta är det tack vare dessa som man får in observationer.)

Vid två tillfällen var det någon som såg Funny samma dag som hon försvann men sen var det tyst fram till den 14 september. 3 veckor efter att Funny försvann så hade hon observerats 4 km från hemmet. Hon hade blivit sedd vid en hårt trafikerad rondell! Sökandet flyttades nu från Stenskogen till området runt City Gross. Den 29 september fick vi vetskap om två observationer, den 19 på baksidan av City Gross och den 20 vid gamla soptippen. Nu sattes det upp matstationer, som kontrollerades och fylldes på morgon & kväll, för att få Funny att stanna kvar i området. Runt matstationerna var det ”stilla spaning” som gällde men i det utvidgade området sökts det dagligen, bland annat av eldsjälarna Helga, Tina (numera en av våra administratörer), Paul & Therese. En annan eldsjäl, Bitte (numera är även hon en av våra administratörer), åkte ner från Göteborgstrakten till Höör för att hjälpa till med att söka efter Funny, hon stannade i 12 dagar.

Maten på matstationerna åts upp och nu var det dags för nästa steg, åtelkameror, för att se vem som åt maten. En fälla lånades in av föreningen Höör hemlösa katter och riggades vid en av matstationerna. (Ja vi vet att man måste ha tillstånd för att sätta upp kameror/fälla och vi hade fått tillstånd av markägaren att sätta upp den i en öppen vedbod. Fällan vittjades med jämna mellanrum och inga bilder från åtelkameran har visats för någon annan än personen som äger kameran. Tack vare fällan så finns det nu en lycklig kattägare som fick hem sin sen länge bortsprungna katt.) Tyvärr lyckades gick inte Funny i fällan. Resten av september gick, oktober kom och gick men ingen Funny och inga nya observationer kom in. Eldsjälarna gav dock inte upp och i oktober åkte en annan eldsjäl, Bitte, ner från Göteborgstrakten till Höör för att hjälpa till, hon stannade i 12 dagar. Åtskilliga mil kördes med bil över stock och sten runt Höör, det togs massor av långa promenader med sökhundar, nya efterlysningslappar sattes upp, det pratades med folk, strategier gjordes upp med hjälp av kartor och tidigare observationer – allt medan regnet öste ner. Dock kom det inga fler observationer av Funny.

Den 9 november, 76 dygn efter att Funny rymde från hundvakten, fick husse & matte ett telefonsamtal från polisen! Funny hittades av några jägare i skogen, ca 2,5 mil från hemmet, hos en bonde som hade ett grishägn. Funny hade hållit till vid grishägnet i ca 1 vecka, där hade hon livnärt sig på grismat och slaktavfall. Jägarna hade sett någon av alla de hundratals efterlysningslapparna som var uppsatta och kontaktade polisen.

Funnys husse och hans dotter åkte till platsen och hittade Funny bakom ett träd i skogen. Funny ville inte komma fram och morrade åt dem. Dom gjorde en snara av ett koppel och lyckade kasta det som en lasso och fånga in henne. Hon var smutsig, tovig och luktar skunk. De första metrarna när hon skulle gå i kopplet så stretade hon emot… men sen gick hon som vanligt i kopplet. När de kom hem till matte så blev Funny alldeles till sig av glädje och pratade massor med matte, hon betedde sig som om hon inte har varit borta i 76 dygn.

Funny hade tappat 2 kilo i vikt och enligt veterinären var hon ett litet mirakel eftersom proverna som togs efter att hon hittats inte visade några fel på vare sig njurar, levervärden eller något annat efter hennes långvariga svält.

Funny nybadad efter 76 dagar på vift  Bild: Privat
Funny nybadad efter 76 dagar på vift
Bild: Privat

Funny 3 månader efter att hon hittades.  Bild: Privat
Funny 3 månader efter att hon hittades.
Bild: Privat

 

Ulrika Bengtsdotter