Att få skriva HEMMA på en efterlysning

Sen Husdjurshjälpen.Skåne startades i januari 2012 har vi i gruppen haft 100-tals (kanske till och med 1000-tals) efterlysningar på saknade och på upphittade husdjur. Majoriteten av de efterlysningar som hamnar på vår sida får ett lyckligt slut och det är en otrolig lycka för en ägare att deras djur hittar hem. För oss medlemmar är det ett härligt ögonblick då det där magiska ordet, HEMMA, skrivs på en efterlysning. Äntligen kan ägarna andas ut och rå om sitt husdjur och vi andra kan ta tag i nästa försvunna husdjur.
Det är oftast inte en persons förtjänst att ett djur hittar hem, det är samarbete och engagemang från många fantastiska människor på Facebook men även fantastiska människor som aldrig satt sin ”fot” på sociala mediers förtrollade värld. Det finns fullt av empatiska och hjälpsamma människor, ibland så många att man blir helt mållös.


Bild: Privat

Lille Arne som var försvunnen en vecka i september 2013 i Lund
En lördagskväll i september vid 18.30 var Arne och matte på besök i Lund då mardrömmen började, Arne blev skrämd av en person och sprang iväg. Han sprang bakom en buske och när matte någon sekund efter kom dit var han puts väck! Man letade efter lille Arne i flera timmar utan resultat och kl. 4 på morgonen la matte upp en efterlysning i Husdjurshjälpen.Skånes grupp och medlemmar började genast engagera sig i Arnes försvinnande.  Det söktes och sattes upp efterlysningslappar flitigt varje dag och observationer av Arne kom in från alla håll och kanter. Under 7 dagar gäckade Arne sökarna i Lund. Sista dagen hade vi samlat till ”storsök” kl. 8.30. Folk placerades bland annat ut längst Norra Ringen, där han setts springa över tidigare, andra gick runt och sökte. Strax efter lunch kom en observation att han setts vid Sydsec på Magistratvägen, några fortsatte vakta vid Norra Ringen medan andra gav sig iväg till platsen.

Arne google maps
Bild: Google maps

Så här skrev Catarina, en av Lundaborna som engagerat sig, i Arnes evenemang om infångandet:
”Ska försöka berätta för jag vet att många som varit engagerade vill veta. Mimmi såg honom vid bron St. Hans backar. Han sprang då mot Skarpskyttevägen. Emely och Kim var väldigt nära honom där och jag tätt efter. Sedan fick vi olika obs överallt men det riktiga var när Gun såg honom korsa Magistratsvägen ner mot Norra Ringen och företaget där vid McDonalds. En kille försökte fånga honom i vägrenen och han slank genom staketet in till det området med stängsel runt. Så nu stod folk på rad längst med Norra Ringen så att han inte i panik skulle springa över där. En rad stod på Magistratsvägen. Nu var han inringad! Matte gick runt byggnaden flera gånger och till sist kommer han runt hörnet och fram till henne. Lyckan är total
Det går egentligen inte att återberätta  i ord den veckan i september 2013, ni som läser kan inte känna den oro och förtvivlan som matte kände i 7 dagar, den tacksamhet för folks hjälpsamhet eller den där euforiska känslan när vi kunde skriva HEMMA på Arnes efterlysning.

Arne
Bild: Privat

Fler av Husdjurshjälpen.Skånes solskenshistorier finns på Facebook i gruppen Hemkomna – Husdjurshjälpen.Skåne

Ulrika Bengtsdotter