Svettas Du? Djuren svettas också!

Solens strålar värmer skönt på oss människor. De flesta av oss människor njuter att värmen har kommit. Men våra djur njuter inte – inte alla djur iallafall – och definitivt inte när de befinner sig i bilar, släp eller andra trånga utrymmen som snabbt kan bli väldigt varma. Varje år ser vi flämtande hundar i heta bilar utanför mataffärer, byggvaruhus, på parkeringsplatser vid badstränder, parker, butiker och caféer. Redan nu i maj har det i media förekommit artiklar om människor som räddat djur ifrån väldigt varma bilar och Polisen i Halland och i Skåne har gått ut med en varning och påminnelse till oss djurägare hur snabbt det kan bli varmt även om bilen står i skuggan och har rutorna nervevade – bara under tisdagen den 20 maj fick Polisen i Skåne in 5 samtal om hundar som satt instängda i varma bilar. Varje år är det hundar som inte klarar av påfrestningen utan dör av värmen. Men vi vill även påpeka att andra djur  INTE heller ska vara i bilar eller instängda i t ex släp när det är varmt.

Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade.

Även om det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 20 grader kan det snabbt bli uppemot 40 grader varmt i bilen.

Så här varmt blir det – se tabellen nedan!

Tid på dagen Temp. ute Väder Temp. i bilen
08.30 + 14 °C skugga + 19 °C
09.30 + 18 °C skugga + 38 °C
10.30 + 20 °C blandat + 47 °C
11.10 + 20 °C sol + 57 °C
12.00 + 23 °C sol + 62 °C
13.30 + 22 °C sol + 85 °C

Källa: http://www.skk.se/nyheter/2012/8/lamna-inte-hunden-i-bilen-i-sommar/

SÅ SNÄLLA DJURÄGARE – TÄNK EN GÅNG EXTRA INNAN NI SKA IVÄG MED ERT/ERA DJUR – BEHÖVER DOM FÖLJA MED (ÄVEN OM DET ENBART ÄR EN KORT STUND) – OM DU SVETTAS I BILEN HUR TROR NI DÅ ERT/ERA DJUR SVETTAS? 

Ulrika Bengtsdotter