Den osynliga id-märkningen

Det är ju inte riktigt så enkelt som att bara alla id-märker och registrerar sina husdjur så är allt frid och fröjd. En förutsättning för att det ska göra någon nytta är ju att den som hittar ett husdjur kontrollerar om djuret är chipmärkt. Många känner inte till att istället för en tatuering i örat så id-märks många husdjur numera med ett osynligt litet chip som bara syns om man skannar djuret med en chipläsare. Hittar du ett husdjur som inte har tatuering i örat så ta det till en veterinär som kan kontrollera om det är chipmärkt. De flesta veterinärer gör det gratis. Har djuret ingen id-märkning och/eller inte är registrerad så ska man kontakta polisen och gör en anmälan av upphittat djur.

207_41648749376_1377_n

Katten K försvann från sitt hem sommaren 2013 och matte efterlyste sin katt på olika sätt men utan resultat. När det gått 10 månader fick matte ett samtal från ett par i närheten, de berättade att K bodde hos dem och hade gjort det i 9 månader. Paret hade tagit väl hand om K och när hon skadade sig så tog de henne naturligtvis till veterinären. Veterinären upptäckte att K var chipmärkt och efter en sökning i ett kattregister fick de fram vem som ägde K. Matte kontaktades, lyckan var fullständig och K fick komma hem igen. K trivdes dock bättre hos paret är hemma hos matte så hon fick flytta tillbaka till paret. Ägarbyte gjordes och paret registrerades som ägare åt K.

Denna berättelse från verkligheten fick tack o lov ett lyckligt slut och alla inblandade är nöjda. Men tänk om paret känt till att husdjur kan ha en osynlig id-märkning i form av ett chip och då tagit K till veterinären, det hade besparat matte 9 månaders oro och saknad.

Ulrika Bengtsdotter