Stephen King vinnare

mercedesNär årets stor amerikanska deckarpris, The Edgar Award, delades ut på den traditionsenliga banketten i New York på torsdagen blev det Stephen King som tog hem priset för ”Best Novel” 2015. Med sin hårdkokta thriller Mr Mercedes slog han tungviktare som Karin Slaughters Cop Town, Mo Hayders Wolf och Ian Rankins Saints of the Shadow Bible. Eftersom jag inte läst Mr Mercedes än (kommer på svenska i 5 juni) har jag svårt att avgöra om det var rätt eller inte. Själv höll jag tummarna för Karin Slaughters suveräna Cop Town  och betvivlar stark att Mr Mercedes verkligen kan vara bättre. Men, vi får se i juni…

Pris för ”Best First Novel” fick Dry Bones in the Valley av Tom Bouman som jag heller inte läst. Får blir en beställning till sommaren. Bland de nominerade här fanns annars The Life We Bury av Allan Eskens som jag tycker mycket om.

Alla Edgar-vinnarna hittar ni här..

Kofotar i rätta händer

IMG_0824.jpg

Prisceremonin och deckarprogrammet lyckligt avslutat och kofotarna har hittat hem till sina respektive pristagare. Från vänster: Anna Lihammer vars Medan mörkret faller fick pris som bästa debut, Tove Alsterdal vars Låt mig ta din hand fick pris som bästa svenska deckare och norska Jörn Lier Horst vars Jakthundarna fick pris som bästa översatta deckare.

Kofotar i väntan på pristagare

IMG_0150.jpg Tre gyllene kofotar ska snart packas ihop och transporteras till Lunds Stadsbibliotek. 15.00 är det dags. Då överlämnas de till deckarpristagarna Anna Lihammer, Jörn Lier Horst och Tove Alsterdal. Kom ditt och var med!

Tips om deckartipsarnas bästa

Påsken är snart här och i dag är det påskekrim för hela slanten på våra kultursidor – intervju med norska deckarförfattaren Jörn Lier Horst och så deckartips från sex suveräna svenska deckarförfattare. Imponerande nog har de sex – Arne Dahl, Kristina Ohlsson, Anders de la Motte, Tove Alsterdahl, Anna Lihammer och Anders Roslund dessutom lyckats med  konststycket att inte dubblera sina tips. Läs tipsen här och intervjun här.
Som extra påskekrimbonus tänkta jag dessutom passa på att tipsa om mina egna favoriter bland dessa sex författares många bra böcker. Mycket bra påskläsning det också:

Arne Dahl, författare (writer)Arne Dahl: Här finns så mycket att välja på att det är nästintill omöjligt men min favorit bland alla de suveräna böckerna om A-gruppen och Opcop är ändå fortfarande En midsommarnattsdröm med sin maffiga och olycksbådande festinledning och sin fantastiska intrig snyggt kopplad till Shakespeares drama. Sedan bara måste den egensinniga A-gruppspendangen Elva läsas. Unik bland svenska deckare. Dessutom kan man med fördel passa på att se andra säsongen av tv-serien baserad på A-gruppsböckerna – finns på Svt Play.

KKRISTINA OHLSSONristina Ohlsson: Kristinas serie om juristen Fredrika Bergman och kriminalaren Alex Recht inleddes så suveränt med den otäcka och spännande Askungar där en liten flicka försvinner från ett x-2000-tåg att den boken kvarstår som favorit. Sedan har serien utvecklats och fått nya spännande huvudpersoner – inte minst Säpochefen Eden Lundell – och i den senaste boken Davidsstjärnor är så omtumlande, tragisk, bra och otäckt nära verkligheten att den också får vara en favorit.

## noje deckalsterTove Alsterdal: Alla Alsterdals tre böcker är otroligt bra men nummer två I tystnaden begravd har ändå en alldeles speciell plats i mitt hjärta med sin fantastiska kylslagna miljö från Tornedalen och den dramatiska inledningen där Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med  en yxa på sin egen gård. Hur Alsterdal sedan knyter ihop det här med en skildring av dem som utvandrade från dessa trakter till Sovjetunionen med drömmar om ett bättre liv är mästerligt och överraskande.

ANDERS ROSLUNDAnders Roslund: Av böckerna som Anders Roslund skrivit tillsammans med parhästen Börge Hellström är Tre sekunder oslagbar med sin explosiva spänning och sin inifrånskildring av ett fängelse. Samtidigt är Edward Finnigans upprättelse också väldigt speciell med sin snyggt skruvade intrig och sin starka skildring av dödsstraff. Sedan vill jag gärna slå ett slag för Björndansen som kom förra året och som Anders Roslund skrev tillsammans med Stefan Thunberg som är en sträckläsarfiktion om den verkliga Militärligan.

SKÅNSKANAnders De La Motte: I den suveräna trilogin om Henrik HP Pettersson är det ändå den första boken, De La Mottes debut, Geim som är min absoluta favorit. Spännande med en intrig som aldrig är förutsägbar och ett språk som ger historien extra puls plus obehagliga konspirationsteorier är den omöjlig att motstå. Förra året inleddes dock en ny serie med MemoRandum där lögner och minnen, eller snarare brist på minnen, står i centrum som lovar väldigt, väldigt gott. Läs även den!

ANNA LIHAMMERAnna Lihammer: Här är det inga problem med att välja favorit eftersom Anna Lihammer hittills bara har skrivit två böcker varav den ena kom ut häromdagen. Debuten Medan mörkret faller är en omskakande bra historisk deckare från 30-talets Stockholm och Uppsala med skrämmande paralleller till vår nutid. Bok två, Än skyddar natten, är en fortsättning som (så långt jag kommit hittills) är minst lika bra och skrämmande och dessutom bara gör mig ännu mer förtjust i polissystern Maria Gustavsson.

Mina fina hyllorKommer hem efter trevligt deckartipsande på Arlövs bibliotek och känner mig ganska nöjd. Jag kanske inte är världens roligaste när det gäller att prata men jag kan banne mig deckare och kan tipsa. Med variation. Så sorterar jag tillbaka alla böcker jag tagit ut ur deckarhyllorna den senaste veckan när jag förberett mig. Och så betraktar jag mina dubbelradiga deckarhyllor och känner mig riktigt lycklig. Jag kanske inte har världens mest välordnade, välfixade, genomtänkta hem men fina, välfyllda deckarbokhyllor det har jag i alla fall.

Pratar påskekrim i Arlöv

## noje lierhorst3I morgon ska jag prata om norsk påskekrimtradition på Arlövs bibliotek. Eftersom jag precis intervjuat den mycket trevliga norska deckarförfattaren Jörn Lier Horst passar det ju det norska temat bra att prata om honom och hans Jakthundarna och alldeles nya Grottmannen. Det blir också tips om andra spännande nya deckare och så en hel del gamla favoriter. Alltid pirrigt att stå för allt prat själv men jag hoppas på en trevlig stund. 19.00 är det dags. Välkomna!

P.S Intervjun med Jörn Lier Hort kan man läsa på min och kollegan Pernilla Ekdahls påskekrimuppslag 31/3.
D.S

Foto: Jesper Mageröy

Bron till och med hos Robinson

”I’m not normally a fan of TV crime dramas, but did you ever see that Swedish programme – or was i Danish – the one about a body on the bridge?”
Imponerande. Bron har sånt genomslag att den till och med hänvisas till i Robinsons senaste deckare Abattoir Blues. Det är rättsläkaren Glendenning som kommer att tänka på serien när han och Banks granskar likdelar. Typiskt att han inte riktigt vet om den är svensk eller dansk…

Slakthusblues

En sväng inom bokhandeln och naturligtvis kunde jag inte motstå en gammal favoritförfattare. Ägnar nu kvällen åt Peter Robinsons senaste – Abattoir Blues. En stulen traktor och en oroväckande blodfläck i en gammal hangar är vad som har hänt hittills. Känns lovande. Abattoir betyder för övrigt slakthus har jag precis lärt mig.

IMG_0126.JPG

En dansk och en svensk

Nu börjar jag få en liten, liten hög med lästa 2015-deckare på mitt skrivbord. Visserligen bara två stycken men det går i alla fall framåt. Överst ligger danska Lene Kaaberböl och Agnete Friis Näktergalens död som är en stabil Nina Borg- deckare som kanske inte överraskar så mycket men som är i högsta grad läsvärd. Under den anas svenska Thomas Ringstedts deckare nummer två Högtryck som bjuder på rejäl spänning, udda miljöer men kanske ett väl slarvigt och klyschigt språk. Mer utförliga recensioner kommer i Deckarspalten om en vecka.

IMG_0125.JPG

Nej tack till amerikanska Backstrom!

Hysteriskt tempo, tunn intrig och en Bäckström långt, långt från GW Perssons original. Första avsnittet av den amerikanska tv-serien baserad på Evert Bäckström gav åtminstone inte mig den minsta mersmak. Trist.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier