Årets första recensioner – och Dalgliesh

Ett nytt deckarår har börjat och årets första recensioner är faktiskt också skrivna. Det blev två nya – Lundaförfattaren Karin Wahlbergs En god man och Pernilla Ericssons Släcka liv – och så en norsk eftersläntrar – Ellen G. Simensens Tro mig när jag ljuger.
Läs här:
https://www.skd.se/2022/01/15/lakarmord-extrem-storm-och-smastadshemligheter/

Och så ett tips! En ny filmatisering av P. D. James Adam Dalgliesh-böcker finns nu att se på C more och Tv4 play. Bertie Carvel spelar Dalgliesh precis lagom återhållet och bra och serien börjar dessutom med en filmatisering av en av min James-favoriter Döden går ronden. Väl värt att se.

Välkomna till Deckardårarna!

Min blogg har fått ett poddsyskon. Med premiär i dag finns nu på tidningens hemsida (och på Spotify) också podden Deckardårarna där jag och min suveräna kollega och vän Pernilla Ekdahl på Norra Skåne pratar deckare – så väl i bokform som i film- eller tv-serieform. I första avsnittet som nu finns att lyssna på sammanfattar vi deckaråret som gått. Och nästa vecka är det dags att spela in avsnitt två – då handlar det om vårnyheter i genren och att deckaråret börjat väldigt, väldigt bra. Snart går det också att lyssna på.

Här finns Deckardårarna.

Följande böcker och tv-serier pratar vi om i avsnitt 1:
Böcker:
Skuggjägaren av Camilla Grebe
Järtecken av Christoffer Carlsson
Stormvarning av Maria Adolfsson
Jamåhonleva av Anders Roslund
Cold case: Försvunnen av Tina Frennstedt
En fördömd man av Jane Harper
Efter skandalen av Sarah Vaughan
Till det bittra slutet av Eva Dolan
Förlåt oss våra synder av Jo Spain
Där inget vissnar mer av Ambrose Perry
Varje steg du tar av Lisa Jewell

Tv-serier och :
Fartblinda
Störst av allt
Innan vi dör, säsong två
Box 21
Tre sekunder

Fotot ovan är taget av Ralph Bretzer.

Deckarlucka 22

lucka 22

22 december, Sydafrika/Sverige:
Med hjälp av mycket saknade Henning Mankell (1948 – 2015) tar vi nu klivet från Sydafrika och tillbaka till Sverige så här strax före jul. I den tredje Wallanderboken, Den vita lejoninnan börjar historien nämligen i Sydafrika 1918 och rör sig sedan mot nutid och Ystad där fastighetsmäklaren Louise Åkerblom försvinner spårlöst. Naturligtvis hänger dåtid och nutid och Sverige och Sydafrika ihop. Så här börjar det: ”Sent på eftermiddagen den 21 april 1918 träffades tre män på ett obemärkt kafé i stadsdelen Kensington i Johannesburg. De var alla unga.”

Deckarlucka 21

lucka21

21 december, Sydafrika:
I dag blev det sen lucköppning och till råga på allt med en bok jag inte läst än. Sydafrika har vi i alla fall hamnat i och där heter författaren Deon Meyer. En av mina stora favoriter som skriver suveräna hårdkokta kriminalromaner med mycket action och en hel del våld samtidigt som han ger gripande och kärleksfulla skildringar av Sydafrikas historia och utveckling under de senaste trettio åren. Oemotståndligt och därför borde också Cobra som jag köpte på Bokmässan i september vara utläst för länge sedan. men ibland räcker inte tiden till. Så här börjar den i alla fall: ” The rain drummed down on the corrugated iron roof. Ten past eight in the morning. Captain Benny Griessel clicked open his homicide briefcase on the wall of the wide, high veranda, removed the shoe protectors first, then the thin, transparent latex gloves.”

Deckarlucka 7

luck7 rätt

7 december, Sverige och vidare ut i Europa:
För att komma ut i Europa tar jag hjälp av Arne Dahl som med sin tio böcker långa serie om A-gruppen var en av de första svenska deckarförfattarna som skickade ut den svenska deckaren utanför den svenska gränserna.
Efter den fascinerande övergångsromanen Elva placerade han sedan helt sonika sina deckare mitt i Europa när han med delar av A-gruppen skapade Opcop (Operating Cops) som en ny hemlig enhet i Europol som utreder globala brott.
Den första boken i kvartetten är också boken i denna lucka. I Viskleken tar allt sin början med kopplingar till den italienska maffian i en svensk möbeldirektörs dator, liket av en kvinna konstfullt utplacerat vid Bird Sanctury Pond i Hampstead Heath i London och orden som en döende asiatisk man viskade till Arto Söderstedt under ett G20-möte i London. Det hela utvecklas till en härva av miljöbrott, terrorism och bankbedrägerier och Opcops medlemmar sprids ut över Europa för att följa ledtrådar. Det är uppslukande läsning som dessutom fortsätter i ytterligare tre böcker – Hela havet stormar. Blindbock och Sista paret ut.

Deckarlucka 9

sandmannenI lucka nio finns Lars Keplers senaste, Sandmannen, som jag väldigt gärna vill ha en uppföljare till. Helst nu med en gång.

Sandmannen av Lars Kepler:
Jag brukar tycka att det är positivt att det går lite tid mellan kriminalromaner i en serie. Det är bra att författarna inte låter sig jagas på av pengasugna förlag och längtansfulla läsare utan tillåter sig att lägga ner tid på sina böcker. I teorin tycker jag det i alla fall. I praktiken längtar jag väldigt mycket efter ännu en bok av Lars Kepler (Alexandra och Alexander Ahndoril).
Sandmannen,  Keplers fjärde kriminalroman, kom förra hösten och är en helt underbar, kolsvart skräcksaga som börjar med klara Twin Peaks-vibbar och slutar i en riktigt häftig cliffhanger. Däremellan har paret Ahndoril låtit sig inspireras av bland annat John Blund/Sandman-myter och skräckförfattaren E. T. A. Hoffmans Der Sandmann när de låter sin godhjärtade kommissarie Joona Linna jaga en mördare som rövar bort barn, söver dem och håller kvar dem i sin mardrömsvärld.
Den där cliffhangern i slutet gör att man som läsare har en mängd frågor man skulle vilja ha svar på och så vill man väldigt gärna återvända in i den Keplerska världen igen. Nåja, förhoppningsvis är nästa bok väl värd all väntan.

Brittisk höjdare och rysk klassiker på rean

brottbauerBokrean är här igen (från och med tisdag 26/2) och som vanligt finns det gott om inbundna deckare att köpa till ett hyfsat lågt pris. Samtidigt har jag svårt att bli entusiastisk över utbudet. Det handlar till största delen om ett minst sagt traditionellt utbud av de senaste åren storsäljare – varav de flesta redan finns i pocket.

Men, ska man ändå köpa en deckare på rean i år så är valt givet. Satsa på brittiska Belinda Bauer. Både hennes fantastiska debut Mörk jord och uppföljaren Skuggsida finns att köpa. Ett annat brittiskt fynd är Denise Minas Getingsommar. Sydafrikanska Deon Meyers actionladdade bladvändare Tretton timmar är också väl värd att hamna i reapåsen, liksom svenska Kristina Ohlsson Änglavakter.

brottbrottOch så sist men inte minst – bland klassikerna hittar man kriminalromanernas kriminalroman, eller romanernas roman. Fjordor Dostojevskijs Brott och straff är stor läsning oavsett hur man kategoriserar den. Omslaget är samma som pocketutgåvan som kom 2010 och vansinnigt snyggt. Trots att jag redan har den i två upplagor i bokhyllan är jag nästan sugen på ett inköp.

Vardagsrumskänsla och två nyheter

Det var med visst motstånd jag gav mig ut i ösregn och mörker för att ta mig till Arlövs bibliotek på måndagskvällen. Men, gissa om det var värt det!
Deckarförfattarparet Anders Roslund och Börge Hellström var på plats och bjöd på ett av de trevligaste författarsamtal jag lyssnat på på mycket länge. Det kändes som om vi i publiken var inbjudna till deras vardagsrum och att de berättade för just oss på ett sätt som de aldrig berättat för någon annan på.  De var öppna, skämtsamma och engagerade och pratade bland annat om hur författarsamarbetet växte fram ur många och långa kafésamtal mellan två män med samma engagemang i frågor kring brott och straff, de berättade om bakgrunden till varje bok och naturligtvis extra mycket om senaste boken, Två soldater, och vilket enormt slit det var att skriva den.
Och så fick vi höra två nyheter:
1. I december kommer Daniel Alfredsons filmatisering av Roslund & Hellströms debut Odjuret att visas i tv.
2. Roslund & Hellström har haft en skrivpaus under detta året men efter nyår sätter arbetet med nästa bok i gång.

Kvälls- och strandläsning

Semesterresan deckarupplevelser började bra med upptäckten av Hammet Krimibuchhandlung (se inlägget nedan – nu utökat med en fin bild också) i Berlin. Efter det har deckarupplevelserna mest varit mysig kvällsläsning hos tyska släktingar, på små tyska pensionat och strandläsning i solen vid Balatonsjön i Ungern. Och vilken läsning!
Först avverkade jag Karin Slaughters nya Criminal som levde upp till alla förväntningar. Tack vare gediget researcharbete ger Slaughter läsarna en mycket övertygande skildring av 60-talets Atlanta. Ras- och könsdiskriminering både inom poliskåren och i samhället i allmänhet står i fokus och samtidigt får den trogne Slaughter-läsaren mycket, mycket bakgrundshistoria till flera av Slaughters återkommande huvudkaraktärer. Och så är det förstås en rafflande, spännande och överraskande mördarjakt som snyggt knyter ihop då- och nutid. Kan vara Slaughters bästa.
Efter USA och Atlanta blev det Sydafrika och Deon Meyers Den sista safarin. Här får en livvakt i uppdrag att skydda en ung kvinna som är på jakt efter sin bror som försvann för 20 år sedan och som hon nu tror är en av de misstänkta i ett mord i Krugerparken. Starka miljöskildringar, gripande människoöden och mycket djur och natur är det i den här suveräna Meyerboken. Recension kommer.
Semesterns tredje deckare hann jag precis påbörja på färjan hem men även den – amerikanska författaren Linwood Barclays The Accident – börjar lovande med skildringar av hur den ekonomiska krisen påverkar livet i den lilla småstaden Milford i Connecticut och får människor att begå de mest desperata handlingar för att kunna fortsätta leva det liv det är vana vid.

Kan också tillägga att Tana Frenchs Okänt offer och Till skogs har har gjort den ena efter den andra av mina ressällskap fullständigt ointresserad av något annat än läsning.

Kvälls- och strandläsning

Semesterresan deckarupplevelser började bra med upptäckten av Hammet Krimibuchhandlung (se inlägget nedan – nu utökat med en fin bild också) i Berlin. Efter det har deckarupplevelserna mest varit mysig kvällsläsning hos tyska släktingar, på små tyska pensionat och strandläsning i solen vid Balatonsjön i Ungern. Och vilken läsning!
Först avverkade jag Karin Slaughters nya Criminal som levde upp till alla förväntningar. Tack vare gediget researcharbete ger Slaughter läsarna en mycket övertygande skildring av 60-talets Atlanta. Ras- och könsdiskriminering både inom poliskåren och i samhället i allmänhet står i fokus och samtidigt får den trogne Slaughter-läsaren mycket, mycket bakgrundshistoria till flera av Slaughters återkommande huvudkaraktärer. Och så är det förstås en rafflande, spännande och överraskande mördarjakt som snyggt knyter ihop då- och nutid. Kan vara Slaughters bästa.
Efter USA och Atlanta blev det Sydafrika och Deon Meyers Den sista safarin. Här får en livvakt i uppdrag att skydda en ung kvinna som är på jakt efter sin bror som försvann för 20 år sedan och som hon nu tror är en av de misstänkta i ett mord i Krugerparken. Starka miljöskildringar, gripande människoöden och mycket djur och natur är det i den här suveräna Meyerboken. Recension kommer.
Semesterns tredje deckare hann jag precis påbörja på färjan hem men även den – amerikanska författaren Linwood Barclays The Accident – börjar lovande med skildringar av hur den ekonomiska krisen påverkar livet i den lilla småstaden Milford i Connecticut och får människor att begå de mest desperata handlingar för att kunna fortsätta leva det liv det är vana vid.

Kan också tillägga att Tana Frenchs Okänt offer och Till skogs har har gjort den ena efter den andra av mina ressällskap fullständigt ointresserad av något annat än läsning.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier