Engström avslutar i öster

Just nu befinner jag mig i Georgien tillsammans med den frilansande problemlösaren och före detta Stasi-officeren och spionen en Ludwig Licht. Det är spännande, komplicerat och fantastisk miljöskildringar. Med Öster om avgrunden avslutar Thomas Engström sin spännings-kvartett som började i Berlin i Väster om friheten, sedan tog sig till Pennsylvania i USA i Söder om helvetet och till Miami i Norr om paradiset. Det har varit en spännande, och både vackert och väl skriven serie att följa och jag håller tummarna för att det blir en värdig final. Än så länge känns det lovande.

Deckarlucka 18

img_0352

18/12 Mullvaden av John le Carré (1975):
Det får blir ytterligare en John le Carré. Mullvaden från 1975 är en alldeles precis lagom långsam och rejält komplicerad spionthriller och den första i den så kallade Karlatrilogon där Käpp i hjulet (1977) och Vinnare och förlorare (1979) är de två följande. handlingen i korthet är att den gamla spionen George Smiley kallas in från pensioneringen för att att utreda den brittiska underrättelsetjänsten och hitta en eventuell mullvad – förrädare – i de egna leden.
Ännu bättre än boken, som jag tycker mycket om, tycker jag faktiskt om Tomas Alfredsons underbara filmatisering från 2011 som behållit den engelska titeln Tinker Tailor Soldier Spy och är så vansinnigt snyggt och bra gjord i perfekt tempo och med Gary Oldman och Colin Firth i ledande roller

Deckarlucka 15

img_0346

15/12 Spionen som kom in från kylan av John le Carré (1963):
Nu när vi är inne på 1960-talet är det också hög tid för en spionthriller och det får bli den mest klassiska av alla – le Carrés Spionen som kom in från kylan. Det är ganska länge sedan jag läste om den nu men det grå och det kyliga och känslan av att ingen går att lita på är lätt att återkalla bara genom att läsa den första sidan där  den brittiska agenten Alec Leamas stirrar ut genom fönstret på en västtysk kontrollstation och väntar och väntar på en annan agent som ska komma från östsidan och säger till sitt mer otåliga, amerikanska sällskap: ”Agenter är inga trafikflygplan. De har inga tidtabeller. Han är upptäckt, han är förföljd, han är rädd. Mundt är efter honom nu, just nu. Han har bara en chans. Låt honom bestämma takten.”
Här ökar pulsen direkt hos mig och jag är ohjälpligt fast i den här hemlighetsfulla och komplicerade världen.

I oktober kom för övrigt John le Carrés mycket läsvärda biografi, Duvornas tunnel – berättelser från mitt liv, på svenska (Albert Bonniers förlag). Definitivt ett julklappstips!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier