Deckarlucka 2

img_0851

2/12: De rödhårigas förening av Sir Arthur Conan Doyle:
Naturligtvis måste det bli en Sherlock Holmes till – en av alla dessa suveräna deckarnoveller som också har fastnat på ett alldeles speciellt sätt i mitt minne. Egentligen tror jag att det har med titeln, De rödhårigas förening, att göra. En minst sagt fantasieggande sådan för en deckarnovell. Och så inledningen: ”En dag förra hösten då jag hälsade på hos min vän Sherlock Holmes fann jag honom försjupad i ett samtal med en mycket tjock och frodig äldre man med eldrött hår.”
Efter det här kan verkligen vad som helst hända och när Watson beundrande i slutet säger”Du räknade ut det fint, utropade jag med oskrymtad beundran. Det är en lång kedja, men varenda länk håller.” så är man fullständigt böjd att hålla med honom. Läs själva så får ni se. Genialt och enkelt – för Sherlock Holmes i alla fall.

Deckarlucka 2

sherlock

Dagens lucka innehåller den perfekta julklappen till alla Sherlock-fans som ivrigt inväntar säsong 4 av den populära brittiska tv-serien Sherlock. Den ryktas dröja till 2016 även om det tydligen ska komma ett specialavsnitt 2015.
Perfekt då att Sherlock Holmes-kännaren Mattias Boströms bok Från Holmes till Sherlock är en innehållsrik, nästan 500 sidor tjock bok där man kan lära sig allt om framgångssagan Sherlock Holmes. Läsvärdet och underhållningsfaktorn är hög när man tar sig från det inledande kapitlet om kirurgen som var sir Arthur Conan Doyles förebild till Sherlock Holmes och sedan läser vidare om allt från Doyles efterlevandes hantering av Sherlock Holmes-rättigheterna till Sherlock i radio, Sherlock på film och hur skådespelare, författare och fans genom åren förnyar den klassiska detektiven på olika sätt. En perfekt bakgrund för den som fascineras av en Sherlock från 2010-talet.
Boströms bok fick mycket välförtjänt Svenska Deckarakademins pris för bästa faktabok 2013.
TÄVLING! Den som är sugen på att vinna ett exemplar av boken (pocketutgåvan) kan maila mig och berätta vilken Sherlock ni är mest förtjusta i – bokorginalet, den moderna Sherlock i Benedict Cumberbatch tolkning eller någon helt annan. Sedan drar jag en lycklig vinnare bland dessa och publicerar några av svaren. Maila till gunilla.wedding@skd.se och döp mailet ”Lucka 2”.

 

Sherlock – en mansvärld

Louise Brealey Benedict CumberbatchPremiären av Sherlock säsong tre väckte en hel del tankar – framförallt kring Sherlock som en mansvärld. Det blev en krönika som ni kan ta del av här:

Sherlock Holmes i Benedict Cumberbatch charmiga gestaltning är äntligen tillbaka. I lördags var det svensk tv-premiär för säsong tre av brittiska Sherlock och även om avsnittet inte levde upp till förväntningarna efter säsong två så lovar det gott. Sherlocksuccén hänger säkert samman med skaparnas skickliga och underhållande sätt att göra en modern tv-serie som finurligt och med stor och initierad kärlek knyter an till Sir Arthur Conan Doyles original. Så väl Sherlock-nördar som nybörjare känner sig hemma.
På så sätt blir denna supermoderna serie också en historielektion som tar oss tillbaka till
deckargenrens början. Och kanske förklarar det också en sak som stör mitt annars så förtjusta tittande – att Sherlock är en mansvärld där kvinnorna antingen är duktiga hjälpredor som laboratorieassistenen Molly och hyresvärden Mrs. Hudson eller möjligen Femme fatales som balanserar på ondskans kant som Irene Adler. Så såg det ju ut i genren – länge, länge.

I dag förväntar vi oss kvinnor bland så väl mordutredare som privatdeckare även i fiktiva brottsutredningar, men den förväntan har faktiskt mindre än tjugo år på nacken. Åtminstone i Sverige.  1998 debuterade Liza Marklund med sin första Annika Bengtzon-deckare (Sprängaren) och Helen Tursten med sin första Irene Huss-deckare (Den krossade Tanghästen). Det blev starten för en stor svensk deckarboom av kvinnor både som författare och huvudpersoner.
Utanför Sverige kom förändringarna aningen tidigare. I grannlandet Norge presenterade till exempel Anne Holt Hanne Wilhelmsen i början av 1990-talet. I USA kom utvecklingen i gång ordentligt under 1980-talet med Sara Paretskys och Sue Graftons stentuffa privatdetektiver V. I. Warshawski och Kinsey Millhone. Och i Storbritannien var P D James tidigt ute med privatdeckaren Cordelia Grey redan i 1970-talets början. Sedan dröjde det till en bit in på 1980-talet innan Val McDermids mysterielösande journalist Lindsay Gordon dök upp. Naturligtvis har film och tv hängt med i utvecklingen och varje film eller tv-serie i genren har i dag åtminstone någon kvinnlig polis – ibland väl plikttroget instoppad.

Självklart finns det ändå mycket kvar att göra innan deckargenren kan kallas jämställd men det är en positiv utveckling. Det påmindes jag om när jag nyligen såg den fenomenalt bra BBC-producerade tv-serien The fall. Huvudperson är kriminalkommissarien Stella Gibson (perfekt spelad av Gillian Anderson). Som ensam kvinna högt upp i makthierarkin i polisvärlden vägrar hon anpassa sig och gör allt på sina egna villkor (från mordutredningar till val av sexpartners). The fall har ett starkt medvetet feministiskt perspektiv i så väl mordutredningen som i seriens utformning som den än så länge är ganska ensam om. Dessutom bjuder den på ett mycket oväntat och annorlunda spänningsskapande.
Bortsett från uppmaningen att alla borde se The fall utvecklades den här krönikan till påminnelse om deckaregenrens historia som inte är så dum att ha med sig när vi förförs av Cumberbatch Sherlock även nästa lördag. Själv håller jag dessutom tummarna för att Watsons fästmö Mary ska bryta ny mark och delta i Holmes och Watsons bovjakt på lika villkor. I originalen gjorde hon inte det men kanske är tiden mogen nu.

Foto: TT

Sherlock i rätt sällskap

Ytterligare en Sherlock Holmes-variant på tv. Amerikanska Elementary (Tv 4 på måndagskvällar) utspelas i ett nutida New York och Sherlock (Johnny Lee Miller) är konsulterande brottsutredare. Han har tidigare hjälpt Scotland Yard men har nu skickats till New York av sin pappa för att bli av med sitt drogberoende.
Efter en tid på rehabiliteringsklinik är han redo att ge sig i ut i världen – New York – igen och får sällskap av dr Joan Watson (Lucy Liu) som hyrts av pappan för att hålla koll på att Sherlock inte får återfall. Naturligtvis kastar sig Sherlock ut i New Yorks kriminella värld för att lösa knepiga mordgåtor och Watson hänger på.
Jag var så där lagom nöjd efter första avsnittet. Ok men inte mer. Yngsta dottern där emot är helt fast. ”Så skönt att Watson är en tjej, att det inte bara är två killar som löser mysterierna”, tyckte hon. En klar poäng har hon ju där och jag lovar mig själv att se alla kommande avsnitt med henne. Det är hon värd!

 

Tid för skräckstämning

Lite Halloweenkänsla får vi ha i deckarspalten också. Det finns en hel del kriminalromaner som balanserar på skräckgränsen och många författare i genren som är skickliga på att bygga upp en sådan skräckstämning att åtminstone jag måste kolla några gånger extra under sängen och i garderoberna innan jag går och lägger mig. Konstigt nog gillar jag att bli rädd – trots att jag är rejält mörkrädd. Här är några favoriter bland skrämmande kriminalromaner:

Tio små negerpojkar av Agatha Christie: En isolerad ö, en mördare och gäster som inte känner varandra, inte vet vem som bjudit in dem och som dör som flugor. Christies klassiker är inte bara en komplicerad och mycket skickligt uppbyggd pusseldeckare utan också en perfekt kalla-kårar-bok.

Det blödande hjärtat av Andrew Taylor: Dimmigt London på 1800-talet och en kvinna som flyr sin våldsamma man och hamnar i ett hyreshus där de andra gästerna har gott om kusliga hemligheter. Varför får till exempel en av dem ruttnande hjärtan med posten? Brittiska Andrew Taylor är mästerlig på skräckstämningar och de flesta av hans böcker är riktigt otäcka, oavsett om de utspelas i nutid eller historisk tid.

Röda draken av Thomas Harris: Röda draken är en seriemördare som mördar en ung familj varje gång det är fullmåne. Han jagas av FBI-agenten Will Trent och naturligtvis finns Hannibal Lecter med på ett hörn. Harris stora succé är När lammen tystnar men Röda draken är snäppet ännu otäckare och det vill inte säga lite. ”En av de kusligaste någonsin” står det på omslaget till min slitna pocketutgåva och jag kan bara instämma.

Eldvittne av Lars Kepler: Mord på en anstalt för unga kvinnor med destruktivt beteende, ett medium som kanske vet något och en skrämmande mördarjakt genom Sverige. Lars Kepler (Alexandra och Alexander Ahndoril) kan som ingen annan i Sverige skapa andlös spänning och bygga upp mycket övertygande skräckstämning. I Eldvittnet går associationerna till allt från The Shining (världens bästa skräckfilm) till ovan nämda Harris och hans Lecter och det är definitivt riktigt, riktigt ruggigt.

Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson: Ett mordoffer (mördat på otäckast tänkbara sätt) som inte kan få ro och en gammal hemlighet i nordligaste Sverige. Åsa Larsson är precis som Kepler mästerlig på skräckstämningar och hon vågar dessutom låta sina kriminalromaner tassa in på de övernaturliga. Inledningen på Till dess din vrede upphör är bland de otäckaste jag läst i deckarväg och den här boken håller definitivt hela vägen från den rysliga början.

Det finns mycket, mycket mer skräck att hitta i deckargenren (Sherlock Holmes, Yrsa Sigurdardottir, Johan Theorin, Tana French, Gillian Flynn, Amanda Hellberg, Val McDermid för att bara nämna några författare till som kan) men tipsen ovan borde räcka för halloween och resten av höstlovet.

Och vill man ha mer renodlad skräck tipsar fyra, fantastiska skånska författare om det på dagens kultur sida och även på webben.

Fyrtio författare i förhör

40 deckarförfattare på 6 timmar. De kan man uppleva om man bänkar sig framför Dalalitteraturs scen på Bokmässan i Göteborg på lördag. Det är nämligen där som det traditionsenliga Korsförhöret genomförs i år. Lilian och Karl G Fredriksson från Svenska Deckarakademin och deckarförfattaren Barbara Nadel håller i trådarna som vanligt och grillar raskt takt svenska och utländska deckarförfattare i en spännande blandning. Två eller tre författare och 15 minuter är vad som gäller och det brukar vara både underhållande och lärorikt. Själv ser jag nog allra mest fram emot konstellationen Rolf och Cilla Börjlind och Helene Tursten eller Katarina Wennstam och Jens Lapidus.

Så här ser årets schema ut:
10.00 – 10.15 Hans-Olov Öberg och Anders de la Motte
10.15 – 10.30 Ann Rosman  och Sofie Sarenbrant
10.30 – 10.45 Olle Lönnaeus  och Tomas Eriksson
10.45 – 11.00 Kåre Halldén  och Björn Jakobsson
11.00 – 11.15 Tove Alsterdal och Jonas Moström
11.15  – 11.30 Claudia Piñeiro och Peter James
11.30 – 11.45 Kristina Appelqvist och Carin Gerhardsen
11.45 – 12.00 Elsie Petrén och Anna Jansson
12.00 – 13.00 Prisutdelning Spårhundenpriset,  Nominerade är Mårten Sandén,Veronica von Schenck  och Elsie Petrén
13.00 – 13.15 Malin Persson Giolito och Veronica von Schenck
13.15 – 13.30 Aino Trosell
13.30 – 13.45 Rolf&Cilla Börjlind och Helene Tursten
13.45 – 14.00 Katarina Wennstam och Jens Lapidus
14.00 – 14.15 Camilla Grebe och Åsa Träff
14.15 – 14.30 Viveca Sten och Ninni Schulman
14.30 – 14.45 Olle Mattsson
14.45 – 15.00 Tomas Arvidsson och Sven Westerberg .
15.00 – 15.15 Roslund&Hellström  och Pierrre Larancuent
15.15 -15.30 Mats Ahlstedt  och Kristina Ohlsson
15.30 – 15.45 Chris Forsne och Lars Pettersson
15.45 – 16.00 Jesper Ersgård och Magnus Jahnsson

 

Efterlängtad hjärngymnastik

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=7PhzRmUD4mI]

Lite Moriarty, mycket Irene Adler och så en lysande, snabb och ständigt överraskande Sherlock. Och en trogen Watson förstås. A Scandal in Belgravia, första avsnittet av nya omgången av BBC:s Sherlock, levde upp till alla förväntningar. Och lite till. men det gäller att vara nästan lika snabb i tanken som Sherlock för att hänga med i svängarna. För snabbt går det med associationer, slutledningar, skämt och finesser. Men det är väl värd hjärngymnastik. På måndag kan den som missade lördagens avsnitt se det i repris i svt 1 23.55 (Och så finns det på Svt Play också förstås)  Själv tänker jag nog se det en gång till i väntan på nästa lördags The Hounds of Baskerville.

Läs mer här.

Efterlängtad hjärngymnastik

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=7PhzRmUD4mI]

Lite Moriarty, mycket Irene Adler och så en lysande, snabb och ständigt överraskande Sherlock. Och en trogen Watson förstås. A Scandal in Belgravia, första avsnittet av nya omgången av BBC:s Sherlock, levde upp till alla förväntningar. Och lite till. men det gäller att vara nästan lika snabb i tanken som Sherlock för att hänga med i svängarna. För snabbt går det med associationer, slutledningar, skämt och finesser. Men det är väl värd hjärngymnastik. På måndag kan den som missade lördagens avsnitt se det i repris i svt 1 23.55 (Och så finns det på Svt Play också förstås)  Själv tänker jag nog se det en gång till i väntan på nästa lördags The Hounds of Baskerville.

Läs mer här.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier