Med Ekman och Lassgård i hörlurarna

Sommar i P1 i all ära men denna sommars bästa lyssningsupplevelse är utan tvekan Rolf Lassgård som läser Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Sedan första juli finns den nästan 20 timmar långa inläsningen att lyssna på på Sveriges Radio Play. Jag har än så länge bara hunnit med en knapp timme men är helt fast. Trots att jag läst den här fantastiska boken många gånger tidigare framträder den skönlitterära skönheten tydligare än någonsin i Lassgårds ostressade läsning liksom den långsamt stigande spänningen när den komplexa berättelsen fogas ihop. Lassgård tar inte i med sin jämtländska dialekt men betoningarna hamnar precis rätt och det märks att han är hemma här han också.
Jag vill egentligen inte göra något annat än lyssna just nu och förbannar lite att det här släpps samtidigt som min första semesteromgång är slut. Men det får bli långa hundpromenader kvällstid och lyssning på bussresan till och från jobbet.
Som extra material finns dessutom ett samtal mellan Rolf Lassgård och Kerstin Ekman om Händelser vid vatten och om arbetet med inläsningen. Och så en gammal intervju med Kerstin Ekman inför släppet av Händelser vid vatten 1993. Intervjuaren Ulf Örnkloo träffar Ekman i hennes dåvarande hem i jämtländska Valsjöbyn och beskriver pricksäkert boken som ”en blandning av  skönhet, vildhet och ond bråd död”.
Så på med hörlurarna nu!

Sommar med Liza

STOCKHOLM 20150603 Fredrik Reinfelt och Liza Marklund är två av sommarens sommarvärdar i Sveriges Radio. Foto Henrik Montgomery / TT kod 1oo66
Robin Paulson, Fredrik Reinfelt och Liza Marklund under presentationen av årets sommarvärdar. Foto Henrik Montgomery / TT

I dag presenterades årets sommarvärdar och ett namn i den digra listan av spännande personer gjorde mig extra, extra förväntansfull. 4 juli är det nämligen Liza Marklunds tur att välja prat och musik i en och en halv timme. Jag har under våren förgäves försökt få en intervju med henne eftersom det skulle vara så intressant att få prata med henne nu när hon knyter ihop Bengtzon-serien (med Järnblod som har första recensionsdag 17 juni), att höra hennes tankar kring vad som hänt med genren sedan hennes debut 1997 när hon formligen öppnade dammarna för kvinnliga deckarförfattare och kvinnliga huvudpersoner i deckare. Hur ser hon på sin roll där? Vad hade hon själv trott och hoppats på? Hur tycker hon att genren ser ut i dag?
Någon intervju blev det tyvärr inte men förhoppningsvis får en del av frågorna svar i Sommar! 4/7.
I pressmaterialet säger Liza Marklund så här om sitt sommarprogram:
– Det var inte meningen att min bokserie skulle ta så lång tid, men, livet kom emellan. Om det ska jag prata, och om varför skandinaviska deckare är så framgångsrika internationell, om tolerans och om hot och hat, och om hur man misslyckas att sälja böcker i Mellanvästern i USA (genom att prata om kommunala dagis och fri abort som en rättighet…).
Visst låter det lovande!

Spännande svar i radio

Mordkommissionen, Brottet, Örnen, Livvakterna – danska tv-deckare/thrillers är något i särklass. Varför? Ja, det har kulturradions Kerstin Berggren försökt ta reda på  i kulturdokumentär  ”På krimspaning i Köpenhamn”. Den kan man höra i P1  9/2,  14.03 eller 10/2, 18.15).
Kerstin Berggren har begett sig till Köpenhamn och bland annat träffat  skådespelare och producenter bakom Brottet samt manusförfattarma Mai Broström och Peter Thorsboe (Livvakterna, Örnen, Mordkommissionen) för att få svar på sin fråga.

Läs mer här.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier