Torgny Lindgren som deckarförfattare

Tankarna går underliga vägar ibland. När jag på väg hem från jobbet i dag fick veta att författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren gått bort var det inte alls Ormens väg på hälleberget, Pölsan, Bat Seba, Klingsor eller någon annan välkänd Lindgren-bok som dök upp i mina tankar utan hans lilla tunna debutdiktsamling från 1965 med titeln Plåtsax, hjärtats instrument, som vi har ett fint signerat exemplar av i bokhyllan av den anledningen att min mans föräldrar en gång kände Torgny Lindgren.
Efter det dök tankarna oväntat vidare till en helt annan och väldigt charmig bok av Torgny Lindgren, deckaren Döden ett bekymmer som jag recenserade när Bonnier & Norstedts gemensamt gav ut en nyutgåva av den 2003.
Denna intellektuellt finurliga och mycket humoristiska deckare kom ut allra först 1990. Då med titeln Den röda slöjan och med författarnamnet Hans Lamborn på omslaget. Bakom Lamborn dolde sig dock två betydligt mer kända namn – Torgny Lindgren själv och samt författaren Eric Åkerlund som även skrivit för radio och scen tillsammans med Lindgren.  Lindgren och Åkerlunds deckare belönades med Svenska Deckarakademins debutpris men själva var det inte helt nöjda utan gjorde en omarbetad version som sedan kom ut 2003 med den nya titeln Döden ett bekymmer och Lindgren och Åkerlund som författare.
Själv blev jag oerhört charmad av den här boken som mycket väl kan läsas som allt från en traditionell småstadsdeckare till en rejäl intellektuell utmaning. Handlingen kretsar kring frikyrkoförsamlingen Sykars Tempel. När deras andlige ledare Johnny Sandberg dör får församlingens mycket nitiske revisor för sig att han blivit mördad och agerar ostoppbar amatördetektiv. Spännande nog men det här är inte bara en klassisk deckare i svensk frikyrkomiljö som häcklar religiös självgodhet utan här ryms alltså också allt från existentiella funderingar till intellektuella och litterärar anspelningar på bland annat Birger Sjöberg och Bibeln och en träffande ironi över vår tids krasshet.
Döden ett bekymmer är inte på något sätt denna svenske litteräre gigants största eller bästa bok men den ger en fin bild av hans imponerande mångsidigt som författare, hans fantastiska berättarförmåga och hans humor och den är väl värd en läsning.
Titeln till nyutgåvan kommer från en Birger Sjöbergsk fundering i Kriser och kransar och är en väldigt lämplig avslutning på Torgny Lindgren-minnena denna kväll:
”Trodde min broder rätt,
är döden ett bekymmer,
vilken likt ängslan nog
tör hava övergång.”

Alex Marwood är tillbaka

marwood_den_morkaste_hemligheten_omslag_inb

Alex Marwood (pseudonym för den brittiska journalisten och författaren Serena Mackesy) författardebuterade 2012 på ett mycket imponerade sätt med Onda flickor – en alldeles lysande rå, skitig och fängslande kriminalroman om två flickor som mördar ett barn och sedan återses 25 år senare. Ett svårt ämne hanterat på ett fantastiskt sätt och som tvingade läsarna till riktigt svåra ställningstagarna.
Marwoods uppföljare Granne med döden var jag personligen inte riktigt lika förtjust – välskriven, spännande annorlunda men över till och med mina ganska tränade och toleranta äckelkänslor. I slutet av juni kom nu Marwoods tredje bok, Den mörkaste hemligheten (Modernista), på svenska. Här rör sig historien också mellan då och nutid och med brott mot barn i fokus. I dåtid försvinner den treårig tvillingflickan Coco spårlöst från sin pappas vidlyftiga femtioårsfest och i nutid träffas alla inblandade på pappans begravning. Definitivt fängslande än så länge. Recension kommer.

 

Deckarlucka 23

cuckooBakom deckarlucka 23 hittar vi en av årets stora snackisar i genren.

The Cuckoo’s calling av Robert Galbraith:
I juli slog bomben ner. Den okände brittiske deckardebutanten Robert Gailbraith var i själva verket J K Rowling. De tidigare tämligen mediokra siffrorna för The Cuckoo’s calling sköt snabb i höjden. Det var denna deckare värd konstaterade jag efter att ha tillbringat en sommarvecka helt försjunken i den. Brittisk, klassisk och magiskt nog nästan lika beroendeframkallande som Harry Potter är denna deckare där en känd fotomodell ramlar ut genom ett fönster och en luggsliten privatdeckare vid namn Cormoran Strike tillsammans med sin underbara sekreterare Robin Ellacott envetet listar sig fram till sanningen. I april 2014 kommer den på svenska med titeln Gökens rop.

Slaughter och så Rowling förstås

slaughterFör tillfället är det stiltje bland recensionsböckerna så jag passade på inhandla Karin Slaughters Unseen. Det är den senaste i hennes mixade Will Trent/Grand County-serie och så här långt omöjlig att släppa. Slaughter har en fantastisk förmåga att dra i gång handlingen på högsta växel, hålla den växeln och samtidigt problematisera och utveckla huvudpersonernas dilemman mitt i detta tempo. Denna gång är Will undercover och blir inblandad i en dödsskjutning där även Lena Adams (kul att hon är tillbaka) är inblandad.

För övrigt så är det naturligtvis avslöjandet om att J K Rowling skrivit en deckare under pseudonym som upptar deckarvärlden. Spännande tycker jag att hon inte använder sitt namn för att få boken såld utan testar dess värde via okända Robert Galbraith i stället. Om nu inte hela alltet är en välplanerad marknadsföringskupp från början till slut förstås …
Boken, The Cuckoo’s Calling, har jag inte hört ett ord om före dessa avslöjanden men tydligen har den fått bra kritik samtidigt som den sålt dåligt. Det där med försäljningssiffrorna lär nog ändras nu. Själv kommer jag definitivt att sällan mig till de nyfikna. Speciellt med tanke på att jag gillade Rowlings förra vuxenbok Den tomma stolen och att Val McDermid har skrivit uppskattande om The Cuckoo’s Calling.
Den som missat hela historien kan läsa mer här.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier