En trio påskekrim

I dag skulle jag ha pratat påskekrim och tipsat om bra deckare att läsa i påsk i P4 Extra. Fullt föreståligt blev inslaget inställt på grund av de fruktansvärda händelserna i Bryssel.
Mina tips finns dock kvar och jag kan ju i alla fall passa på att dela med mig av dem här i bloggen. Påskekrim är från början en norsk tradition och ska det läsas deckare i påsk bör det naturligtvis vara norskai första hand.

Här är en trio riktigt bra norskt:
19 noje pilgrim

1. Den sista pilgrimen av Gard Sveen: En rykande färsk deckare (kommer ut 23/3 på svenska) är den här suveräna debuten av Sveen som prisades med så väl nordiska Glasnyckeln som norska Riverton när den kom ut på norska 2014. Den sista pilgrimen är en väldigt välkomponerad blandning av historisk deckare (40-tal med nazister och motståndsmän i Oslo) och nutid polisdeckare (en mördad expolitiker och tre nedgrävda kroppar som utreds av kriminalaren Tommy Bergmann I Oslo 2013). En riktig tjockis på 400 sidor är den också så den kan nog vara nästan hela påsken ut. Läs min recension här.

Horst

2. Jakthundarna av Jörn Lier Horst: Det här norska guldkornet kom på svenska 2014 och belönades av svenska deckarakademin som det årets bästa utländska deckare. Trots att det är den första på svenska är det Jörn Lier Horsts åttonde bok om kriminalaren William Wisting och hans dotter som är kriminalreporter. I Jakthundarna bli Wisting (som är en för genren ovanligt vanlig och trevlig polis) avstängd från sitt jobb när han anklagas för att ha fifflat med bevis i en gammal mordutredning som blivit aktuell igen. Naturligtvis kämpar Wisting hårt för att bevisa att han inte gjort fel och för att lösa mordgåtan en gång för alla. Spännande, välskrivet, sympatiskt, angeläget – ja hur många lovord som helst går att använda. Läs denna och även de övriga Horstböckerna på svenska – Grottmannen och Vinterstängt. Jag tror att alla tre finns i pocket. Läs också min intervju med Jörn Lier Horst från förra påsken här.

Holt

3. Demonens död av Anne Holt: Naturligtvis måste en norsk trio innehålla en bok av min norska husgud Anne Holt också. Demonens död är en tidig bok (1995)  i Holts serie om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen och en gripande historia om den 12-årige Olav som misstänkst för mord på föreståndaren på det barnhem där han bor. Holts starka och inkännande porträtt av den avige, agressive Olav gör Demonens död till något alldeles speciellt i deckarväg. Kan förhoppningsvis hittas på ett välsorterat bibliotek.
Glad påsk!

 

 

Tack för en bra resa Karin Slaughter!

En lång, lång bilresa från Schwarzwald till Lund kändes hur kort som helst. Medan de som var sugna på att köra på Autobahn slogs om att sitta vid ratten var jag själv djupt försjunken i Karin Slaughters Cop Town som bara kan beskrivas som totalt uppslukande. En skildring av polisliv i Atlanta 1974 med så mycket kvinnoförtryck och rasism inom själva poliskåren att man har svårt att riktigt acceptera att det verkligen kunde vara så jäkligt. Skilda omklädningsrum för svarta och vita kvinnliga poliser, svarta och vita poliser som vägrar arbeta ihop, kvinnliga poliser som tvingas acceptera grova sexuella trakasserier som en del av yrkesvardagen, superrasistiska machopoliser som tror de äger staden och vägrar acceptera att världen är på väg att förändras finns med som grund i en historia om jakten på en polisskytt och allt vävs ihop till en omskakande och naturligtvis spännande tidsskildring. Suveränt gjort av Karin Slaughter och jag var hemma på nolltid.

Tips om deckartipsarnas bästa

Påsken är snart här och i dag är det påskekrim för hela slanten på våra kultursidor – intervju med norska deckarförfattaren Jörn Lier Horst och så deckartips från sex suveräna svenska deckarförfattare. Imponerande nog har de sex – Arne Dahl, Kristina Ohlsson, Anders de la Motte, Tove Alsterdahl, Anna Lihammer och Anders Roslund dessutom lyckats med  konststycket att inte dubblera sina tips. Läs tipsen här och intervjun här.
Som extra påskekrimbonus tänkta jag dessutom passa på att tipsa om mina egna favoriter bland dessa sex författares många bra böcker. Mycket bra påskläsning det också:

Arne Dahl, författare (writer)Arne Dahl: Här finns så mycket att välja på att det är nästintill omöjligt men min favorit bland alla de suveräna böckerna om A-gruppen och Opcop är ändå fortfarande En midsommarnattsdröm med sin maffiga och olycksbådande festinledning och sin fantastiska intrig snyggt kopplad till Shakespeares drama. Sedan bara måste den egensinniga A-gruppspendangen Elva läsas. Unik bland svenska deckare. Dessutom kan man med fördel passa på att se andra säsongen av tv-serien baserad på A-gruppsböckerna – finns på Svt Play.

KKRISTINA OHLSSONristina Ohlsson: Kristinas serie om juristen Fredrika Bergman och kriminalaren Alex Recht inleddes så suveränt med den otäcka och spännande Askungar där en liten flicka försvinner från ett x-2000-tåg att den boken kvarstår som favorit. Sedan har serien utvecklats och fått nya spännande huvudpersoner – inte minst Säpochefen Eden Lundell – och i den senaste boken Davidsstjärnor är så omtumlande, tragisk, bra och otäckt nära verkligheten att den också får vara en favorit.

## noje deckalsterTove Alsterdal: Alla Alsterdals tre böcker är otroligt bra men nummer två I tystnaden begravd har ändå en alldeles speciell plats i mitt hjärta med sin fantastiska kylslagna miljö från Tornedalen och den dramatiska inledningen där Lars-Erkki Svanberg, en gång Sveriges snabbaste skidåkare, slås ihjäl med  en yxa på sin egen gård. Hur Alsterdal sedan knyter ihop det här med en skildring av dem som utvandrade från dessa trakter till Sovjetunionen med drömmar om ett bättre liv är mästerligt och överraskande.

ANDERS ROSLUNDAnders Roslund: Av böckerna som Anders Roslund skrivit tillsammans med parhästen Börge Hellström är Tre sekunder oslagbar med sin explosiva spänning och sin inifrånskildring av ett fängelse. Samtidigt är Edward Finnigans upprättelse också väldigt speciell med sin snyggt skruvade intrig och sin starka skildring av dödsstraff. Sedan vill jag gärna slå ett slag för Björndansen som kom förra året och som Anders Roslund skrev tillsammans med Stefan Thunberg som är en sträckläsarfiktion om den verkliga Militärligan.

SKÅNSKANAnders De La Motte: I den suveräna trilogin om Henrik HP Pettersson är det ändå den första boken, De La Mottes debut, Geim som är min absoluta favorit. Spännande med en intrig som aldrig är förutsägbar och ett språk som ger historien extra puls plus obehagliga konspirationsteorier är den omöjlig att motstå. Förra året inleddes dock en ny serie med MemoRandum där lögner och minnen, eller snarare brist på minnen, står i centrum som lovar väldigt, väldigt gott. Läs även den!

ANNA LIHAMMERAnna Lihammer: Här är det inga problem med att välja favorit eftersom Anna Lihammer hittills bara har skrivit två böcker varav den ena kom ut häromdagen. Debuten Medan mörkret faller är en omskakande bra historisk deckare från 30-talets Stockholm och Uppsala med skrämmande paralleller till vår nutid. Bok två, Än skyddar natten, är en fortsättning som (så långt jag kommit hittills) är minst lika bra och skrämmande och dessutom bara gör mig ännu mer förtjust i polissystern Maria Gustavsson.

Danska favoriter och Glasnyckeln

Det tog ett par dagar men nu är jag framme vid mina danska favoriter. Blir en betydligt mer varierad lista än den isländska vilket ju kan bero på att det finns betydligt mer danskt än isländskt översatt och att danska definitivt är lättare att läsa på originalspråk. Så här ser listan ut i alla fall:
1. Paparazzons heder av Leif Davidsen
2. Kalla mig prinsessa av Sara Blaedel
3. Personskada av Elsebeth Egholm
4. Stormvarning av Michael Katz-Krefeld
5. Pojken i resväskan av Lena Kaaberbøl och Agnete Friis

Naturligtvis måste danska favoriter följas av finska när jag nu håller på – kommer i morgon.

Och när vi nu talar om nordiska deckare kan jag berätta för den som missat det att Åsa Larssons Till offer åt Molok är den svenska deckare som nominerats till det skandinaviska deckarpriset Glasnyckeln för 2012.
Övriga nominerade är: Danmark – Michael Katz Krefelds Sort sne falder, Norge – Jørn Lier Horsts Jakthundene, Island – Sigurjón Pálssons Klækir (Intriger) och Finland – Pekka Hiltunens Vilpittömästi sinun (I rättvisans namn).

Norsk fem-i-topp

demonenVill man veta vad påskekrim egentligen är kan man läsa den här artikeln av norska deckarexperten Nils Nordberg. Själv hyllar jag den norska traditionen genom en fem-i-topp-lista med norska favoritdeckare:
1. Demonens död av Anne Holt (1995) – Gripande och nyanserat porträtt av den vilsna och våldsamma 12-åringen Olav.
2. Frälsaren av Jo Nesbö (2005) – Bibliskt tung om skuld och förlåtelse, en av det svartast böckerna om Harry Hole men samtidigt befriande oförutsägbar.
3. En kärnfrisk död av Kim Småge (1995) – Klassik och vansinnigt välskriven polisroman om doping och elitidrott.
4. Älskade Poona av Karin Fossum (2000) – Om kärlek och verklighetens bräcklighet och så en riktigt  stark kriminalroman på en och samma gång.
5. En liten gyllene ring av Kjell-Ola Dahl (2000) – Njutbar kriminalroman som sätter dialogen i centrum.

För övrigt levde inte riktigt gårdagens Babel upp till mina förväntningar.Intervjun med Anne Holt var visserligen riktigt intressant men samtalet om Maria Lang var banalt och ganska innehållslöst. Intressantast var reportaget från Island och intervjun med min nyupptäckta favorit Yrsa Sigurdardottir. Funderingar över hur bristen på tung kriminalitet och vapen påverkar isländska deckarförfattare var minst sagt tankeväckande. På Babels hemsida listar den isländska deckarexperten Ulfhildur Dagsdottir sina isländska deckarfavoriter. I morgon fortsätter jag påskekrimveckan med att lista mina. Inte helt lätt eftersom jag i princip bara läst två isländska deckarförfattare…

 

Startskott för påskekrim

Strax går vi in i påskveckan och självklart ska vi följa den norska traditionen att läsa mycket deckare – påskekrim. Ett bra startskott inför detta är att titta på kvällens avsnitt av Babel som bjuder på en deckarspecial- Anne Holt är i studion, två poliser pratar Maria Lang och isländska Yrsa Sigurdardottir intervjuas.Tv-soffan 20.00 i kväll alltså! Och i morgon tipsar jag om norska deckarfavoriter.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier