En paus från det nya

Ibland bara måste man ta en paus från alla nya kriminalromaner och thrillers och bara njutningsläsa om en gammal favorit. Dessa sista, skälvande dagar av semestern har det därför blivit P D James A certain justice (Ett slags rättvisa) som plockats fram ur min bokhylla. Här utreder Adam Dalgliesh, Kate Miskin och nytillskottet Piers Tarrant mordet på brottsmålsadvokaten Venetia Aldridge som hittas död vid sitt skrivbord med en blodindränkt domarperuk på huvudet. Det här är klassiskt, välskrivet och helt enkelt bara så bra. Trots att jag minns vem mördaren är …

Deckarlucka 16

james

16/12 Döden går ronden av P. D. James (1971):
En P. D. James till måste jag bara ha med. Egentligen skulle jag kunna ha en hel kalender med bara hennes deckare. Döden går ronden (Shroud for a Nightingale) är riktigt obehaglig och riktigt bra i härligt välfångad sjukhusmiljö. Inledningen är brutal när en sjuksköterskeelev mördas under en träningslektion i sondmatning. I stället för varm mjölk får eleven i sig en frätande vätska …
Dalgliesh anländer till sjukhuset och förhör sig fram genom en sluten värld med många komplicerade relationer, intriger och fiendskaper. Självklart har P. D. James använt sig av sin egen erfarenhet från sjukhusvärlden och den här går att läsa hur många gånger som helst.

Deckarlucka 13

img_0343

13/12 Cover her face (Slut hennes ögon) av P. D. James (1962):
Den 27 november för två år sedan dog P. D. James 94 år gammal med sin senaste bok, När döden kom till Pemberley, bara tre år bort. Världen förlorade den enda sanna deckardrottningen men hennes böcker finns tack och lov kvar.
P. D. James debuterade ganska sent, 42 år gammal, men vilken debut det var! Cover her face (Slut hennes ögon) placerar kriminalkommissarie Adam Dalgliesh på en herrgård där hembiträdet, den ensamstående mamman Sally Jupp har hittats mördad. P. D. James gör ett fantastiskt porträtt av den mångsidiga Sally i efterhand och också av den stela, instängda och konservativa miljön hon arbetar i. En lysande inledning på en oförglömlig serie.

Som en extra hyllning till P. D. James finns krönikan jag skrev när hon dog här nedan. Läs och minns.

Drottningen är död

Vinter och snart är det jul

julbild

Knappt har man hunnit vänja sig vid gul-orange-röda löv och höstmörker innan vinter och jul flåsar en i hasorna. En tydlig påminnelse om hur nära det är kom nyss med två deckarnovellsamlingar – Åke Edwardsons Vintermörker och P.D. James Mistlar och mord.
Vintermörker är en tjock samling av Edwardsons samtliga spänningsnoveller sedan debuten 1995. Flera av dem är enligt bokens baksidestext tidigare opublicerad, många handlar om Edwardsons kriminalare Erik Winter men det finns också skräck- och spöknoveller. Edwardson är en skicklig novellförfattare och även om jag känner igen en hel del av novellerna är det roligt att ha dem samlade och läsning att se fram emot.
Ännu mer ser jag nog ändå fram emot den betydligt tunnare Mistlar och mord. Här finns bara fyra noveller men ingen av dem är publicerade på svenska tidigare och med tanke på att P. D. James dog 2014 är det väldigt roligt att få läsa något nytt från henne. Alla de fyra mysterierna är julmysterier (läge att spara till 24/12 kanske?) och i två av dem finns härligt nog Adam Dalgliesh med.
Så trots påminnelsen om hur snabbt tiden går var det här en rolig läsöverraskning.

Deckarlucka 10

pdjames

10 december, London: Efter John le Carrés spionturer placerar vi oss stabilt i London ett tag. P. D. James stämningsladdade Original Sin utspelas på ett ärevärdigt gammalt förlag, The Peverell Press, som huserar i ett ståtligt gammalt hus vid Themsen. När Gerard Etienne, som precis tagit över förlaget, hittas mördad finns det naturligtvis gott om misstänkta att förhöra och intriger att nysta i för Adam Dalgliesh och hans team. Deckarkonst på hög nivå bjuder P. D. James på här och det börjar så här rafflande: ”For a temporary shorthand-typist to be present at the discovery of a corpse on the first day of at new assignement, if not unique, is sufficiently rare to prevent its being regarded as an occupational hazard.”

Deckarlucka 3

dödengår

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens deckarlucka bjuder på ytterligare ett lästips ur P. J. James fantastiska produktion. Eftersom jag tillbringade gårdagen med att vara sjuk kunde jag nämligen inte motstå att fortsätta fördjupa mig i gamla favoriter. Döden går ronden (1971) kändes dessutom som ett perfekt val för en sjuksäng…
Den är en av mina största P. D. James-favoriter kanske mycket på grund av den härligt välbeskrivna sjuksköterskeskolemiljön som denna mordgåta utspelas i. Sjuksköterskeskolan, Nightingale House på John Carpendarsjukhuset, är inrymd i ett stort, gammalt viktorianskt hus fullt med kusliga, ödsliga utrymmen och av skvallriga, intrigerande elever, riktiga original bland lärare, läkare och sjuksköterskor och så gott om infekterade konflikter, ja rent av hat, som pyr under ytan.
Och så har boken en oförglömligt bra inledningen där man får följa fröken Beale, Skolstyrelsens inspektör av sjuksköterskeskolor,  från tekoppen på sängkanten med vänninnan fröken Burrows till det att hon anländer till sin ödesdigra inspektion av John Carpendarsjukhuset.
Döden går ronden innehåller också ett av genrens otäckaste mord. En stackars sjuksköterskeelev som sondmatas under en lektion (för övnings skull) och där det inte alls är varm mjölk som rinner ner i hennes hals utan frätande desinfektionsmedel. Det kan man definitivt drömma mardrömmar om…

Hyllning till en favorit

PD2006 gjorde jag min drömintervju när jag fick 20 minuter med den då 86-åriga deckardrottningen P. D. James. I går eftermiddag när besked om hennes död kom var jag bara tvungen att leta rätt på min gamla text i tidningens arkiv. Nu sitter det uppklistrar på skåpet bakom mig som en hyllning. Och så blev den underlag till en minneskrönika också som ni kan läsa här. Och glöm nu för all del inte att läsa om gamla P. D. James-favoriter. Det är hon definitivt värd.

Lagercrantz bra val men…

Dagens stora deckarnyhet är naturligtvis att David Lagercrantz ska skriva en fjärde Millennium-bok. Personligen är jag ytterst tveksam till att det här att skriva nya böcker om döda författares huvudpersoner och kan egentligen inte komma på något lyckat försöka i deckaregenren. Möjligen P D James Döden på Pemberly men det är en uppföljare till Stolthet och fördom som James verkligen gör till sin egen och i en helt ny genre. En Millennium-bok skriven av någon annan än Stieg Larsson själv känns både dumt och onödigt. Trilogin är så bra som den är. Det behövs inte mer.
Men, om nu någon prompt måste göra det så är möjligen David Lagercrantz ett bra namn. Han är inte bara författaren till Zlatan-boken utan har skrivit ett par riktigt bra böcker inom deckargenren också. I finansdeckaren Stjärnfall från 2001 tar sig hjälten, ekonomiskribenten Daniel Mill, in i det innersta av finansvärldens mest korrupta och samvetslösa kretsar och tvingas omvärdera både sig själv och den värld han levt och arbetat inom. Och Syndafall i Wilmslow (2009) är en väldigt annorlunda och aningen deckarlik bok om mattegeniet Adam Turings självmord som jag tyckte mycket om. Jag hade med andra ord gärna sett fler deckare av Lagercrantz. Men hellre en han hittat på helt själv än en där han lånar från någon annan.

Queen James

(Foto: Scanpix/Arkiv)

fullständigt fantastiskt hon är P. D. James. Intervjun med henne i Babel i söndags var säsongens bästa inslag – i alla fall för mig. Och som extra bonus kan man på Babels hemsida få hennes tips om hur man begår det perfekta mordet. ”Keep it simple” är hemligheten. Se hela inslaget här.

Jag kan för övrigt avslöja att den enda gång jag känt mig riktigt knäsvag och vördnadsfull inför en intervju var den gången för ett antal år sedan när P. D James var på besök i Lund och jag fick tjugo minuters intervjutid med henne. Som tur var gick knäsvagheten över och hon var precis lika skarp, sympatisk, rolig och ur-brittisk som jag föreställt mig.

Queen James

(Foto: Scanpix/Arkiv)

fullständigt fantastiskt hon är P. D. James. Intervjun med henne i Babel i söndags var säsongens bästa inslag – i alla fall för mig. Och som extra bonus kan man på Babels hemsida få hennes tips om hur man begår det perfekta mordet. ”Keep it simple” är hemligheten. Se hela inslaget här.

Jag kan för övrigt avslöja att den enda gång jag känt mig riktigt knäsvag och vördnadsfull inför en intervju var den gången för ett antal år sedan när P. D James var på besök i Lund och jag fick tjugo minuters intervjutid med henne. Som tur var gick knäsvagheten över och hon var precis lika skarp, sympatisk, rolig och ur-brittisk som jag föreställt mig.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier