Tillbaka hos Rebus

Det känns som det var ett bra tag sedan men just nu njuter jag för fullt av att vara tillbaka i Edinburgh med omnejd tillsammans med John Rebus, Siobhan Clare och Malcolm Fox. A song för the dark times är den passande titeln för Ian Rankins senaste och 23:e bok om Rebus och som vanligt följer den till en början två olika utredningar. Den pensionerade Rebus kan inte hålla sig borta när dotterns sambo försvinner spårlöst och Siobhan och Malcolm utreder ett mord i Edinburgh som kan vara ett hatbrott och politiskt komplicerat. Väldigt bra än så länge och trots den deppiga titeln en rejäl tröst i mörka tider.

Gott nytt deckarår!

Överst i min lilla läshög ligger en efterlängtad julklapp och under den första deckarläsningen från 2021. The less dead motsvarar så här långt alla höga förväntningar jag har på Denise Mina och Anna Tells tredje bok om Amanda Lund vid NOA börjar lovande och rejält spännande. Bra avslutning på 2020 med andra ord och en lovande känsla inför 2021.

Gott nytt år!

Deckarlucka 24: Årets bästa svenska

Rotvälta av Tove Alsterdal:

En gammalt brott som blir aktuellt och en polis och en eventuell mördare som återvänder till sina hemtrakter. Med Rotvälta har Tove Alsterdal skrivit en klassisk hemvändardeckare med stark känsla för miljöer och människor i trakten kring Kramfors och Ådalen. Årets bästa svenska kriminalroman utan tvekan och en riktig lycka att det är första delen av en serie. På återseende Eira Sjödin!

Deckarlucka 23: Sydafrikansk vinnare

Villospår av Deon Meyer:

Lite sen men här är lucka 23 – och självklart är det Deckarakademins översatta vinnare i år. Villospår är en av ständigt lika bra Deon Meyers bästa kriminalromaner. Här finns en stark skildring av dagens Sydafrika, ett efterlängtat återseende och ett härligt lekfullt sätt att använda genren med en fin blinkning till Agatha Christies Mordet på Orientexpressen. Rekommenderas med eftertryck!

Deckarlucka 22:

Nämn inte de döda av Christina Wahldén:

Ända till Darwin i norra Australien tar Christina Wahldén läsarna när hon härligt nog inleder en helt ny deckarserie för vuxna. Regnperioden närmar sig och en kvinna som tillhör Australiens utrsprungsbefolkning hittas död på stranden. Krokodilattack eller mord är frågan när den luggslitna kriminalaren Bluey och hans nya kollega Jess, som också tillhör ursprungsbefolkningen, drar igång en utredning. Nämn inte de döda är upprörande, lärorik och rejält spännande och härligt nog kommer del två, Cyklonvarning, redan i januari.

Deckarlucka 21: Läslockande och tångdoftande deckare

Stormvakt av Kristina Ohlsson:

August Strindberg anländer till Hovenäset en stormig höstkväll. Samma kväll försvinner den medelålders läraren Agnes Eriksson spårlöst. Stormvakt är inledningen på en ny serie för Kristina Ohlsson och förutom August, som lämnat finansvärlden i Stockholm för en second hand-butik på västkusten, lär vi också känna polisen Maria Martinsson som utreder Agnes försvinnande. Det här är en härligt läslockande blandning av trivsam miljö och riktigt otäcka brott och att Kristina Ohlsson känner starkt för miljön ger extra lyskraft åt historien. Tångdoftande deckare av högsta klass med andra ord.

Deckarlucka 20: Långsam, sommardoftande spänning

Oskuld och oleander av Kerstin Bergman:

Deckarexperten Kerstin Bergmans skönlitterära debut i genren är precis så bra som jag hoppades. I Oskuld och oleander ska ett barndomshem säljas och ett nostalgiskt djupdykande i minnen kantas av mörka hemligheter i en långsamt växande, sommardoftande spänning och Iris Bure är en högst mänsklig amatördetektiv att tycka mycket om.

Deckarlucka 19: Bästa vinterkänslan

Offermakaren av Viveca Sten:

Grått, blött och halvljummet är det ute och inte minsta snö i sikte. Bästa botemedlet är Viveca Stens nya Offermakaren som utspelas i Åre där snön yr, kyler och till och med skrämmer. Ett lik i en skidlift, en försvunnen gymnasietjej, en intrig som tar intressanta vägar och så två väldigt tilltalande polishuvudpersoner – Hanna och Daniel. Bättre start kan en ny serie inte få. Jag har redan läst men tror jag ska läsa om för att mota bort allt det gråa.

Deckarlucka 12: Skånskt mörker – och humor

Cold case: Väg 9 av Tina Frennstedt:
I andra boken i sin Cold case-serien bygger Tina Frennsted återigen den fiktiva intrig på ett verkligt fall. Denna gång är det ett som det flesta skåningar minns väl – Niklas Elmberg som försvann och hittades mördad längs väg 16 vid Fjelie 1991. I Frennstedts bok har väg 16 blivit väg 9 utanför Ystad och Niklas Elmberg musikeleven Max Lund vid Skurups folkhögskola. Precis som i debuten Cold case: Försvunnen är det cold case-utredaren Tess Hjalmarsson vi får följa när ett nutida fall, en mördad konstnär på Österlen, vävs ihop med hennes kalla. Frennstedt är suverän på att nära och övertygande lyfta fram ett våldsbrotts alla offer, levande och döda. Och så vågar hon dessutom vara rolig mitt i allt det mörka. Underbart!

Deckarlucka 9: En av årets mörkaste

Alltid en dotter av Amy Engel:
En av de fem nominerade till Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman. Också en av årets mörkaste och mest gripande deckare. Alltid en dotter utspelas i en tröstlöst sliten stad i Ozark Mountains i Missouri och huvudpersonen Eve har vuxit upp där i en trailerpark med en missbrukande mamma. Nu arbetar hon hårt för att som ensamstående mamma ge sin 13-åriga dotter Junie en bättre uppväxt. När Junie och hennes bästa vän Izzy hittas brutalt mördade, redan på bokens första sidor, slås den värld som Eves kämpat så hårt för i spillror och hon blir besatt av att hitta sin dottern mördare för att hämnas. Amy Engel tvekar inte en sekund att ta oss riktigt nära så väl den fruktansvärda mordplatsen som Eves förtvivlan eller alla de ruffiga miljöer som hennes hämndjakt tar henne till. Spänning, starka känslor och en av årets bästa läsningar.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier