Deckarlucka 24

Helt perfekt färg på boken som avslutar årets deckarkalender. Dennis Magnussons Mord enligt manus är en härligt annorlunda metadevkare med ett poddmanus invävt i handlingen och manusförfattaren Sebastian Lager som amatördeckare/poddutredare när en av hans elever på manusutbildningen han håller i försvinner och en annan misstänks ligga bakom försvinnandet. Roligt, spännande, överraskande, välskrivet, klurigt – ja allt man kan önska av en riktigt, riktigt bra deckare helt enkelt.

God deckarkarjul alla!

Deckarlucka 23

Dan före doppardan och ännu en riktigt efterlängtad deckare som levde upp till alla förväntningar. Åsa Larssons Fädernas missgärningar är inte bara en återkomst för Rebecka Martinsson efter nio år, det är också seriens avslutning. Och vilken avslutning! Vackert skriven med en intrig som löper från ett preskriberat mord till nutida mord och förankras i staden Kirunas situation och i Rebeckas egen historia. Här finns alla de återkommande karaktärerna som man tycker så mycket om och dessutom ett par helt oförglömliga nya. Här finns boxning, kärlek, naturen och så klart hundar. Makalöst bra!

Deckarlucka 21 och 22

En dubbellucka till blir det så här de sista dagarna före jul när tiden inte räcker till riktigt.

Här hittar vi Camilla Grebes Alla ljuger där Marias lyckliga familjeliv med sonen Vincent, sambon Samir och bonusdottern Yasmin går i kras när Yasmin försvinner spårlöst och Samir anklagas för att ha något med försvinnandet att göra. Den här laddade psykologiska thrillern berättas av flera röster och rör sig mellan dåtid när Yasmin försvann och nutid när en kropp hittas. De utredande poliserna är kopplingen mellan den här historien och Camilla Grebes tidigare thrillers och även om den inte är riktigt så fantastiskt bra som Skuggjägaren visar den att Grebe stabilt finns kvar i den svenska deckargenrens högsta division.

Skuggliljan är Johanna Mos uppföljare till den hyllade seriestarten Nattsångaren. Vi är tillbaka på Öland med den återvändande polisen Hanna Duncker. En man och hans lilla son är försvunna och när mannen hittas död lägger Hanna och hennes kollegor all kraft på att försöka hitta den lilla sonen. Samtidigt är det någon som vill Hanna illa och det kan ha koppling till att hon börjat gräva i mordet som hennes pappa dömdes för för 16 år sedan. I grund och botten är det Hannas egen historia som är största spänningsmomentet i Skugglilja och längtan efter ännu en del i den här välskrivna och lockande serien är stort.

Deckarlucka 20

Årets, eller snarare många års, mest efterlängtade bok är utan tvekan Johan Theorins Benvittring. Äntligen är vi på Öland igen med den pensionerad skutskepparen Gerlof Davidsson. Han har det ganska deppigt på sitt äldreboende men när en man dör i ett stenras på en strand och benrester hittas begravda på samma strand, under en blomsterkrans och en bunt gamla kärleksbrev får han annat att tänka på än åldrandet. Gerlofs släkting polisen Tilda Davidsson är ansvarig för utredningen som visar sig ha kopplingar långt tillbaka i tiden. Det här är väl värt att vänta på och lika magiskt bra som Theorins tidigare Ölangdsdeckare.

Deckarlucka 19

Bakom lucka 19 blir det vindlande, doftande, blommande och aningen olycksbådande villovägar i Dalslands skogar. Förgätmigej är Kerstin Bergmans andra bok om Iris Bure och om den första gav pusseldeckarvibbar är det här mer av ungdomsböckernas sommaräventyr. Fast för vuxna. Spännande, lite otäckt och mycket läslockande.

Deckarlucka 17 och 18

I denna dubbellucka döljer sig två väldigt olika men lika läslockande deckare som bägge är inledningar på nya serier. I David Lagercrantz Obscuritas möter vi professorn och förhörsexperten Hans Rekke och närpolisen Michaela Vargas från Husby som något udda samarbetspartners när en fotbollsdomare mördas och spåren leder långt ut i världen som den såg ut 2003.

I Veronica Sjöstrands Den svarta dolken får konstexperten Stella Rodin motvilligt lämna Edinburgh när hennes pappa hamnar på sjukhus och familjens anrika auktionshus står utan stabil ledning. Flera rasistiska mord har dessutom skett i Stockholm och det finns obehagliga kopplingar till auktionshuset.

Så väl det Sherlock Holmesdoftande paret Rekke/Vargas som den excentriska Stella är härliga nya bekantskaper i genren som jag definitivt vill ha mer av.

Deckarlucka 16

En lång dag går mot sitt slut och hade jag inte läst den redan hade Tove Alsterdals Slukhål varit bästa sällskapet i soffan resten av kvällen. Det här är nummer två i serien om Ådalstrakten och den hemvända polisen Eira Sjödin (döpt efter en av Ådalskravallens offer). Här hittas en man instängd och ihjälsvulten i en stuga i Offersjön och en annan man spärras i en stuga ända uppe Malmberget. Eira utreder, försöker flytta in sin mamma på vårdboende och hantera att hennes bror sitter i fängelse och Tove Alsterdal har skrivit en så rik berättelse där minsta by eller människa får sin egen historia, där spänningen aldrig släpper och där språket är en ren njutning.

Deckarlucka 15

En alldeles perfekt thriller hittar ni bakom lucka 15. Svart sol är Andreas Normans tredje bok om säpoagenten Bente Jensen och här arbetar hon på att infiltrera svenska högerextremister och förhoppningsvis förhindra ett terrorattentat. Redan i första kapitlet förstår vi att det knappast är en enkel uppgift när vi möter henne som intagen på psykakuten där ingen tror på henne. Svart sol är spännande på ett utdraget, krypande sätt och faran kommer nära både Bente och läsaren. Norman är också precis lika bra i dramatiska actionladdade scener som i skildringen av Bentes ensamma, kärlekstomma liv.

Deckarlucka 13 och 14

Dubbellucka idag med – och med istema trots att regnet vräker ner ute. Där isarna råmar är svägerskorna Jenny Lundgren och Ulrika Lindmark Lundgrens fina debut som tar oss till Norrbotten och en liten by utanför Kalix där Nina bor med sin svårt sjuka mamma och en moster med drogproblem. I Kalix jobbar Stockholmspolisen Irene och när en försvunnen pojkes cykel hittas under upptinad snö rör sig Ninas värld och Irenes brottsutredning mot varandra. Det är en mörk historia, mängder av transporttimmar i polisbil, en varsam skildring av en utsatt flicka och en så bra debut.

Arne Dahls Islossning är den femte boken om de före detta poliserna och numera privatdeckare Molly Blom och Sam Berger och den bjuder på en fantastiskt snyggt, smart och spännande konstruerad intrig där lik dyker upp ett speciellt datum varje månad på liknande platser i Stockholms skärgård. Samtidigt som de följer ledtrådar måste Molly och Sam, som numera har en liten dotter, försöka hitta tillbaka till varandra efter förra bokens traumatiska händelser och deras polisvän Deer måste försöka hitta tillbaka till sig själv efter samma händelser. Det här är smart, vackert skrivet som alltid och kanske den bästa Blom och Berger. Dessutom med ett slut som gjorde mig otroligt glad och förväntansfull …

Deckarlucka 11 och 12

Vissa helger bara flyger förbi därför får det bli två luckor på en gång. Här hitta man Ninni Schulmans alldeles perfekta serieavslut Dagen är kommen där Magdalena Hansson bevakar ett mord på ett äldre Paros en liten gård norr om Hagfors. Många trådar att knyta ihop och ett riktigt otäckt brott.

Bok nummer två är Marie Hermansons historiska deckare Pestön där en karantänstation på en ö utanför Göteborg rymmer många gåtor som journalisten Ellen Grönblad försöker få grepp om när hon går under cover på ön samtidigt som överkonstapel Nils Gunnarsson nystar från sitt håll. Övertygande, fängslande och med en suverän tidsatmosfär.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier