Läsning för 8 mars – och alla andra dagar

Karin Slaughter. Foto. Gunilla Wedding

I dag är det Internationella kvinnodagen och det kan man uppmärksamma på många sätt. Ett är att läsa en kriminalroman av någon av alla de fantastiska kvinnliga deckarförfattare som varit med och förändrat genren från mansdominerad med övervägande manliga författare, manliga huvudpersoner och manligt perspektiv till en betydligt mer jämställd genre.
Här är några av mina favoriter – både ur ett feministiskt perspektiv och ett litterärt: Dorothy Sayers, Maria Lang, Kerstin Ekman, Sara Paretsky, Val Mc Dermid, Denise Mina, Aino Trosell, Anne Holt, Leena Letholainen, Sara Blaedel, Elsebeth Egholm, Karin Slaughter, Liza Marklund, Ingrid Hedström, Katarina Wennstam, Åsa Larsson, Karin Alfredsson, Eva Dolan och Sharon Bolton.

Och här är en intervju med fantastiska Karin Slaughter som jag gjorde i våras om dec­ka­re och jäm­ställd­het, om of­frens per­spek­tiv, om re­sear­ch och om att ald­rig tröttna på att skriva:
https://www.skd.se/2018/09/26/det-ar-viktigt-for-mig-att-skriva-realistiskt/

 

Deckarlucka 11

img_0339

11/12 Mörkögd augustinatt av Maria Lang (1956):
Det här är nog min bokhyllas mest sönderlästa bok. Egentligen är den väl långt ifrån den bästa deckaren man kan tänka sig men samtidigt är den en klassisk svensk pusseldeckare som har allt – en lite stuga i skogen, sensommarmörker, kräftskiva, en illa omtyckt rik kvinna och så svampgift. Dessutom inleds den med så väl en personförteckning som en fin liten skiss över både stuga och området där stugan ligger (se bild nedan). Sånt som i alla fall jag bli alldeles lycklig av.
img_0340

Deckarlucka 9 – och en vinnare

img_0335

9/12 Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang (1949):
Maria Lang tillhör också de författare som jag sträckläste framförallt i tonåren. Jag har dessutom fortsatt att återkomma till henne med stor glädje med jämna mellanrum. Det känns som trygg nostalgisk läsning med högt underhållningsvärde. Bara inledningen (som utspelas vid ett frukostbord i Uppsala en julimorgon 1947 kan man läsa sig till) till Mördaren ljuger inte ensam sätter tonen:
”Professorn i egyptologi Johannes M. Ekstedt vecklar omsorgsfullt ut en servett och kastar över glasögonen en orolig blick på sin enda dotter.
– Jag tycker inte riktigt om det, Puck lilla. Du känner ju knappast människorna. Och på en ö, långt borta från all civilisation …”
Ja, vad som kan hända på en isolerad ö i en deckare finns de många exempel på så naturligtvis blir det mord här också och en mördare som (precis som i de flesta av Langs deckare) befinner sig inom en väl avgränsad krets människor. Den som kan sin deckarhistoria vet också att mordmotivet i den här (som också är Langs debut) är ett för 1949 ganska uppseendeväckande sådant.

Vinnaren är för övrigt utsedd i tävlingen i Decakrlucka 6 och det blev Jesper Olsson i Södra Sandby som var en av dem som visste att Maigret heter Jules i för namn och därför får ett ex av Maigret på semester med posten snart. Grattis!

Solbelyst Sundsvall

Solen lyser i Sundsvall också och Indalsälven glittrar någonstans alldeles i närheten. Med lite tur hinner jag med en liten förmiddagspromenad innan det är dags att fokusera på ond bråd död. Dagens program ser ut så här.
Jag ser speciellt mycket fram emot att höra några av mina kollegor prata om årets två deckarhundraåringar – Maria Lang och Stieg Trenter – under punkten ”Seminarium om Drottning Maria och Kung Stieg”.

Från läshelg till akademihelg

Helgen har jag tillbringat på landet där jag njutit av ömsom skir vårgrönska och ömsom Roslund &Thunbergs Björndansen. En kontrastrik upplevelse kan jag garantera.
Anders Roslund har ju tidigare skrivit starka, engagerande och samhällskritisk deckare med parhästen Börge Hellström men i Björndansen samarbetar han med manusförfattaren Stefan Thunberg. Björndansen är en fiktion av dem högst verkliga Militärligans brottskarriär och det är en stark och uppslukande läsupplevelse. Att ge sig på Elly Griffiths betydligt mer lättsamma De utstötta (sjätte boken om arkeologen Ruth Galloway) känns snudd på avslaget efter detta.

Nåja nästa helg stundar deckare i kubik när det är dags för vårmöte med Svenska Deckarakademin. En tågresa ända till Sundsvall blir det med tid för mycket läsning och sedan ska jag i det offentliga programmet prata deckardebut med deckarakademins debutpristagare 2013 – Thomas Engström. På programmet finns också samtal med Christoffer Carlsson, paneldiskussion om 100-åringarna Trenter och Lang och prat om barndeckare. Definitivt något att se fram emot!

Dags att fira Lang

DAGMAR LANGE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På måndag skulle Maria Lang ha fyllt 100 år. I början av veckan intervjuade jag Lena Lundgren och Lisbet Wikner som skrivit ”Maria Lang, vår första deckardrottning”. Det är den första biografin någonsin om Maria Lang och den kommer ut nu i samband med jubileet. Den intervjun kan ni ta del av på kultursidan på måndag men varför inte börja fira Maria Lang redan nu i helgen genom att läsa om någon gammal favorit.
Min Maria Lang fem-i-topp ser ut så här:
1. Tragedi på en lantkyrkogård
2. En främmande man
3. Mördaren ljuger inte ensam
4. Svart sommar
5. Vitklädd med ljus i hår

Vad har ni för favoriter?
(Foto:TT)

 

Fyndad hundraåring

trenter5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett kul deckarfynd på bokrean blev det faktiskt även för min del. Stieg Trenters Roparen som serieroman av Jakob Nilsson. Den kom ut redan 2008 och förra året kom ytterligare en Trenterdeckare, Färjkarlen som serieroman av Nilsson. Lämplig läsning detta år när Strieg Trenter faktiskt skulle fyllt 100 år. Det exakta jubileumsdatumet är 14 augusti.
Spännande nog skulle även Maria Lang ha fyllt 100 i år – närmare bestämt redan 31 mars. Läge för mycket nostalgiläsning nu alltså. Gissar att jag får tillfälle att återkomma till detta i min blogg mycket snart.

Ny omgång Lang

bildDags för en ny omgång nyutgivna Lang-deckare. Lika fina omslag som de tre tidigare. Speciellt Tragedi på en lantkyrkogård med sin kyliga, lila färgton och en olycksbådande fågel (kråka?, duva?, korp?) på gravstenen.
Tragedi på en lantkyrkogård är för övrigt en av de Langböcker jag gillar bäst. Å andra sidan är det inte läng sedan jag läste om den så i den här trippeln blir det i första hand En skugga blott som det är väldigt länge sedan jag läste. Rosor, kyssar och döden däremot är jag inte speciellt fötjust i så kanske nöjer jag mig med att beundra omslaget där. Och så undrar jag lite stilla när filmerna egentligen ska visas på tv. Har försökt hitta ett datum men gåt bet. Någon annan som vet?

En trippel Lang till

skuggaDet blir fler snyggutgåvor av gamla Maria Lang-deckare. I juli är det dags för ytterligare en trippel – En skugga blott, Tragedi på en lantkyrkogård samt Rosor, kyssar och döden. Här ser jag definitivt mest fram emot att läsa om En skugga blott från 1952 där riktigt mörka skuggor över makarna Bures äktenskap. Puck kommer nämligen hem för tidigt från en semesterresa och hittar en ung, vacker kvinna mördad i badkaret i hennes och Einars lägenhet. Einar hittar hon däremot inte alls. Spåren leder så småningom mot Humanistiska biblioteket och akademikerintriger.

Norsk fem-i-topp

demonenVill man veta vad påskekrim egentligen är kan man läsa den här artikeln av norska deckarexperten Nils Nordberg. Själv hyllar jag den norska traditionen genom en fem-i-topp-lista med norska favoritdeckare:
1. Demonens död av Anne Holt (1995) – Gripande och nyanserat porträtt av den vilsna och våldsamma 12-åringen Olav.
2. Frälsaren av Jo Nesbö (2005) – Bibliskt tung om skuld och förlåtelse, en av det svartast böckerna om Harry Hole men samtidigt befriande oförutsägbar.
3. En kärnfrisk död av Kim Småge (1995) – Klassik och vansinnigt välskriven polisroman om doping och elitidrott.
4. Älskade Poona av Karin Fossum (2000) – Om kärlek och verklighetens bräcklighet och så en riktigt  stark kriminalroman på en och samma gång.
5. En liten gyllene ring av Kjell-Ola Dahl (2000) – Njutbar kriminalroman som sätter dialogen i centrum.

För övrigt levde inte riktigt gårdagens Babel upp till mina förväntningar.Intervjun med Anne Holt var visserligen riktigt intressant men samtalet om Maria Lang var banalt och ganska innehållslöst. Intressantast var reportaget från Island och intervjun med min nyupptäckta favorit Yrsa Sigurdardottir. Funderingar över hur bristen på tung kriminalitet och vapen påverkar isländska deckarförfattare var minst sagt tankeväckande. På Babels hemsida listar den isländska deckarexperten Ulfhildur Dagsdottir sina isländska deckarfavoriter. I morgon fortsätter jag påskekrimveckan med att lista mina. Inte helt lätt eftersom jag i princip bara läst två isländska deckarförfattare…

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier