Deckarlucka 4: Mörkt, skånskt grannskap

Goda grannar av Mattias Edvardsson:

Blinkande blåljus möter Mikael när han kommer hemcyklande från jobbet. På parkeringen utanför villaområdet där han bor med familjen ligger hans fru Bianca svårt skadad, påkörd av grannen Jacqueline. Goda grannar drar i gång med en riktigt otäck rivstart och den olycksbådande känsla hänger kvar över berättelsen när man sedan i växlingar mellan då och nu får den i sin helhet – det som leder fram till olyckan – om det nu var en olycka? – och det som händer sedan. Allt utspelas i ett alldeles vanligt litet villaområde i lilla Köpinge strax utanför Lund och precis som i succén En helt vanlig familj har Edvardsson valt ut tre olika röster för att förmedla sin historia. Här är det Mikael, Jacqueline och Jacquelines son Fabian. Goda grannar är sträckläsning som får en att se på sina egna grannar med misstänksamhet och allt invant och vanligt att bli riktigt obehagligt. Ruskigt bra läsning för en mörk decemberkväll.

Januari i mitt deckarhjärta

Detta års januari måste vara en av de bästa deckarmånaderna på länge! I årets första deckarspalt recenserade jag både efterlängtade Maria Adolfssons nya Doggerlandbok, Mellan djävulen och havet, och Oyinkan Braithwaites Min syster, seriemördaren från Nigeria som bägge var riktigt, riktigt bra. sedan dess har jag hunnit med två återvändare till genren – Christina Wahldén med Australiendeckaren Nämn inte de döda och Karin Wahlbergs Lundadeckare De drabbad. Och så månadens absolut bästa, i hård konkurrens med de ovan nämnda, irländska debutanten Dervla McTiernans Dödens flod. Alla tre kommer jag att gå in på närmre i nästa deckarspalt men jag kan ju redan nu avslöja att det blir positiva tongångar.

Dessutom pratar jag och kollegan Pernilla Ekdahl om dem – och många, många andra i nästa avsnitt av vår nya podd Deckardårarna som vi precis har spelat in. Med lite tur kan ni lyssna till det mot slutet av nästa vecka.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier