Deckarlucka 5: ”Kriminalroman med ovanligt tema”

Deckarlucka 5
Se henne försvinna av Eva Dolan
Eva Dolans stillsamma och angelägna kriminalromaner utspelas i brittiska Peterborough. Där arbetar Mel Ferreira och Dushan Zigic på polisens hatbrotsenhet och utreder brott kopplade till främlingsfientlighet, fördomar och rasism. I årets bok Se henne försvinna lyfter Dolan fram ett för genren ganska ovanligt tema – transpersoners utsatta situation och tar med läsarna in i ett antal transpersoners tuffa och komplicerade liv. Allt börjar med att en transkvinna Corinne Sawyer, född som Colin Sawyer, hittas mördad nära ett joggingspår. I samma området har flera grova våldtäkter inträffat och frågan är om gärningspersonen är en och samma. Möjligen är upplösningen väl hastig men annars är det här en spännande, angelägen och annorlunda kriminalroman.

 

Deckarlucka 23

lucka 23

23 december, Sverige:
Hemma igen och dagen före julafton. Efter all uppmärksamhet kring David Lagercrantz nya Millenniumbok i år är det kanske dags att påminna om originalen. Varför inte börja julledigheten med en omläsning av Stieg Larssons första Millenniumbok Män som hatar kvinnor. Det är den väl värd. Så här börjar det: ”Det hade blivit en årligen återkommande händelse. Mottagaren av blomman fyllde nu åttiotvå år.  När blomman anlänt öppnade han paketet och plockade bort presentpappret. Därefter lyfte han telefonluren och slog numret till en före detta kriminalkommissarie som efter pensionen bosatt sig vid Siljan.”

Deckarlucka 9

carre

9 december, Berlin och London: Med John Le Carrés klassiska spionroman Spionen som kom in från kylan är vi verkligen på plats i Europa, i kalla krigets Europa där det spioneras och dubbelspioneras och förråds och luras i en intrikat intrigväv och en stillsamt stegrande spänning. Det är roligt att se att spionromanen fått ett litet uppsving igen – inte minst genom svenska Thomas Engströms Ludvig Licht-serie. Men, mästaren Le Carré är fortfarande svår att slå.
Spionen som kom in från kylan börjar så här: ”Amerikanen räckte Leamas en kopp kaffe till och sa: ”Varför går ni inte hem och lägger er? Vi kan ju ringa er om han dyker upp.” Leamas svarade inte, han stirrade bara genom kontrollstationens fönster, längs den tomma gatan.”

Deckarlucka 1 och 2

Deckar1

Jag är lite långsam i år – december och julkänslan har inte riktigt kommit i kapp. Men en Deckarkalender blir det så klart även i år och inspirerad av min resa till Shetlandsöarna och av Shetland Noir tänkte jag ta er med på en liten deckarresa runt om i världen.

1 & 2 december, Island: Resan börjar på Island en mörk novemberkväll med den feministiska isländska deckarförfattaren Yrsa Sigurdardottirs suggestiva Eldnatt från 2009. Här utreder Sigurdardottirs advokat Thora Gudmundsdottir ett gammalt fall där en pojke med Downs syndrom dömdes för mordbrand när ett vårdhem för gravt handikappade brann upp. Så här börjar det: ”Katten smög ljudlöst och gömde sig i mörkret bakom den kala, men täta busken. Den stod blickstilla och tillät sig endast att röra sina gula ögon fram och tillbaka, den var minutiöst vaksam mot allt som delade natten med den. Även om människorna som brukade ge den mat hade glömt för länge sedan, visste katten att det som inte trivdes när solen sken höll sig gömt i mörkret.”

Som extra bonus, eftersom jag glömde lucka 1, passar jag på att tipsa om ytterligare en bok av Yrsa Sigurdardottir, Det tredje tecknet från 2008. Även den med Thora som huvudperson. Här handlar det om en mördad student  – och om häxbål…

Deckarlucka 24

julEn riktigt god deckarjul önskar jag med boken som gömmer sig bakom årets sista kalenderlucka!

The Big Book of Christmas Mysteries, red. Otto Penzler
”I had called upon my friend Sherlock Holmes upon the second morning after Christmas, with the intention of wishing him the compliments of the season. ” Så inleds Arthur Conan Doyles novell ”The Adventure of the Blue Carbuncle”. Peter Robinsons novell ”Blue Christmas” börjar med att Alan  Banks planerar passande filmer och musik för ett ensamt julfirande och i Agatha Christies ”The Adventure of the Christmas Pudding” tvingas en frusen Hercule Poirot fira en traditionell engelsk jul på landet – och hitta en försvunnen juvel. De här tre julinspirerade deckarnovellerna 56 till finns samlade i ett av mina senaste deckarinköp – The Big Book of Christmas Mysteries. Bättre deckarläsning på julafton kan man knappast hitta – jag lär inte hinna alla 59 novellerna men kanske ett par i alla fall. God Jul!

Svarthuset och kommande kalender

Tillbaka i Sverige efter min amerikanska utflykt väntar nya recensionsböcker på redaktionen – Peter Mays Svarthuset, Stephen Booths Redan död och Fred Vargas Spökryttaren från Ordebec. Jag har redan börjat med Svarthuset som jag hört mycket om i förväg och är hittills väldigt imponerad. Fantastiska miljöskildringar i både då- och nu tid från isle of Lewis i Yttre Henbriderna, en mordgåta som triggar fantasin och en hjälte – kriminalkommissarie Fin MacLeod – som man sympatiserar så starkt med. Recension kommer i nästa veckas deckarspalt.

Och så är det snart december och dags för årlig deckarkalender här i bloggen. I år tänkte jag bjuda på nerslag i min bågnande deckarbokhylla i någorlunda alfabetisk ordning – det blir både gamla och nya favoriter. Passa gärna på att tipsa om egna favoriter i kommentarsfältet. Söndag 1/12 kör vi i gång.

Den mest hängivna i lucka 24

24/12
Kitty Drew:
Vem passar bättre än Kitty ( Nancy) Drew att avsluta en 24 luckor lång kavalkad över deckarhjältar. Hon är den verkligt hängivna detektiven som sätter gåtlösandet före allt annat. Hon är dessutom intelligent, modig, godhjärtad och kan allt från att från att köra bil, motorbåt och flygplan till att måla tavlor, prata franska, simma som ett proffs och rida som en cowboy.  Bättre förebild kan man knappast ha.
Kitty heter den här unga detektiven förstås  bara i Sverige. I USA och för många andra läsare runt om i världen är hon Nancy Drew (i Finland heter hon å andra sidan Paula Drew, i Frankrike Alice Roy och i Tyskland Susanne Langen). Den första boken om Nancy Drew kom i USA 1930 och hette The Secret of the Old Clock). Nancy är här 16 år (åldern ändras till 18 senare i serien) och vi får veta allt det grundläggande som att hennes mamma dog när hon var liten, att hennes pappa advokaten Carson Drew har uppfostrat henne tillsammans med hushållerskan Hanna Gruen. Kitty har två bästa vänner som hjälper henne i mysterielösandet – Bess Martin och George Fayne. Hon har också ett synnerligen kyskt förhållande med Ned Nickerson som får vara med på ett hörn ibland. Författarnamnet Carolyn Keene är en pseudonym för flera olika författare varav Mildred Wirt Benson var den första. Skapare av själva figuren Kitty var den amerikanska författaren och förläggaren Edward Stratemeyer.
Som så många andra tonåringar slukade jag Kitty-böcker under flera år och har fortfarande en rejäl hög rödryggade böcker kvar i min bokhylla. Här grundlades definitivt min kärlek till genren och inte minst till starka, självständiga kvinnliga hjältar. Och bättre än med slutorden i Kitty och i ekot i grottan kan inte Kittys hängivenhet beskrivas:
”- Mysterier. Får du aldrig nog av dem?
Kitty var säker på att det var något hon aldrig kunde få nog av. Hon längtade redan efter något nytt.
– I alla fall vet jag ett mysterium som aldrig blir löst, sa Ned.
– Vilket då Ned?
– Varför byter du alltid samtalsämne när jag försöker prata med dig om sånt som inte alls är mystiskt?
Kitty log mot honom och gick ut i solskenet.”

God Jul från mig och Kitty! Hoppas ni får många bra deckare i julklapp.


Efterlängtad återkomst i lucka 23

23/12
Kerstin Holm:
Med Arne Dahls Viskleken gör stora delar av A-gruppen efterlängtad comeback. Allra mest efterlängtad för min del är nog Kerstin Holm. I Viskleken är hon kriminalkommissarie och chef för Europols hemliga Opcop-grupps lokalavdelning i Sverige. Dessutom är hon och Paul Hjelm äntligen ett par igen.  Kerstin Holm finns med redan i Dahls första bok om a-gruppen, Misterioso. Där kommer hon från göteborgspolisen och blir en av de sex handplockade poliser som bildar A-gruppen. I En midsommarnattsdröm blir hon gruppens chef. Kerstin är imponerande smart och kompetent men har en hel del tungt personligt bagage att hantera. Genom Dahls böcker har man fått följa henne på en lång och tuff inre resa och önskar henne definitivt lite lycka i den nya serien. I mellandagarna får vi dessutom se om Malin Arvidsson kan göra henne rättvisa i tv-filmatiseringen av Misterioso – svt1 27/12 21.00.

Ovanliga, vanliga Siv i lucka 19

19/12
Siv Dahlin:
Siv Dahlin är en av de vanligaste men på samma gång också mest ovanliga svenska deckarhjältarna. När hon presenteras i Aino Trosells suveräna och mycket välskrivna Om hjärtat ännu slår (2000) är hon vårdbiträde, lyckligt gift med ombudsmannen Jan och mamma till utflugna dottern Åsa. Hon planerar att överraska Jan på fyrtioårsdagen med en riktig kärleksmåltid men får i stället veta att han varit otrogen mot henne. Förkrossad och rejält förbannad bryter Siv Dahlin helt med sitt gamla liv och flyttar till glesbygden i Dalarna. Där attraheras hon av fel man och blir inblandad i en otäck historia om rasism, nazism och naivitet. Efter det har Siv Dahlin fortsatt att bli inblandad i denna ena skumma historien efter den andra. I Se dem inte i ögonen (2002) är hon städerska på Sälens Högfjällshotell samtidigt som Folk och Försvar har rikskonferens där – en konferens som slutar med mord. I Tvångströjan (2004) städar hon fjällstugor och inser att en tragisk vådaskjutning är något helt annat. För tre år sedan kom den senaste boken, Järngreppet. Här har Siv fått tillfälligt jobb som kokerska på en konferensanläggning i Bergslagen där det tycks spöka och där en kvinna hittas drunknad i ett gammalt gruvhål.
Siv Dahlin är en alldeles vanlig medelålders kvinnan som hoppar mellan alldeles vanliga, och rejält slitiga, jobb. Hon gör inte så mycket väsen av sig men hon ser och hör desto mer – saker som inte alltid är avsedda för hennes öron. I Om hjärtat ännu slår beskriver hon sig själv så här: ”Jag är flugan på väggen, mönstret i tapeten, jag är någon man knappast noterar och fast jag själv tycker mig alltför omfångsrik kan jag stå mitt i skeenden utan att någon tar någon särskild notis om mig.”

Winter i brist på vinter i lucka 18

18/12
Erik Winter:
I brist på riktig vinter bjuder lucka 18 på kommissarie Erik Winter. Åke Edwardson presenterade honom för första gången i Dans med en ängel 1997. Snygg, snobbig och Sveriges yngsta kriminalkommissarie presenteras han som i en kriminalroman med mycket känsla, eget språk och en riktigt obehaglig kriminalintrig. Trots att han fortsatt att vara snygg och snobbig förändras Erik Winter rejält under serien och går från nöjd singel till engagerad tvåbarnsfar och visar upp ett inre som tar allt mer stryk av det jobb han tvingas utföra. Erik Winter är nog den känsligaste av de svenska kriminalkommissarierna och också den som lämnar mest utrymme för sina kollegor. Efter hand har vi läsare blivit minst lika fästa vid Bertil Ringmar, Lars Bergenhem, Aneta Djanali och Fredrik Halders som vid Winter själv. För att inte tala om hans fru Angela. Serien avslutades med Den sista vintern 2008 men som Åke Edwradson antydde redan i en intervju jag gjorde förra hösten finns det hopp om mer Winter framöver.

Här lite Winter al la Magnus Krepper att titta på i väntan på både Winter och vinter:
[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=nQE6REe0q8g]

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier