Dags för Getingsommar

The End of  Wasp Season. Så heter den – Denise Minas sprillans nya kriminalroman. På svenska kommer den först i augusti i år (med titeln Getingsommar) men på engelska finns den definitivt i en välsorterad bokhandel nu.
Jag stod själv och tummade på ett exemplar länge och väl i dag. Till slut beslöt jag mig för att skjuta upp den efterlängtade läsningen lite. Just nu svämmar måste-läsningen över i bokhyllan och det kännas inte roligt att hasta sig igenom en Mina-bok. Bättre att vänta till semestern. Om jag klarar det förstås…

The End of Wasp Season är en uppföljare till Minas förra bok I midnattens stillhet (Still midnight) och låter alltså läsarna möta den häftiga kriminalinspektören Alex Morrow igen. Denna gång är hon höggravid med tvillingar och undersöker mordet på en ung kvinna som visar sig ha många hemligheter.

Läs mer om The End om Wasp Season på Denis Minas egen hemsida..

Skånska mord

För tillfället är det Skåne som gäller som mordplats för min del. Jag är precis i sluttampen av Olle Lönnaeus Mike Larssons rymliga hjärta där man precis som i Lönnaeus debuten Det som ska sonas befinner sig i Tomelilla med omnejd.
Det som ska sonas belönades förra året med Svenska Deckarakademins debutpris och uppföljaren är precis så fantastisk som jag hoppades innan. En tragikomisk deckarskröna med precis det där rymliga hjärtat som titeln antyder är min kortfattade sammanfattning. En utförligare recension kommer på Skånskans kultursida.

När jag tagit reda på hur det går för Mike Larsson, hans son Robin och de andra i Lönnaeus härliga persongalleri tänker jag förflytta mig till Brantevik och Sofie Sarenbrants debut Vecka 36. Baksidestexten avslöjar att två familjer tillbringar en regnig semestervecka i Brantevik och att kvinnorna i bägge familjerna är gravida. En kvinnorna kommer att försvinna och en död kvinna kommer att hittas på stranden. På baksidan står det vidare: ”Vecka 36 är en deckare som vågar ha höggravida kvinnor som huvudpersoner och som har ett slut som kommer att få dig att tappa andan och längta efter mer.”
Vi får väl se om boken håller vad den lovar.
Höggravida huvudpersoner har det i alla fall funnits flera stycken i genren de senaste åren. Tänk bara på Anna-Maria Mella i Åsa Larssons Solstorm eller Maria Kallio i Leena Lehtohlainens Dödspiralen. Och i år är Fredrika Bergman rejält gravid i Kristina Ohlssons Tusenskönor. Nåja recension av Vecka 36 kommer också på Skånskans kultursida med tiden.

Läs min recension av Mike Larssons rymliga hjärta

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier