Magiskt deckardatum

8 november är ett magiskt deckardatum. Då är återvänder nämligen John Rebus från pensionen och lär känna Ian Rankins nya kriminalare Malcolm Fox.  Standing in Another Man’s Grave är titeln och den otålige kan läsa mer här.

Den 8 november är det dessutom dags för den sjunde delen i brittiska Susan Hills serie om Simon Serrailer. Fortfarande trist nog inte översatt till svenska men en ren njutning att läsa på engelska å andra sidan. A Question of Identity heter nummer sju och mer om den kan man läsa här.

McDermid till mor

Funderade just över vad jag skulle vilja ha i Mors-dagspresent. Lite välskriven, våldsam bladvändarspänning kanske? Med feministiskt perspektiv så klart. En ny Val McDermid till exempel.  Kommen så här långt i tankarna passade jag på att kolla Fantastic Fictions hemsida. Och visst fanns den där – presenten! Fast jag får vänta till september…

Present till mor

 

Juli blir en bra månad

Juli blir en bra månad. Kanske årets bästa. Inte nog med att det är semester och vackert väder som gäller. En stunds deckarsurfande (när jag egentligen borde skriva deckarspalt…) avslöjade två glädjande boknyheter i juli också. För det första är det äntligen dags för Karin Slaughters nya bok Criminal. En bok som hon pratade om redan när jag intervjuade henne förra våren och som jag har varit nyfiken på sedan dess. Här ska Will Trents chef Amanda Wagner få lite mer utrymme och det blir också en skildring av hur det var att jobba som kvinnlig polis i USA på 1960-talet. Spännande.
För det andra så kommer suveräna Tana French att göra Slaughter sällskap i hyllan för engelskspråkiga nyheter i juli. Broken Harbour heter French nya bok och med tanke på kvalitén som hon hållit sedan debuten med In the Woods 2007 så kan det här bli hur bra som helst.

Och efter juli kommer för övrigt augusti. Mer sommarvärme förhoppningsvis och en ny en ny Banks-bok av Peter Robinson – Watching the Dark.

Tacka vet jag deckargrannar

”Har beställt Elizabeth George senaste. Den kan du låna om någon vecka.”
Så skrev min deckarslukande granne till mig på Facebook häromdagen. Kan man ha det bättre? Jag som inte ens visste att en ny George var på gång. Så är det i alla fall. Believing the Lie heter den och är den 17:e boken i Elizabeth Georges serie om kommissarie Lynley.
Läs mer om den här.
Själv är jag himla glad över att jag har en granne som delar min deckarpassion och över att hon dessutom är en snabbläsare. Och så ser jag fram emot att Simon och Deborah St. James återigen verkar få ta lite plats i en George-bok. Jag har saknat dem.

En vän på nätet

Ett tips för den deckarintresserade – den engelska hemsidan Fantastic Fiction är en suverän källa till information om allt från vilka nya deckare som är på gång (på engelska då visserligen) till fakta om deckarförfattare och om deras böcker. Och det handlar inte bara om engelska deckarförfattare utan författare från hela världen.
Över 25 000 författare och 300 000 böcker finns på Fantastic Fiction och även om det inte bara är deckarförfattare (sf, fantasy, skräck, kärleksromaner, historiska romaner och mycket annat också) så hittar åtminstone jag de flesta namn som jag är intresserad av där.
Det är också en perfekt sida för den som vill upptäcka nya författare. Nedanför informationen om varje bok finns tips om liknande böcker av andra författare. Så, in och surfa runt bara!
(länk finns här nedan)

http://www.fantasticfiction.co.uk/

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier