Glad Lehane-överraskning

lehane2Jag har helt missat att en ny thriller av Dennis Lehane är på gång. Snart. 11 november kommer The Drop som beskrivs så här bland annat på Albert Bonniers hemsida: ”The Drop är en brutal berättelse från undre världen, befolkad av färgstarka personligheter och full av oväntade vändningar. ” Låter väldigt Lehaneskt och väldigt lovande. Jag har verkligen uppskatta Lehanes historiska En land i gryningen och Nattens nåd men samtidigt saknat känslan från Mystic River och Patient 67. The Drop verkar ha potential att plocka fram den igen. Jag gläds åt det och ser även fram emot filmatiseringen med bland andra  Tom Hardy, Noomi Rapace och James Gandolfin (i sin sista roll). En trailer har ni här.

Böcker att dö för

BooksAndras favoritböcker är alltid spännande att ta del av. Extra spännande blir det om ens egna favoritförfattare som väljer sina favoriter. Efter ett tips från en pålitlig kollega i Deckarakademin har jag, med stora förväntningar, därför beställt Books To Die For. Här har har redaktörerna John Connolly och Declan Burke låtit 120 av vår tids bästa deckarförfattare skriva om de böcker i genren som de beundrar mest, som inspirerat dem själva mest. Snart vet jag alltså vilken som är deckaren med stort D för Ian Rankin, Karin Slaughter, Jens Lapidus, Liza Marklund, Val McDermid, Dennis Lehane, Andrew Taylor, Jo Nesbö och många, många fler. Återkommer med rapport.

Läs mer om Books To Die For här.

Lehanes nya först på svenska?

Enligt Dennis Lehanes hemsida kommer efterlängtade Moonlight Mile ut i USA 21 november i år. Då får vi äntligen (efter mer än tio år) veta hur hans Bostonbaserade privatdeckare Patrick Kenzie och Angela Gennaro har det nu för tiden.
Men, nu verkar det som om vi här i Sverige får träffa dem först. Enligt det svenska förlagets hemsida finns den svenska översättningen av Moonlight Mile tillgänglig redan 10 november. En mörk välsignelse blir titeln och det är väl bara att tacka och ta emot!

Kenzie och Gennaro kommer tillbaka!

Alldeles nyss började jag längta alldeles alldeles väldigt mycket efter mörka november. Närmare bestämt efter den 2 november.
Tack vare den suveräna boksajten Bokhora fick jag nämligen reda på att då är det dags för Moonlight Mile, en ny bok av Dennis Lehane. Och inte nog med det – Moonlight Mile är dessutom en ny del i Lehanes underbart råa och ömsinta serie om privatdeckarna Angela Gennaro och Patrick Kenzie i Boston. Den senaste boken i den här serien, Prayers for Rain, kom 1999 (på svenska 2000 som Svart nåd) så gissa om Moonlight Mile är efterlängtad!
Efter lite lycksaligt surfande hittade jag dessutom en handlingsbeskrivning och för att öka på glädjeruset rejält så verkar det dessutom som om Moonlight Mile är en uppföljare till Gone Baby Gone som är den absolut bästa boken i Kenzie/Gennaro-serien.
Så här beskrivs intrigen i Moonlight Mile på avidbookreader.com:
”Haunted by the past, Ken­zie and Gen­naro revisit the case that trou­bled them the most, fol­low­ing a 12-year trail of secrets and lies down the dark­est alleys of Boston’s gritty, blue-collar streets.

Alla böckerna i Kenzie/Gennaro-serien:
A Drink Before the War, 1994 (En drink före kriget, 2005)
Darkness, Take my Hand, 1996 (Mörker ta min hand, 2006)
Sacred, 1997 (Ingenting är heligt, 2007)
Gone, Baby, Gone, 1998 (Gone, Baby, Gone, 2004)
Prayers for Rain, 1999 (Svart nåd, 2000)

Läs mer om Dennis Lehane

Shutter Island en noirnjutning

Äntligen har jag sett regissören Martin Scorseses filmatisering av Dennis Lehanes fantastiska thriller Shutter Island (svensk titel Patient 67).
Och trots att det här är en av mina favoritböcker och trots att jag vet hur den här totalöverraskande historien utvecklas blev jag inte det minsta besviken på filmatiseringen. Tvärtom. Jag njöt av varenda en av filmens 2 timmar och 18 minuter.
Boken utspelas på 1954 och Martin Scorsese har låtit sig inspireras av 40- och 50-talets mörka thrillers (film noir) i sin filmatisering. Han leker skickligt med ljus, färger och skuggor och skapar en krypande, suggestiv spänning. Och sedan är filmen förstås fullproppad med lysande skådespelare. Inte minst Leonardo di Caprio som den slitne kriminalaren Teddy Daniels och imponerande 80-åriga Max von Sydow som psykiatrikern Jeremiah Naehring.
Shutter Island är definitivt en film för alla som gillar thrillers, film noir och så Martin Scorsese och Dennis Lehane förstås.

Martin Scorsese. Foto: Scanpix/Arkiv

Först boken sen filmen

Den 19 februari är det premiär för filmatiseringen av Dennis Lehanes mästerliga thriller Patient 67. Naturligtvis kommer det en pocketversion av boken i samma veva – med ny omslagsbild och ny titel. Omslagsbilden är naturligtvis från filmen och eftersom filmen har originaltiteln (Shutter Island) har den nya pocketversionen fått det också. Med den gamla svenska titeln under för säkerhets skull.

I vilket fall som helst – oavsett om den heter Patient 67 eller Shutter Island – så är det här en fantastiskt, välskriven och spännande thriller med en av de mest överraskande vändningar jag upplevt. Shutter Island är en ö utanför Boston med där det ligger ett mycket välbevakat mentalsjukhus för grova brottslingar. Kriminalaren Teddy Daniels och hans kollega Chuck Aule kallas till ön för att utreda en rymning. Ganska snart förstår både de och läsarna att det är något som inte står rätt till på Shutter Island. Hur kunde någon överhuvudtaget rymma från ön och vem är egentligen den mystiske patient 67? Mer ska inte avslöjas för det här är en bok som blir som bättre ju mindre man vet i förväg. Därför bör man också passa på att läsa boken innan man ser filmen för jag har svårt att tänka mig att den kan bli riktigt lika sanslöst bra som boken.

Fast filmregissören heter förstås Martin Scorsese och Teddy Daniels spelas av Leonardo di Caprio…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier