Torgny Lindgren som deckarförfattare

Tankarna går underliga vägar ibland. När jag på väg hem från jobbet i dag fick veta att författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren gått bort var det inte alls Ormens väg på hälleberget, Pölsan, Bat Seba, Klingsor eller någon annan välkänd Lindgren-bok som dök upp i mina tankar utan hans lilla tunna debutdiktsamling från 1965 med titeln Plåtsax, hjärtats instrument, som vi har ett fint signerat exemplar av i bokhyllan av den anledningen att min mans föräldrar en gång kände Torgny Lindgren.
Efter det dök tankarna oväntat vidare till en helt annan och väldigt charmig bok av Torgny Lindgren, deckaren Döden ett bekymmer som jag recenserade när Bonnier & Norstedts gemensamt gav ut en nyutgåva av den 2003.
Denna intellektuellt finurliga och mycket humoristiska deckare kom ut allra först 1990. Då med titeln Den röda slöjan och med författarnamnet Hans Lamborn på omslaget. Bakom Lamborn dolde sig dock två betydligt mer kända namn – Torgny Lindgren själv och samt författaren Eric Åkerlund som även skrivit för radio och scen tillsammans med Lindgren.  Lindgren och Åkerlunds deckare belönades med Svenska Deckarakademins debutpris men själva var det inte helt nöjda utan gjorde en omarbetad version som sedan kom ut 2003 med den nya titeln Döden ett bekymmer och Lindgren och Åkerlund som författare.
Själv blev jag oerhört charmad av den här boken som mycket väl kan läsas som allt från en traditionell småstadsdeckare till en rejäl intellektuell utmaning. Handlingen kretsar kring frikyrkoförsamlingen Sykars Tempel. När deras andlige ledare Johnny Sandberg dör får församlingens mycket nitiske revisor för sig att han blivit mördad och agerar ostoppbar amatördetektiv. Spännande nog men det här är inte bara en klassisk deckare i svensk frikyrkomiljö som häcklar religiös självgodhet utan här ryms alltså också allt från existentiella funderingar till intellektuella och litterärar anspelningar på bland annat Birger Sjöberg och Bibeln och en träffande ironi över vår tids krasshet.
Döden ett bekymmer är inte på något sätt denna svenske litteräre gigants största eller bästa bok men den ger en fin bild av hans imponerande mångsidigt som författare, hans fantastiska berättarförmåga och hans humor och den är väl värd en läsning.
Titeln till nyutgåvan kommer från en Birger Sjöbergsk fundering i Kriser och kransar och är en väldigt lämplig avslutning på Torgny Lindgren-minnena denna kväll:
”Trodde min broder rätt,
är döden ett bekymmer,
vilken likt ängslan nog
tör hava övergång.”

Sista luckan

sistaluckan

28 december, Sverige:
Julen kom emellan men nu är det äntligen dags att öppna sista deckarluckan. Där hittar vi naturligtvis Anders de la Mottes UltiMatum som Svenska Deckarakademin utsåg till årets bästa kriminalroman 2015. Denna fortsättning på MemoRandom är en lysande kombination av thriller och klassisk polisdeckare och visar tydligt Anders de la Mottes förmåga att kombinera action med välgjorda intriger och spännande personporträtt. Närmast på hans författaragaenda står en fristående thriller som inspirerats av hans egen uppväxtort – Billesholm utanför Bjuv. Något att se fram emot med stor förväntan känns det som.

Deckarlucka 23

lucka 23

23 december, Sverige:
Hemma igen och dagen före julafton. Efter all uppmärksamhet kring David Lagercrantz nya Millenniumbok i år är det kanske dags att påminna om originalen. Varför inte börja julledigheten med en omläsning av Stieg Larssons första Millenniumbok Män som hatar kvinnor. Det är den väl värd. Så här börjar det: ”Det hade blivit en årligen återkommande händelse. Mottagaren av blomman fyllde nu åttiotvå år.  När blomman anlänt öppnade han paketet och plockade bort presentpappret. Därefter lyfte han telefonluren och slog numret till en före detta kriminalkommissarie som efter pensionen bosatt sig vid Siljan.”

Deckarlucka 22

lucka 22

22 december, Sydafrika/Sverige:
Med hjälp av mycket saknade Henning Mankell (1948 – 2015) tar vi nu klivet från Sydafrika och tillbaka till Sverige så här strax före jul. I den tredje Wallanderboken, Den vita lejoninnan börjar historien nämligen i Sydafrika 1918 och rör sig sedan mot nutid och Ystad där fastighetsmäklaren Louise Åkerblom försvinner spårlöst. Naturligtvis hänger dåtid och nutid och Sverige och Sydafrika ihop. Så här börjar det: ”Sent på eftermiddagen den 21 april 1918 träffades tre män på ett obemärkt kafé i stadsdelen Kensington i Johannesburg. De var alla unga.”

Deckarlucka 21

lucka21

21 december, Sydafrika:
I dag blev det sen lucköppning och till råga på allt med en bok jag inte läst än. Sydafrika har vi i alla fall hamnat i och där heter författaren Deon Meyer. En av mina stora favoriter som skriver suveräna hårdkokta kriminalromaner med mycket action och en hel del våld samtidigt som han ger gripande och kärleksfulla skildringar av Sydafrikas historia och utveckling under de senaste trettio åren. Oemotståndligt och därför borde också Cobra som jag köpte på Bokmässan i september vara utläst för länge sedan. men ibland räcker inte tiden till. Så här börjar den i alla fall: ” The rain drummed down on the corrugated iron roof. Ten past eight in the morning. Captain Benny Griessel clicked open his homicide briefcase on the wall of the wide, high veranda, removed the shoe protectors first, then the thin, transparent latex gloves.”

Deckarlucka 20

eriksson

20 december, Brasilien:
När vi lämnar USA för Sydamerika och Brasilien måste jag ta hjälp av svenska författaren Kjell Eriksson. Med Spetsad 2013 inledde han en ny deckarserie om kommissarie santos som bor och arbetar på en ö utanför Salvador på Brasiliens östkust. Intressant och riktigt bra men samtidigt illa hur stället det är med min kunskap om sydamerikanska deckarförfattare. Jag tar gärna emot tips.Spetsad börjar i alla fall så här:
”Kommissarie Santos hade sett nog.
– Få undan helvetet, muttrade han.
– Jag tror jag vet vem han är, sa hans assistent Carlos. Eller var, la han försiktigt till.
– Än sen då?! Här kan han inte ligga.”

Deckarlucka 18

deckar18

18 december, USA:
Den amerikanska deckarförfattaren Sara Paretsky är mest känd för sin serie om den kvinnliga privatdeckaren V. I Warshawski i Chicago som hon debuterade med redan 1982. Den senaste i serien, Brush Back, kom i år. Paretsky har också skrivit den fängslande fristående thrillern Bleeding Kansas som utspelas i Kaw River Valley i Kansas där Paretsky själv växte upp. Bleeding Kansas följer två familjer som sedan lång tillbaka i historien legat i fejd med varandra – de religiösa Schapens som tillhör the Salvation Through the Blood of Jesus Full Bible Church och deras grannar Grelliers. Allt ställs på sin spets när  Gina Haring från från New York som är lesbisk och New Age-häxa flyttar till trakten. Skrämmande bra!

 

Deckarlucka 17

deckar17

17 december, USA:
En av de absolut bästa thriller jag vet utspelas på ett tåg på väg mot Texas. Där möts Guy Haines och Charles Bruno Anthony – två främlingar som när tågresan är slut har kommit överens om att mörda åt varandra och på så sätt skaffa sig det perfekta alibit. Främlingar på tåg är mästerliga Patricia Highsmiths debut från 1950 och redan här visar hon hur oerhört skicklig hon är på att skildra människors allra mörkaste inre, att linda in dem i ett nät av händelser som det är omöjligt att ta sig ur och att skapa suveräna intriger.

 

Deckarlucka 16

deckarluckan

16 december, Kanada:
I dag har vi tagit oss vidare Kanada. Deckarförfattaren Giles Blunt är från North Bay, Ontario och hans återkommande huvudperson är kriminalkommissarie John Cardinal som oftast löser mordgåtor i ett iskallt och snöigt klimat i fiktiva Algonquin Bay. Mörkret dominerar i Blunts historier och inte minst i dagens luckbok The Fields of Grief där Cardinals hustru Catherine som länge varit diagnostiserad som manodepressiv hittas död efter ett förmodat självmord. Cardinal själv vägrar ändå tro att det är självmord och går sina egna vägar. Vackert, skrivet och stundtals nästan  outhärdligt sorgligt. Och väl värt en läsning – liksom hela serien.

 

Deckarlucka 15

15 december, Arktis:
I dag tar vi en rejäl tur från Irland till Arktis där vildmarksguiden Edie Kiglatuk agerar klassisk amatördeckare när hon på eget initiativ börjar nysta i ett dödsfall som avskrivits som jaktolycka. Det är brittiska journalisten och författaren Melanie McGrath som själv har bott i Arktis som skriver om Edie. Än så länge finns bara debuten Där ingen har gått (White Heat) på svenska men på engelska finns ytterligare två böcker om Edier – The Boy in the Snow och Bone Seeker.
Där ingen har gått börjar så här: ”Medan Edie Kigaluk satte ett stycke isberg på gasolköket för att koka te, fundera hon över hur det kom sig att den här jaktexpeditionen hittills varit osedavnligt misslyckad. Ett skäl var att de båda män hon guidade var osedvanligt dåliga skyttar.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier