En skål för Andrea Camilleri

Andrea Camilleri. Foto. AP Photo/Gregorio Borgia

Andrea Camilleri, författaren bakom de tilltalande och populära kriminalromanerna om den sicilianska kommissarien Salvo Montalbano, är död. Camilleri, som blev 93 år gammal, var själv också född på Sicilien och levde ett minst sagt kulturproduktivt liv. Han var manusförfattare och film- och teaterregissör. Sin första roman skrev han 1978 men den första Montalbano-boken (Vattnets form) kom först 1994 när författaren var nästan 70 år och den senaste kom faktiskt ut så sent som i år.
På svenska finns totalt åtta: Vattnets form, Terrakottahunden, Smörgåstjuven, Violinens stämma, Montalbanos nyår, Telefonkoncessionen, Utflykten till Tindari och Krukmakarens åker.
2013 var jag på Sicilien och naturligtvis fanns det Montalbano-böcker i minsta lilla bokhandel jag var inne i. När jag kom hem läste jag om mina favoriter, Terrakottahunden och Smörgåstjuven, och kunde hålla kvar upplevelserna av miljöerna, dofterna och maten på den underbara ön ett tag till.
Samma böcker är fortfarande mina favoriter även om jag måste medge att jag är väldigt förtjust i tv-serien Kommissarie Montalbano också – ett antal säsonger har visats i SVT genom åren.
I kväll är det nog dags för ett Sicilienbesök i bokform igen. Kanske med ett gott glas rött vin till och en skål för en av de där lite stillsamt riktigt bra deckarförfattarna.

 

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier