Deckarlucka 17 och 18

I denna dubbellucka döljer sig två väldigt olika men lika läslockande deckare som bägge är inledningar på nya serier. I David Lagercrantz Obscuritas möter vi professorn och förhörsexperten Hans Rekke och närpolisen Michaela Vargas från Husby som något udda samarbetspartners när en fotbollsdomare mördas och spåren leder långt ut i världen som den såg ut 2003.

I Veronica Sjöstrands Den svarta dolken får konstexperten Stella Rodin motvilligt lämna Edinburgh när hennes pappa hamnar på sjukhus och familjens anrika auktionshus står utan stabil ledning. Flera rasistiska mord har dessutom skett i Stockholm och det finns obehagliga kopplingar till auktionshuset.

Så väl det Sherlock Holmesdoftande paret Rekke/Vargas som den excentriska Stella är härliga nya bekantskaper i genren som jag definitivt vill ha mer av.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier