Deckarlucka 13 och 14

Dubbellucka idag med – och med istema trots att regnet vräker ner ute. Där isarna råmar är svägerskorna Jenny Lundgren och Ulrika Lindmark Lundgrens fina debut som tar oss till Norrbotten och en liten by utanför Kalix där Nina bor med sin svårt sjuka mamma och en moster med drogproblem. I Kalix jobbar Stockholmspolisen Irene och när en försvunnen pojkes cykel hittas under upptinad snö rör sig Ninas värld och Irenes brottsutredning mot varandra. Det är en mörk historia, mängder av transporttimmar i polisbil, en varsam skildring av en utsatt flicka och en så bra debut.

Arne Dahls Islossning är den femte boken om de före detta poliserna och numera privatdeckare Molly Blom och Sam Berger och den bjuder på en fantastiskt snyggt, smart och spännande konstruerad intrig där lik dyker upp ett speciellt datum varje månad på liknande platser i Stockholms skärgård. Samtidigt som de följer ledtrådar måste Molly och Sam, som numera har en liten dotter, försöka hitta tillbaka till varandra efter förra bokens traumatiska händelser och deras polisvän Deer måste försöka hitta tillbaka till sig själv efter samma händelser. Det här är smart, vackert skrivet som alltid och kanske den bästa Blom och Berger. Dessutom med ett slut som gjorde mig otroligt glad och förväntansfull …

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier