Deckarlucka 17: Ärrad och fängslande huvudperson

Ytspänning av Olivier Norek:
En av årets mest intressanta huvudpersoner möter vi i franska Olivier Noreks Ytspänning. När vi möter hans överkommissarie Noémie Chastain på första sidan gör hon tillsammans med sitt team vid Narkotikaroteln ett tillslag mot en ökänd knarklangare. Där går allt åt skogen och Noémie blir skjuten i ansiktet. Efter en lång sjukhusvistelse och med ett svårt ärrat ansikte får hon inte tillbaka sitt gamla jobb utan göms undan i byn Avalone på den franska landsbygden där hon ska utreda hur man ska kunna lägga ner byns polisstation. Så hittas en tunna med ett barnskelett i byns konstgjorda sjö och Noémie hamnar så klart i hetluften igen. Att följa Noémies utredning, konfrontationer med byborna i kombination med hennes kamp med sig själv och sin självbild är minst sagt fängslande och även om utredningen efterhand krånglas till onödigt mycket kunde jag definitivt inte släppa den här bok.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier