Juryläsning i högt tempo

Mot slutet av oktober ska vi i Svenska Deckarakademin presentera de årets nominerade deckare – fem svenska och fem översatta. För oss i jurygrupperna är det läsning ända in till målsnöret just nu eftersom nya böcker fortsätter ramla in i mängder.

För egen del har jag precis lagt danska debutanterna Kim Faber och Janni Pedersens Vinterland i högen med lästa och ska nu slå upp amerikanska Matt Goldman Kalla spår. Och jag kan också konstatera att det är ett bra danskt debutår i Sverige i år. Först Anne Mette Hancocks Likblomman och nu Faber & Pedersens Vinterland som verkligen ger mersmak. Den lär dyka upp i en deckarspalt snart men jag kan redan nu säga att jag gilla huvudpersonerna Martin Juncker och Signe Kristiansen och kombinationen av utredning av terrorattentat på julmarknad i Köpenhamn och av mord och försvinnande i lantliga Sandsted. Sedan har jag förstås några små invändningar också.

Mycket översatt blir det just nu alltså men i högen för recensioner att skriva finns mycket bra svenskt också – Tove Alsterdals Rotvälta, Hans Rosenfeldts Vargasommar, Anna Karolinas Försvararen och Aino Trosells Gränsmark för att nämna några av de mest intressanta.

Så mycket bra böcker och alldeles för lite tid är sammanfattningen av hösten så här långt.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier