Irländsk upptäckt

Jag googlade runt lite för att hitta något nytt och oupptäckt att läsa och blev nyfiken på irländska advokaten Dervla Mctiernans debut The Ruin. Två tredjedelar in är jag mer än nöjd med att följa kriminalare Cormac Reilly när han försöker knyta ihop ett nutida självmord eventuellt mord med sitt eget allra första fall för tjugo år sedan – en drogöverdos som kanske kan vara mord. Parallellt med honom får vi också följa hur flickvännen och systern till den unga man som eventuellt tog sitt liv försöker ta reda på vad som hänt. I bakgrunden finns så väl katolska kyrkan, sexuella övergrepp och droghandel och allt utspelas i Galway på irländska västkusten (där jag faktiskt varit) dit Cormac Reilly nyligen flyttat och där hans nya kollegor är så långt ifrån välkomnande som man kan tänka sig. Många klassiska ingredienser väl använda här och jag håller tummarna för att nöjdheten håller i sig till sista sidan. Jag har nämligen redan laddat ner uppföljaren The Scholar.

Och mycket till upptäckt var det här inte inser jag när jag googlar runt lite till. Modernista har också hittat Dervla McTiernan och The Ruin kommer på svenska som Dödens flod redan i september.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier