Deckarlucka 6: ”Fascinerande utifrånperspektiv i Finland”

Deckarlucka 6
De hänsynslösa av Kati Hiekkapelto
Anna Fekete heter huvudpersonen i finska Kati Heikkapeltos serie som hon inledde med Kolibri som kom på svenska förra året och nu följer upp med nya De hänsynslösa. På många sätt är det här en klassisk polisroman där Anna är en ung, smart polis  som möter fördomar och misstro bland sina manliga kollegor, inte minst från den rejält mycket äldre Esko. Extra intressant blir den här serien för att Anna Fektes familj är flyktingar från kriget i Jugoslavien och att hennes uppväxt har präglats av ett utanförskap som hon fortfarande känner av. Hennes utifrånperspektiv blir fascinerande när hon under sina utredningar möter andra personer och grupper som inte heller känner att de får plats i det finska samhället. Utredningen i De hänsynslösa börjar med att en äldre man hittas död på en väg och det som till en början verkar som en påkörning utvecklas till något betydligt mer komplicerat. Det här är definitivt en serie värd att följa och en huvudperson som biter sig fast.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier