Deckarlucka 5: ”Kriminalroman med ovanligt tema”

Deckarlucka 5
Se henne försvinna av Eva Dolan
Eva Dolans stillsamma och angelägna kriminalromaner utspelas i brittiska Peterborough. Där arbetar Mel Ferreira och Dushan Zigic på polisens hatbrotsenhet och utreder brott kopplade till främlingsfientlighet, fördomar och rasism. I årets bok Se henne försvinna lyfter Dolan fram ett för genren ganska ovanligt tema – transpersoners utsatta situation och tar med läsarna in i ett antal transpersoners tuffa och komplicerade liv. Allt börjar med att en transkvinna Corinne Sawyer, född som Colin Sawyer, hittas mördad nära ett joggingspår. I samma området har flera grova våldtäkter inträffat och frågan är om gärningspersonen är en och samma. Möjligen är upplösningen väl hastig men annars är det här en spännande, angelägen och annorlunda kriminalroman.

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Scrublands av Chris Hammer.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier