Äntligen avslöjat!

Så är det äntligen avslöjat vilka som är nominerade till Svenska Deckarakademins priser i år. Och som vi har läst i läsgrupperna – upp mot 80 böcker för oss som läste översatta deckarna och säkert över hundra för de som läst de svenska. Ett hästjobb som samtidigt är otroligt kul och bildande.

I år sträcker sig de nominerade till bästa svenska kriminalroman från debutanten Stina Jacksons fantastiska Silvervägen till veteranen Håkan Nessers De vänsterhäntas förening. Och så finns här Anders Roslund som skrivit sin Tre timmar utan Börge Hellström, Anders de la Motte som är nominerad för fjärde året i rad – i år för nyutkomna Vintereld och slutligen Carin Gerhardsen som är nominerad för sin fristående Det som göms i snö. Ett minst sagt brett och bra urval tycker jag – som ju inte är helt opartisk.
Samtidigt saknar jag definitivt Maria Adolfssons imponerande Felsteg i den här gruppen.

Bland de utländska är hela fem olika länder representerade bland de fem nominerade – finska Kati Heikkapeltos De hänsynslösa, brittiska Sharon Boltons Hantverkaren, franska Leila Slimanis Vaggvisa, norska Jo Nesbös Macbeth och amerikanska Thomas Mullens Darktown.
Här saknar jag egentligen bara en annan brittiska – Susie Steiner och hennes charmiga Saknad, förmodad död.

Läs mer om nomineringarna här:

Årets tio bästa kriminalromaner

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier