Deckarkväll som gav guldkant på dagen

 

Att få prata deckare i en hel timme med fyra trevligt, väldigt olika och dessutom Skåneanknutna deckarförfattaren ger definitivt guldkant på arbetsdagen.
I går kväll höll jag i ett deckarsamtal med Stefan Ahnhem (aktuell med Motiv X), Petra Holst, (aktuell med Jag släpper dig aldrig), Mattias Edvardsson( aktuell med En helt vanlig familj) och Joakim Zander (aktuell med Vännen) på Akademibokhandeln i Lund. Det blev (om jag får säga det själv) spännande prat om till exempel vad som kommer först berättelse eller genre och också om hur olika böcker som skrivs inom denna breda genre. Samtalet kom även in på miljö, att skriva deckare som utspelas i Skåne nära sin egen hemmiljö eller förlägga dem långt ut i världen.
Dessutom avslöjade alla fyra vad läsarna kan förvänta sig av dem härnäst. Stefan Ahnhem skriver på en ny Fabian Risk-deckare med titeln X sätt att dö. Petra Holst är inne i en funderaperiod vad gäller nästa bok. Mattias Edvardsson är engagerad i den amerikanska översättningen av En helt vanlig familj och skriver också på en ny spänningsroman om ”om helt annan familj” som han uttryckte det. Joakim Zander, som avslutade sin serie om Klara Waldéen och de andra med Vännen, har påbörjat en ny thriller som han utlovade kommer att utspelas en helt del i Lund. Mycket att se fram emot med andra ord!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier