Reatips för deckarsugna

I dag startar årets bokrea och på dagens kultursida har vi samlat reatips från tidningens litteraturkritiker. Själv tipsar jag bland annat om samlingsvolymerna Smileys 60-tal och, Smileys 70-tal där sju av John Le Carrés nio spionromaner om George Smiley finns samlade. Ett måste för alla som gillar genren.

Naturligtvis finns det gott om andra bra deckare att fynda. Här är ett antal tips till:
Utmarker av Arne Dahl:
Första delen i Dahl spännande nya serie om poliserna Sam och Molly. Klurig, lurig, överraskande och förstås suveränt välskriven.
Slutet på sommaren av Anders de la Motte:
Suggestiv thriller om ett gammalt försvinnande i igenkänningsbara nordvästskånska miljöer.
Yxmannen och Mafioso av Ray Celestin:
Fascinerande historiska kriminalromaner om jazz och maffia i USA. New Orleans 1919 i Yxmannen och Chicago 1928 i Mafioso.
Svart som natten, Vita nätter, Rött stoft och Blå gryning av Ann Cleeves:
Att stifta bekantskap med de fyra första böckerna i Cleeves fina Shetlandsserie passar väl utmärkt just nu när säsong fyra av Shetland precis inletts på SVT:
Blindgång av Jörn Lier Horst:
Stifta bekantskap med en av Norges intressantaste deckarförfattare och hans huvudpersoner – den sympatiske kriminalaren William Wisting och hans dotter, kriminaljournalisten Line.
Offline av Anne Holt:
Och så Norges deckardrottning så klart. I Offline är Hanne Wilhelmsen äntligen tillbaka ordentligt.
Störst av allt av Malin Persson Giolito:
Det här prisade och unisont hyllade rättegångsdramat är måsteläsning för alla.
Mörka platser av Gillian Flynn:
Flynn är framförallt välkänd för den överraskande thrillern Gone Girl men Mörka platser är minst lika bra, om inte snäppet bättre i sin mörka, vridna ton och med sin oförglömliga huvudperson Libby Day.
Den siste pilgrimen av Gard Sveen:
I den här 400-sidiga, norska tegelstenen kombinerar debutanten Sveen den historiska deckaren med en klassisk polisdeckare och låter läsaren växla mellan Oslo 2003 och Oslo i början av 1940-talet. Både spännande och upplysande.
De fördärvade av Karin Slaughter:
Här befinner vi oss i Atlanta 1974 där poliserna Kate Murphy och Maggie Lawson arbetar i en nästan osannolikt kvinnoförtryckande och rasistisk arbetsmiljö – som naturligtvis speglar samhället utanför. Sida vid sida med den fängslande och förskräckande polishistoriska skildring finns också en spännande och överraskande jakt på en mördare som skjuter poliser.
Tre minuter av Roslund & Hellström:
Engagerande nagelbitare som är en direkt uppföljare på författarduons fantastiska Tre sekunder och ännu en bok i deras starka serie om kriminalkommissarie Ewert Grens. I vår kommer ytterligare en uppföljare, Tre timmar, som Anders Roslund dock skrivit själv efter Börge Hellströms död förra året.
Trevlig läsning!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier