Deckarspel klapptips i sista stund

Så här i sista stund tänkte jag passa på med ett extra klapptips för alla deckarnördar. Krimspelet är ett enkelt frågespel med fokus deckare – på alla möjliga sätt och vis.
Efter att ha spelat ett par ganska jämna omgångar med mina barn och visserligen vunnit, men bara knappt, kan jag konstatera att det passar både deckarnördar och de lagom intresserad och dessutom alla generationer. Själv kan jag tycka att det är väl mycket fokus på tv-serier i genren och önskat mig lite mer litteraturfrågor men någon annan tycker kanske precis tvärt om.
Roligt är också att det inte bara handlar om frågor och svar utan så väl frågor som svar innehåller en massa fakta vilket innebär att man lär sig allt möjligt intressant under spelets gång. Till exempel kan en fråga låta så här: ”Den amerikanska tv-serien ”Murder she wrote” sändes år 1984-1996. Vilket är det svenska namnet på serien?” Svaret lyder då: ””Mord och inga visor” Seriens titel är hämtad från filmen ”Murder, she said” (1961) om Miss Marple, Agatha Christies åldriga amatördetektiv.”
Varje kort i spelet innehåller fyra frågor, där de två första hör ihop liksom de två sista. Svaren står på baksidan. Reglerna är befriande enkla. Den som börjar får svara på två frågor, oavsett om man svarar rätt på nummer ett eller inte. Efter det är det nästas tur att svara på två frågor osv. Först till 15 poäng vinner. Lätt att lära sig, lätt att spela och som sagt både underhållande och lärorikt.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Scrublands av Chris Hammer.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier