Fredag med sorgkant

Börge Hellström.
Foto: Claudio Bresciani / TT

En fredagseftermiddag med rejäl sorgkant blev det efter beskedet om att Börge Hellström gått bort. En obotlig cancer satte punkt för hans liv alldeles, alldeles för tidigt. Jag har bara träffat Börge vid ett tillfälle – när han och Anders Roslund fick Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman för fantastiska Tre sekunder 2009. Efter prisutdelningen blev den en trevlig kväll på restaurang i Eskilstuna med Börge som sympatiskt, intressant och supertrevligt bordssällskap.
Betydligt mer har jag träffat honom och hans erfarenhet av och kunskap om ett Sverige som många av oss knappt har en aning om i hans och Anders Roslunds suveräna deckarserie. Under det gemensamma författarnamnet Roslund & Hellström skrev de om den Siw Malmkvist-diggande kriminalkommissarien Ewert Grens – en serie som är den värdigaste arvtagare Sjöwall & Wahlöö haft hittills.
Det började med dunderdebuten Odjuret 2004 där man som omskakad läsare på ett påtagligt och oundvikligt sätt tvingas till svåra ställningstagande kring brott och straff och att ta lagen i egna händer. I bok efter bok har de borrat sig ner i komplicerade och angelägna ämnen – trafficking, dödsstraff, gatubarn, fängelsevärlden och mycket annat.
I en perfekt balans mellan Anders Roslunds journalistiska kunskap och Börge Hellströms egna erfarenheter och en fantastisk förmåga att berätta historier skapade de vår tids mest intressanta svenska deckarserie. Precis som Sjöwall & Wahlöö vågade de dessutom mitt i allvaret och angelägenheten vara roliga.
Börge Hellströms röst kommer att saknas mycket!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier