Omskakad av True crime

Den senaste tiden har det handlat en hel del om True crime. Förra tisdagen såg jag dokuthrillern The Promise och i går intervjuade jag den tyska journalisten och regissören Karin Steinberger som gjort filmen och skrivit mycket om den tyska man, Jens Söringer, som filmen fokuserar på som suttit i amerikanskt fängelse i över trettio år för två mord han själv hävdar att han inte begått.
Precis som Netflixsuccén Making a murderer är The Promise en omskakande inblick i det amerikanska rättssystemet. Överhuvudtaget är det nyttigt som deckarnörd att komma ur den fiktiva bubblan i bland och skakas om av verkligheten. Veckans brott i Svt är också en sådan omskakning som kan behövas. Om än ibland i väl glättigt format …
På lördag ska jag dessutom se Malmö Stadsteaters Skånska mord där Kristian Hallberg skrivit manus utifrån sex skånska mord med fokus det som händer precis innan och efter ett mord. Ska bli väldigt intressant att se.

Här nedan kan ni läsa min intervju med Karin Steinberger.  =ch den som blir nyfiken på filmen kan se den i tv-version i tre delar i SVT 1 16/2, 23/2  och 2/3.

Granskar gammalt mord i film

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier