Deckarlucka 20

img_0355

20/12 Indemnity Only av Sara Perstky (1982):
Det här är mitt lite luggslitna exemplar av Sara Paretskys debut Indemnity Only (Egen vinning annans skada) från 1982. Här får läsarna för första gången träffa hennes  detektiv V. I Warshawski. I henne får de klassiska manliga deckarhjältar en härlig utmanare och det blir också ett startskott för fler, framförallt kvinnliga, författare att befolka genren med betydligt fler kvinnliga huvudpersoner än tidigare – som poliser, detektiver, jurister, journalister. Paretsky startade också tillsammans med andra kvinnliga deckarförfattare organisationen Sisters in Crime. Läs mer här:
http://www.sistersincrime.org/
Chicago är Warshawskis hemstad och i den här första boken får hon i uppdrag av vd:n för Chcagos största bank att hitta hans son samtidigt som ledaren för Internation Brotherhood og Knifegrinders hyr henne för att hitta sin dotter. Indemnity Only är inte Paretskys bästa (det är Svartlistad) men en bok som var med och revolutionerade en tröttsamtmansdominerad genre och definitivt obligatorisk läsning.

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier