Deckarlucka 15

img_0346

15/12 Spionen som kom in från kylan av John le Carré (1963):
Nu när vi är inne på 1960-talet är det också hög tid för en spionthriller och det får bli den mest klassiska av alla – le Carrés Spionen som kom in från kylan. Det är ganska länge sedan jag läste om den nu men det grå och det kyliga och känslan av att ingen går att lita på är lätt att återkalla bara genom att läsa den första sidan där  den brittiska agenten Alec Leamas stirrar ut genom fönstret på en västtysk kontrollstation och väntar och väntar på en annan agent som ska komma från östsidan och säger till sitt mer otåliga, amerikanska sällskap: ”Agenter är inga trafikflygplan. De har inga tidtabeller. Han är upptäckt, han är förföljd, han är rädd. Mundt är efter honom nu, just nu. Han har bara en chans. Låt honom bestämma takten.”
Här ökar pulsen direkt hos mig och jag är ohjälpligt fast i den här hemlighetsfulla och komplicerade världen.

I oktober kom för övrigt John le Carrés mycket läsvärda biografi, Duvornas tunnel – berättelser från mitt liv, på svenska (Albert Bonniers förlag). Definitivt ett julklappstips!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier