Sen deckarlucka 10

img_0337

10/12 En man med många talanger av Patricia Highsmith (1955):
Lite sen lucköppning i dag men den som väntar på något gott … Ja, bättre kan det knappast bli än Patricia Highsmiths första bok om psykopaten Tom Ripley. I En man med många talanger (The Talented Mr Ripley) får läsarna träffa Tom Ripley som en ung man som försöker överleva på alla möjliga småskumma sätt i New York. Historien tar fart när han får i uppdrag att resa till Italien för att övertala rikemanssonen Dickie Greenleaf att återvända hem och börja jobba inom familjeföretag. Den som läst sin Ripley vet vad som så småningom händer i Italien och hur det utvecklas i de totalt fem Ripleyböckerna. Jag älskar att sjunka in i Highsmiths mörka, välformulerade värld och försöka få grepp om den undflyende, kanske i grunden osäkra, Tom Ripley.
Bilden ovan är av Norstedts snygga klassikerutgåva (2012) av de tre första (och bästa) Ripleyböckerna – En man med många talanger, En man utan samvete och En man med onda avsikter och ska vi tala julklappar är det här en av de bästa man kan tänka sig att förgylla, eller möjligen förmörka, julen med.

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier