Deckarlucka 9 – och en vinnare

img_0335

9/12 Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang (1949):
Maria Lang tillhör också de författare som jag sträckläste framförallt i tonåren. Jag har dessutom fortsatt att återkomma till henne med stor glädje med jämna mellanrum. Det känns som trygg nostalgisk läsning med högt underhållningsvärde. Bara inledningen (som utspelas vid ett frukostbord i Uppsala en julimorgon 1947 kan man läsa sig till) till Mördaren ljuger inte ensam sätter tonen:
”Professorn i egyptologi Johannes M. Ekstedt vecklar omsorgsfullt ut en servett och kastar över glasögonen en orolig blick på sin enda dotter.
– Jag tycker inte riktigt om det, Puck lilla. Du känner ju knappast människorna. Och på en ö, långt borta från all civilisation …”
Ja, vad som kan hända på en isolerad ö i en deckare finns de många exempel på så naturligtvis blir det mord här också och en mördare som (precis som i de flesta av Langs deckare) befinner sig inom en väl avgränsad krets människor. Den som kan sin deckarhistoria vet också att mordmotivet i den här (som också är Langs debut) är ett för 1949 ganska uppseendeväckande sådant.

Vinnaren är för övrigt utsedd i tävlingen i Decakrlucka 6 och det blev Jesper Olsson i Södra Sandby som var en av dem som visste att Maigret heter Jules i för namn och därför får ett ex av Maigret på semester med posten snart. Grattis!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier